Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Akardin napisał(a):

Wszystkie banki mają jednak swoje wyliczenia , mleko do końca roku powinno +10-12% w górę , w przyszłym roku cena średnia +5% względem tego roku w 2027 cena podobna . A wy piszecie o obniżkach , obniżki to się dla prezesów podobają .i dla ich dupowłazów 

To ty myślisz że pewnie prezes nie podwyższa ceny i sobie bierze do kieszeni . Gratuluję myślenia . I niby z jakiego powodu obniżki podobają się dla prezesów skoro to dla nich większy problem niż podwyżka 

Opublikowano
13 godzin temu, Akardin napisał(a):

Wszystkie banki mają jednak swoje wyliczenia , mleko do końca roku powinno +10-12% w górę , w przyszłym roku cena średnia +5% względem tego roku w 2027 cena podobna . A wy piszecie o obniżkach , obniżki to się dla prezesów podobają .i dla ich dupowłazów 

Produkcja w UE +1%, niektóre mleczarnie jak słyszę nawet +10% wzrost skupu, a banki zaklinają rzeczywistość. Pewnie kredyty słabo im schodzą. Koszty rosną przede wszystkim przez wzrost płac. A liczycie ile was kosztuje produkcja mleka przy obecnych cenach pasz?

Opublikowano

Skoro ogólna produkcja +1% a niektóre mleczarnie +10% to inne muszą mieć na minusie skup. Chyba że po 10 % większy skup mają takie podmioty że 2/3 nowych dostawców po 20-30 tyś litrów miesięcznie i robi im się taki wzrost 

Opublikowano
26 minut temu, Dream1990 napisał(a):

Produkcja w UE +1%, niektóre mleczarnie jak słyszę nawet +10% wzrost skupu, a banki zaklinają rzeczywistość. Pewnie kredyty słabo im schodzą. Koszty rosną przede wszystkim przez wzrost płac. A liczycie ile was kosztuje produkcja mleka przy obecnych cenach pasz?

ceny pasz to mocno spadły. rzepakowa 1070 netto zboża tanie 

Opublikowano
35 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Skoro ogólna produkcja +1% a niektóre mleczarnie +10% to inne muszą mieć na minusie skup. Chyba że po 10 % większy skup mają takie podmioty że 2/3 nowych dostawców po 20-30 tyś litrów miesięcznie i robi im się taki wzrost 

+1% skupu x 145,6 mld kg w UE = + 1,456 mld ton, w tym w polsce za 1 półrocze skup +1,3%,

A tu macie notowania wg eurostat 

Screenshot_20250901_205835_Chrome.jpg

• Thanks 2
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

26 minut temu, Dream1990 napisał(a):

ceny pasz to mocno spadły. rzepakowa 1070 netto zboża tanie 

1000 zl netto cały tir

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.08.2025 o 03:58, Akardin napisał(a):

Najgorsze to te ch*je co zazdroszczą a jeszcze gorzej to tacy co zlikwidowali bo nie dali rady albo nie było komu robić i j**ane zazdroszczą i ciągle problemy .

😂A to czego zazdroszczą , uyebanej twarzy w gównie po dojeniu czy czego heh ? 😂 Bo ze mnie to się śmieli jak z mięsnego na mleczne przechodziłem że jak dostanę brudnym ogonem po  gębie to się odechce . Z tym że się przeliczyli bo krowy czysciutkie na luzie i na pastwisku 24 h na dobę 😁

Edytowane przez tomaszmab
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 1.09.2025 o 20:27, Supersebusiek napisał(a):

O zbożu to lepiej nie wspominać mam na sprzedaż jakieś 200 ton i sprzedać po te 700 zł to dokładka do interesu na dzierżawie 

to po co Ci te dzierżawy? oddaj niech właściciel robi ;)

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Tak bo u nas bela z prasy wałkowej kosztuje na pokosie 100zł to jak z dobrej pszenicy w tym roku wychodziło nawet 30 bel z ha to zobacz 3 tyś na słomie , wczoraj kolega dzwonił i mówił , że 2200 za ha nabili dzierżawę i dopłaty właściciela 

Opublikowano

Dobrze że ci od których biorę dzierżawy tego nie widzą :ph34r: 1000 za hektar, dopłaty moje, podatek płaci właściciel, bela z pokosu 30-50 zł w okolicy, ja za miedzą 40 płaciłem.  Z resztą w okolicy mało kto więcej chce dawać.

Opublikowano
26 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Dobrze że ci od których biorę dzierżawy tego nie widzą :ph34r: 1000 za hektar, dopłaty moje, podatek płaci właściciel, bela z pokosu 30-50 zł w okolicy, ja za miedzą 40 płaciłem.  Z resztą w okolicy mało kto więcej chce dawać.

nie macie tam jakiego gospodarstwa na sprzedaż? 😂

• Haha 2
Opublikowano

Powyżej 1000 zł i dopłaty właściciela to już chyba jak komuś pole pod kukurydzę na kiszonkę potrzebne, na zboża to nie ma sensu.

11 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

W tym roku 500 bel dokupione po 65 zł za belkę ale nawet po 45 km w jedną stronę ganialiśmy , a to co w koło komina to po 100 chcieli 

To ile bel potrzebujesz ? Nie myślałeś żeby przerobić na bezsciołowo ?

Opublikowano
1 minutę temu, lamboEVO100 napisał(a):

Powyżej 1000 zł i dopłaty właściciela to już chyba jak komuś pole pod kukurydzę na kiszonkę potrzebne, na zboża to nie ma sensu.

ale na dobrej ziemi to teraz Ci co płacą ponad 1 tys dzierżawy to przeważnie sieje gorzowska i kukurydzę na przemian 

Opublikowano
4 minuty temu, lamboEVO100 napisał(a):

1500 , papiery już się robią pod nowy obiekt ale we wsi mi bronią już lista przeciwko budowie była , podpisali nawet tacy co świnie mają i krowy ,