Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masy skytower dał najwięcej ale kolba mizerna. Za rok jej nie sieję po pierwsze słaba kolba a po drugie strach to trochę siać fart w tym roku że konkretnych wichur u mnie nie było bo jak widziałem nie które zdjęcia tej odmiany to 3/4 Pola leżało połamane 

• Like 2
Opublikowano

Też miałem chęć spróbować tej odmiany Skytower ale nie mieli zaprawionej na żurawie i chyba dobrze wyszło. Mam dwie odmiany z satbau i wyrosła jak las i zostają na następny rok 😁 . Tylko wezmę z jedną odmianę innej firmy na próbę dla porównania i może z czasem coś nowszego zmienić. Ogólnie ten sam areał co w tamtym roku a kukurydzy 1/3 więcej także ten rok na duży plus bo i kiszonki z traw zapas 👍👍👍

Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Masy skytower dał najwięcej ale kolba mizerna. Za rok jej nie sieję po pierwsze słaba kolba a po drugie strach to trochę siać fart w tym roku że konkretnych wichur u mnie nie było bo jak widziałem nie które zdjęcia tej odmiany to 3/4 Pola leżało połamane 

Jaka miałeś obsadę?

Opublikowano

Ja siałem dwie polskie to jest Perseusza i popis i dwie zachodnie . Pionier i halka . Popis i perseusz wyrosły na 3.5 do 3.7m. zachodnie gdzieś 30 centymetrów. niższe . A kolba i badyl i tu tu podobne. Jutro będę ciachal 

Opublikowano

Szykuje się rekordowe jebn....ie bydła i mleka sera przez rekordowo tanie zboże oraz ludzi co mają warzywa które są za  no 20 gr czy 50 gri zaczynają kupować cielaki  bo to jest myślenie rolnika ale się nie dziwię .Więc cena i nas 2 zł za litr mleka to kosmos naprawdę i cena niestety będzie musiała zejść tak jak we wszystkich częściach świata do 1.65 zł za liter .

• Sad 1
Opublikowano
19 minut temu, pronto1984 napisał(a):

Szykuje się rekordowe jebn....ie bydła i mleka sera przez rekordowo tanie zboże oraz ludzi co mają warzywa które są za  no 20 gr czy 50 gri zaczynają kupować cielaki  bo to jest myślenie rolnika ale się nie dziwię .Więc cena i nas 2 zł za litr mleka to kosmos naprawdę i cena niestety będzie musiała zejść tak jak we wszystkich częściach świata do 1.65 zł za liter .

To w polmleku podwyżka się szykuje

Opublikowano
43 minuty temu, pronto1984 napisał(a):

Już w Polsce są miejsca gdzie jest sporo poniżej 2 zł, jak jeszcze spadnie no to najwyżej wypowiedzenia pójdą od tych co mieli w planie kończyć ale nie kończyli bo jeszcze w miarę fajnie stabilnie było. No to wygląda na to że już po stabilności.

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Już w Polsce są miejsca gdzie jest sporo poniżej 2 zł, jak jeszcze spadnie no to najwyżej wypowiedzenia pójdą od tych co mieli w planie kończyć ale nie kończyli bo jeszcze w miarę fajnie stabilnie było. No to wygląda na to że już po stabilności.

Mysle, że zlikwidują sie takie gospodarstwa jak u mnie, gdzie rodzice dorabiają sobie do emerytury, bo jeszcze w miare na tym wychodzą

Opublikowano
4 minuty temu, plati napisał(a):

Mysle, że zlikwidują sie takie gospodarstwa jak u mnie, gdzie rodzice dorabiają sobie do emerytury, bo jeszcze w miare na tym wychodzą

Likwidacja takich gospodarst nie bendzie miała znaczenia dla rynku i i nas też kilka jest takich co jeszcze produkują bo jest cena .

Opublikowano

To się jeszcze okaże, bo takich ludzi jak pokolenia moich rodziców juz nie ma, którzy przetrwali dziesiątki kryzysów, bo mieli przywiązanie do tej roboty. 

Jedyne co wiąże obecnych gospodarzy to kredyty 

• Like 2
Opublikowano

Ja to mówię u nas takim rolnikom co mają 3 4 czy 5 tys mleka na miesiąc że już dawno powinni kończyć i sprzedać pole po 200 tys bo jak w końcu coś jebnie to oni skończą jak już nie będzie komu dać 50 tys bo i tak może być . Poza tym to wegetacja przy takiej ilości cena za litr niska obowiązek jak cholera jak przy 100 sztukach a kasy mało co z tego jak korzyści brak.  Na spokojnie można teraz 1.5 2 tys dzierżawy wziąć to oddałby te 15 hektary miałby nawet 40 czystego grosza bez roboty a z tego mleka tyle nie zostanie . Bardzo mnie ciekawi co to wyjdzie z tym mlekiem z jego cena . Najgorzej będzie miało Giżycko zobaczymy jak reszta . A nasi chłopi gonia tego króliczka i dostawiają zobaczymy co z tego wyjdzie. A może to właśnie jest szansa te nowe obory na 150 200 300 sztuk ale znów patrząc na ceny ziemi i dzierżaw to tej szansy już nie widać i najgorszy ten 15 letni czas spłaty.  W ogóle jest straszne parcie na te maszyny na wyrost itp tylko w tamtym tygodniu spotkałem 3 co dostali pozytywny odzew na ochronę środowiska i mało z wrażenia się nie osikali.  Dokąd to idzie jak Fendt za bańkę kupuje gość który wpłaca 50 tysięcy i spłaci 1.5 mln w 7 czy 8 lat bo i tacy są . A te wszystkie maszyny nowe to im więcej tego jest to więcej do jebania a jak się jebie to trzeba bulic na naprawy i serwisy przeglądy a grat po 5 latach połowy nie wart . Co się robi żeby rolnik w 6 lat kupował 2 beczki na unie sprzedał pierwsza kupił druga . No widać jest ten dobrobyt nie ma co . Przyglądam się temu od dłuższego czasu i muszę powiedzieć że ten chlop dojarz to coraz głupszy co by grosza nie odłożyl to leci bierze dofinansowanie kredyt i w graty ładuje.  Osobiście przeraża mnie jak widzę że zaczynają przyprowadzać ciągniki 300 koni na 30 hektary jaki tu sens jaka ekonomia i te teksty że to rozwój i gospodarstwo zyskuje na wartości . Jaki to rozwój dasz za dziada bańkę w serwisy utopisz dziesiątki tysięcy odsetek setki a grat za 10 lat wart połowę a godzin zrobione 2 tysiące . My się chyba sami zaoramy

• Like 2
  • Thanks 2