Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, PolandOnion napisał(a):

Słyszeliście że od 2027 wchodzi obowiązek dla mleczarni żeby samochody automatycznie pobierały próby?

A gdzie tak wyczytales?  Dobra sprawa, tylko ciekawo kto wtedy zacznie odbierać mleko tzn chodzi o samochody bardzo dużo jest tych starych 

Opublikowano
21 minut temu, PolandOnion napisał(a):

Słyszeliście że od 2027 wchodzi obowiązek dla mleczarni żeby samochody automatycznie pobierały próby?

Słoik się skończy 🤭😂

Opublikowano
PolandOnion napisał:

do Ryk oddaję od 2008 roku i tam zawsze próby pobiera samochód

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

W pl jest tylko kilka samochodów, które mogą pobrać próbę na LKS i mikrobiologię. I na pewno nie ma ich w Rykach. Tam jest ważna temperatura próbek. 

są samochody że kierowca nawet szafy z kieratem nie może otworzyć tylko na bazie dopiero

A jak się urządzenie zatnie to co wtedy🤔...to tak samo jakbyś nie mógł otworzyć maski w samochodzie

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

W pl jest tylko kilka samochodów, które mogą pobrać próbę na LKS i mikrobiologię. I na pewno nie ma ich w Rykach. Tam jest ważna temperatura próbek. 

są samochody że kierowca nawet szafy z kieratem nie może otworzyć tylko na bazie dopiero

A jak się urządzenie zatnie to co wtedy🤔...to tak samo jakbyś nie mógł otworzyć maski w samochodzie

to znaczy?

są samochody co ,,wyczuwają,, wodę 🤭😁

szafy mają swoje chłodnię a otwierają czipem kiedyś i owszem wisiały plomby...

Opublikowano (edytowane)

🙋

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał(a):

to znaczy?

są samochody co ,,wyczuwają,, wodę 🤭😁

szafy mają swoje chłodnię a otwierają czipem kiedyś i owszem wisiały plomby...

Sławek nie pitol głupot. Urządzenie pobierające próbki to jest układ pneumatyczny oparty na ciśnieniu i podciśnieniu. To, że on się nie przesunie na kolejną próbkę jest normą. Wtedy kierowca musi się tam dostać i albo przestawić ręcznie albo podmienić fiolki w czasie pobierania próbki. Te próbki mogą służyć jedynie do badania tłuszczu, białka, wody i antybiotyku. Żeby można pobierać mikro i LKS próbki muszą być utrzymywane w odpowiedniej temperaturze, a urządzenie pobierające sterylne i jednorazowego użytku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

I mają listwę z fiolkami w sterylnej lodówce? I jak się sterylizuje droga pobrania od zbiornika do fiolki, pomiędzy kolejnymi dostawcami?

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

W mlekovicie kierowca opowiadał, że kobieta się go pytała czy nie bierze próbek,  zażartował po co . A po którymś odbiorze wyszła woda, i wielkie zdziwienie jak to . 

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

I mają listwę z fiolkami w sterylnej lodówce? I jak się sterylizuje droga pobrania od zbiornika do fiolki, pomiędzy kolejnymi dostawcami?

Nie wiem. Nie wnikałem bo mnie to nigdy nie interesowało. 
Przyjeżdża samochód bierze mleko a przy okazji pobiera się próba. Tego samego dnia lub na drugi dzień jest sms z wynikami. Białko , tłuszcz, punkt zamarzania wody, bakterie z danego dnia, średnią bakterii z 3 miesięcy , somatyka z danego odbioru i średnia somatyka z 3 miesięcy. 
Wyniki też są na wydruku z pobranej ilości mleka. Przykładowo dziś zabierał mleko to jest ilość odebranego mleka i wyniki parametrow z poprzedniego odbioru . 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Nie wiem. Nie wnikałem bo mnie to nigdy nie interesowało. 
Przyjeżdża samochód bierze mleko a przy okazji pobiera się próba. Tego samego dnia lub na drugi dzień jest sms z wynikami. Białko , tłuszcz, punkt zamarzania wody, bakterie z danego dnia, średnią bakterii z 3 miesięcy , somatyka z danego odbioru i średnia somatyka z 3 miesięcy. 
Wyniki też są na wydruku z pobranej ilości mleka. Przykładowo dziś zabierał mleko to jest ilość odebranego mleka i wyniki parametrow z poprzedniego odbioru . 

