Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, urwisek napisał(a):

Osm Gizycko za wrzesień 2.82 brutto vatowiec za październik-4gr na jednostce tl i 4 gr na jednostce b

Mieliście jakąś premię na wrzesień ? Od kiedy ta cena 2.8? 

22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie wiem, czy takie ogólne spojrzenie jest dobre. Każda obora jest inna i ma inne problemy. Każde gospodarstwo ma inną powierzchnię i warunki. Generalnie jest też pewnie pewien poziom do którego nowy sprzęt nie ma uzasadnienia, a od którego tego uzasadnienia nie ma sprzęt używany. Posłużę się przykładem mojego brata, który zaczął przygodę z nowym sprzętem, kiedy wszedł na wartości trzycyfrowe, czyli 100 ha i 100 dojnych. On doszedł do wniosku, że to jest jego pułap

Zgadza się jest dużo zmiennych. A największy wpływ ma cena za mleko. I klasy gleb na których się gospodarzy. Ktoś może doić za 2 zł bo nie ma innej alternatywnej mleczarni a inny może doić za 2.5 zł za takie samo mleko. I oddając te 30 tyś litrów miesięcznie jest się 15 tys w plecy. W ciągu roku to 180 tys więc to potężna kasa. 
I tak samo z glebą. Jeden może mieć 3-4 klasę gdzie kukurydza co rok oddaje 12-14 ton mokrego ziarna i rośnie na 3-3.5 m. A inny ma 5-6 klasę i w takich latach jak poprzednie zbiera 3-5 ton ziarna i kukurydza ma 1.5 max 2 m. A koszta takie same. Tak samo z trawami. Trawa siewna na go a trawa z torfu to inna liga. A wiec i inne ilości mleka z niej. I teraz niech gość co ma 2 zł za litr i słabe ziemię konkuruje z takim co ma 2.5 zł i dobre ziemię. Nie da się poprostu. I w tym drugim przypadku mając nawet te 30-40 krów jest stać kupić nowe maszyny czy ziemię bo nie wydaje się kasy na zakup pasz itd 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Od grudnia nie zmienna cena za jednostkę tluszczu i bialka a indywidualna wiadomo w zależności od parametrów 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Zgadza się jest dużo zmiennych. A największy wpływ ma cena za mleko. I klasy gleb na których się gospodarzy. Ktoś może doić za 2 zł bo nie ma innej alternatywnej mleczarni a inny może doić za 2.5 zł za takie samo mleko. I oddając te 30 tyś litrów miesięcznie jest się 15 tys w plecy. W ciągu roku to 180 tys więc to potężna kasa. 
I tak samo z glebą. Jeden może mieć 3-4 klasę gdzie kukurydza co rok oddaje 12-14 ton mokrego ziarna i rośnie na 3-3.5 m. A inny ma 5-6 klasę i w takich latach jak poprzednie zbiera 3-5 ton ziarna i kukurydza ma 1.5 max 2 m. A koszta takie same. Tak samo z trawami. Trawa siewna na go a trawa z torfu to inna liga. A wiec i inne ilości mleka z niej. I teraz niech gość co ma 2 zł za litr i słabe ziemię konkuruje z takim co ma 2.5 zł i dobre ziemię. Nie da się poprostu. I w tym drugim przypadku mając nawet te 30-40 krów jest stać kupić nowe maszyny czy ziemię bo nie wydaje się kasy na zakup pasz itd 

Ja mam klasę wpół do siódmej w kompleksie sosnowo-jałowcowym i do tego prawdziwe torfy, po których trzeba się nauczyć jeździć. Dlatego nie ma u mnie HF, bo by mnie zjadły. A poza tym nie lubię tej rasy🤷. Koszty mam niskie, a o nowym ciągniku nawet nie myślę

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, komizmo napisał(a):

Dokładnie,już wczoraj o tym myślałem że powinny być kontrole tego syfu z importu. Powiem więcej, są firmy które profesjonalnie zajmują się tym żeby te kontrole były skuteczne, mleczarnie powinny się dogadać między sobą na jakąś zrzutkę i z wynikami uderzyć do mediów, wiadomo rządowe, niemieckie czy amerykańskie dla Polaków tego nie pokażą, ale można iść gdzie indziej też, np. taki kanał zero

A skąd wiesz że to syf ?

Opublikowano
5 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Z tymi dzierżawami z kowr jest jak z ceną w polmleku. Nikt ci się nie przyzna bo następny razem pójdziesz i jeszcze tonę podbijesz. Piszą o umorzenia a to bo susza , a to przymrozki itd. I płacą raz na 2-3 lata. Wtedy ich dzierżawa wychodzi 2-3 tony na rok albo i mniej a sąsiedzi mówią co za idiota daje 6-8 ton za dzierżawę 

Daj wzór takiego wniosku o umorzenie, chętnie skorzystam.

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Ja mam klasę wpół do siódmej w kompleksie sosnowo-jałowcowym i do tego prawdziwe torfy, po których trzeba się nauczyć jeździć. Dlatego nie ma u mnie HF, bo by mnie zjadły. A poza tym nie lubię tej rasy🤷. Koszty mam niskie, a o nowym ciągniku nawet nie myślę

a ja mam marzenia 😂

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Znam 2 z mojej wioski. I kilku z szerszej okolicy. 1.7-1.8 to jest prawie koszt produkcji w większości gospodarstw więc nie wiem jak można z tego godnie żyć. 

Co wy dajecie tym krowom że takie koszty

Opublikowano
Godzinę temu, piotrp88 napisał(a):

Daj wzór takiego wniosku o umorzenie, chętnie skorzystam.

U nas nie ma ziem z kowr więc nie pomogę. Znajomy co jest obcykany w tym temacie i ma wejścia mi o tym opowiadał 

12 minut temu, wilkołak napisał(a):

A to tylko krowom się daje ? Cielaki czy jałówki o powietrzu i słońcu żyją ? Ja tam wliczam żywienie wszystkich zwierząt. Druga sprawa to przeczytaj wszystkie komentarze. Jak napisałem wcześniej. Uprawiasz kukurydzę i masz kosztów np 6 tys na ha. Wliczając w to obornik i wszystkie usługi siewu i cięcia. I zbierzesz 20 Ton zielonki to ładując tonę do paszowozu dziennie liczysz 300 zł za tą tonę. A ktoś inny zbierze 60 ton zielonki i on liczy już tyko 100 zł. Itd. To że jeden rzuci trochę osypki i ma sprzyjające warunki do robienia pasz objętościowych to nie znaczy że każdy tak ma. Więc jeden może mieć koszt 1.2 zł a inny wspomniane 1.7 zł. 

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Jakbym o swoich ziemiach pisał. Piachy że można piasek na plażę wozić albo torfy. Kiedyś ktoś mnie pytał na forum  po co wożę piach na łąki. Bo bym nie dojechał jakbym drogi i wjazdów nie wysypał. U mnie są mieszanki z hf. Żeby miały i mocne nogi bo obora na rusztach i żeby trochę mleka dawały. 

3 godziny temu, urwisek napisał(a):

Osm Gizycko za wrzesień 2.82 brutto vatowiec za październik-4gr na jednostce tl i 4 gr na jednostce b

Przy jakich parametrach i przedziale ta cena ? 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, wilkołak napisał(a):

Dobra mleczna krowa musi jeść pasze najlepszej jakości bo skończy w ubojni niezacielona i z ketozą ( rozwalaoną  watrabą ) możesz uprawiać przenice stara odmianę która da przyzwoity plon lub nowa wydają odmianę która bez ochrony fungicydiwej i nawożenia nie da za wiele i padnie porażona przez grzyby 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Biedoki biorą usługi, zatrudniają gachów, a sami siedzą na dupce i przeliczają ile to nie zarobią.

Nowe maszyny na gospodarce - w d*pie się przewraca na 30tu hektarach, stare maszyny-papruny zarobić nie potrafią na nowe, wszystko na druty, wszystko w usługach od usługodawcy -nieroby siedzą i pieniądze liczą. 

To i ja podam swoją hipotezę jak się opłaca doić po złoty pięćdziesiąt. Jak się posieje wiosną kukurydzę motylem jeszcze po ojcu i przegrabi bronkami za trzydziestką to i wschody słabe, no to wiadomo nie ma co nawozu sypać, nie wspominając herbicydów. Jak to się do sierpnia utrzyma to w sumie nie ma po co w to wjeżdżać i lepiej zostawić w polu na zimę. Brak zbiorów=brak kosztów=profit. Tym bardziej że Bronek sąsiad przyszedł żeby mu za darmo ściąć szuwar z całego sezonu co stoi. 

Jestem w stanie uwierzyć,że są osoby które tak kalkulują. Jest np bardzo znany, szanowany tiktoker, prawie geniusz ekonomiczny który żeby obniżyć koszty prowadzenia gospodarstwa nie kupuje na pryzmę z kukurydzy folii tylko wy***rdala zgnitą kukurydzę z wierzchu, z dwudziestu hektarów pola. Czy to o taką ekonomię chodzi?

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, jarecki napisał(a):

Dobra mleczna krowa musi jeść pasze najlepszej jakości bo skończy w ubojni niezacielona i z ketozą ( rozwalaoną  watrabą ) możesz uprawiać przenice stara odmianę która da przyzwoity plon lub nowa wydają odmianę która bez ochrony fungicydiwej i nawożenia nie da za wiele i padnie porażona przez grzyby 

Katujcie je jescze bardziej , to może 3 laktacje wytrzymią , 8 lat temu skończyłem przygode z krowami 7-8 tyś dawało dochód i krowa nie była aż tak popowana, z zacieleniem były już problemy, naszczęście to historia

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał(a):

a ja mam marzenia 😂

Żeby coś z tego było

By to mogło się zdarzyć

Trzeba...marzyć 🤷

2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Jakbym o swoich ziemiach pisał. Piachy że można piasek na plażę wozić albo torfy. Kiedyś ktoś mnie pytał na forum  po co wożę piach na łąki. Bo bym nie dojechał jakbym drogi i wjazdów nie wysypał. U mnie są mieszanki z hf. Żeby miały i mocne nogi bo obora na rusztach i żeby trochę mleka dawały. 

I ile byś tam tego piachu nie wpakował to zawsze jest mało. Po roku, dwóch gdzieś to zginie.

Są lepsze rasy mleczne do krzyżowania na takich warunkach żywienia niż HF. I wcale mniej mleka nie dadzą. Takie moje zdanie

Opublikowano

Krzychu ciales as? Jak wypaliła? U mnie skytover Goliat zrobił robotę....

A co do kosztów mleka jest kilka rzeczy co np. potaniało folia do balotów była ponad 500 grubo poniżej 400, siatka też spadła a jak niektórym mało niech dostawia parę sztuk i wypłata ta sama😉

Opublikowano

Masy dużo ale ziarno się nie nadawało wogole do cięcia. Była wzięta z zamiarem testu. Żeby było sens ją siać to trzeba siać tylko tą odmianę i zbierać oddzielnie. Wszędzie ziarno było dobre a w as lekko przyzolklo