No właśnie. To że masz SMS z tymi wynikami to ok. Mnie interesuje czystość pobrania i warunki przechowywania próbek na somatykę i mikrobiologię. Tłuszcz, białko, wods i antybiotyk to se mogą jeździć jak chcą, ale nie te. Sam sobie robię ocenę i sam pobieram próbki i wożę do laboratorium, wiec wiem jak to wygląda. Nawet se musiałem lodówkę do samochodu kupić, bo bez niej to nie miało sensu. Pierwsze co robi laboratorium to pomiar temperatury próbki. Potem pytają o której godzinie pobrana i przy jakiej temperaturze. Tak, że nie mówcie mi, że pobranie próby poprzez wąż przez który się wciąga mleko do samochodu ze zbiornika, do fiolki, która sobie stoi radośnie niezamknięta obok innych w warunkach pozalodówkowych jest prawidłowe i daje miarodajne wyniki. 

U mnie mikro i LKS pobiera kierowca jednorazową pipetą, która potem zostawia, żeby Heniek mielą co po podwórku ciągać, a on tylko na te pipety poluje. Pobrana próbka jest zamykana, naklejany kod kreskowy , który mam ją i trafia do termicznego pojemnika Pozostałe badania pobiera samochód poprzez karuzele. Ja nie jestem w stanie pojąć, jak np Ryki robią te badania, skoro Sławek pisze, że LKS i mikro pobiera karuzela bez sterylizacji, albo użycia jednorazowych sterylnych urządzeń do pobrania próbki. Chyba jakieś współczynniki korygujące stosują

IMG_20250416_192323280_MFNR.jpg

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Powiedziałbym że technologia idzie mocno do przodu, a każda nowość najszybciej i najlepiej znają kierowcy... słyszeliście np. że  można wspawać między komory cysterny zbiornik na wodę ? To już wiecie do czego ta patologia jest zdolna.

Tu masz zdjęcie takiego automatu z izolacja itd.

Screenshot_20250416_204016_Chrome.jpg

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano

Stare czy nowe to jak muszą mieć to mają automatyczny pobór próby, próba jest pobierana kropelkami przez cały czas odbioru mleka, szafka z tym automatem jest chłodzona jak lodówka, ma uszczelki jest wyizolowana i zaplombowana. Oczywiście mówimy tu o standardach normalnych podmiotów bo wiem pobór prób co odbiór i wyniki są czymś wyjątkowym na polskim rynku. Nadal wiele podmiotów podbiera dwa razy w miesiącu kierowca plastikową  pipeta do próbówki i do lodówki turystycznej tak tak jest i nie są to tylko małe podmioty. Oczywiście z pewnych względów takie firmy cieszą się popularnością a no bo przecież tu trochę mniej płacą ale jest luzzz i to jest takie oszukiwanie samego siebie. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Dream1990 napisał(a):

Powiedziałbym że technologia idzie mocno do przodu, a każda nowość najszybciej i najlepiej znają kierowcy... słyszeliście np. że  można wspawać między komory cysterny zbiornik na wodę ? To już wiecie do czego ta patologia jest zdolna.

Właśnie od kierowcy wiem, że w Polsce jest tylko kilka samochodów, które mogą prawidłowo pobrać próbki na LKS i mikro, ale to jest drogi biznes. A w mojej mleczarni jest prawie 190 cystern

10 minut temu, grzesiu napisał(a):

Stare czy nowe to jak muszą mieć to mają automatyczny pobór próby, próba jest pobierana kropelkami przez cały czas odbioru mleka, szafka z tym automatem jest chłodzona jak lodówka, ma uszczelki jest wyizolowana i zaplombowana. Oczywiście mówimy tu o standardach normalnych podmiotów bo wiem pobór prób co odbiór i wyniki są czymś wyjątkowym na polskim rynku. Nadal wiele podmiotów podbiera dwa razy w miesiącu kierowca plastikową  pipeta do próbówki i do lodówki turystycznej tak tak jest i nie są to tylko małe podmioty. Oczywiście z pewnych względów takie firmy cieszą się popularnością a no bo przecież tu trochę mniej płacą ale jest luzzz i to jest takie oszukiwanie samego siebie. 

Wszystko fajnie, ale gdzie sterylizacja urządzenia pomiędzy poborami? W identyfikację fiolek się nie zagłębiam. Zakładam, że jest ok

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

Sławek no przecież nie będę pytał kierowcy o wpływ faz księżyca na miesiączkowanie pingwinów, bo gdyby mi zaczął o tym opowiadać to mógłbym uznać, że plotuch. A on gada o tym w czym robi. Tak samo i Ty gadasz o wydajności krów rasy HF ...to też mam Cię uznać za plotucha? Nie przyklejaj nikomu łatki, kiedy nie wiesz jaki on jest

Edytowane przez Qwazi