Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To ty chyba oddajesz do innego łowicza umnje bakterie są w zakresie od 10 do 30 tysięcy . Komórki ma  do 300 tysięcy  od 50 . U mnie są tylko dwie próby w miesiącu . Na komórki i bakterie . Są brane próby często ale to na białko ,tłuszcz czy antybiotyk . Mogą brać częściej próby na bakterie i komórki ale to tym co nie przechodzą poprzednie próby . I to jest szansa dla nich bo wtedy liczy się próba o nainiszei wartości do klasy

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano
5 minut temu, arosaw100 napisał(a):

To ty chyba oddajesz do innego łowicza umnje bakterie są w zakresie od 10 do 30 tysięcy . Komórki ma  do 300 tysięcy  od 50 . U mnie są tylko dwie próby w miesiącu . Na komórki i bakterie . Są brane próby często ale to na białko ,tłuszcz czy antybiotyk

Już nie oddaje jeśli takie wyniki wychodziły a gdy pokazalem tej pani przy umowie z tego dnia co oni też brali wyniki i była duża przepaść to mi powiedziała że nie będzie moich wyników kwestionować. Podziękowałem i tyle. Przez 15 lat gdy Mleko odstawiamy nie mieliśmy takich wyników koło 2 milionów bakterii i somatyki. Nie chcesz to nie wierz ale wyniki mi przychodzą z jakiś prob gdzie już rok nie odstawiam i bieżące podwyżki .SMS z 10 marca (OSM w Lowiczu informuje, premia za luty 30 gr/l, plus premia dodatkowa 30 gr/l, plus premia lojalnosciowa.)

Opublikowano

Kolego odawał do łowicza i jak zrezygnował z hodowli to jeszcze jakiś czas przychodziło mu info na telefon . A gdzie przeszłeś teraz do mleczarni

3 minuty temu, arosaw100 napisał(a):

Kolego odawał do łowicza i jak zrezygnował z hodowli to jeszcze jakiś czas przychodziło mu info na telefon . A gdzie przeszłeś teraz do mleczarni

Dzisiaj dostałem wynik próby z soboty 16 tys

Opublikowano

A u nas panowie gmina w żałobie. Dziś pogrzeb znajomego 49lat zginął w wypadku przy rozładunku u rolnika ,kierowca tira.Uwazajcie na siebie każdego dnia bo każdy może być ostatnim....spoczywaj w spokoju Krzysiek😞

• Sad 2
Opublikowano
kamilrolnik18 napisał:

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

a co złego jest w dużej ilości prób 🤔 wirówka dużo prądu ciągnie 🤔 jaki to ma silnik 🤭😁

Chyba jesteś nie poważny. Chodzi o sam fakt że coś się mówi a realia są inne przy podpisaniu umowy a później szantaż że mleka nie odbiorą i co z nim zrobię jak nie podpiszę. No jak używasz to wiesz że dużo prądu ciągnie 😄😂 kolejna chcesz kupić że o silnik pytasz 😄

brawo ty 👏👏👏 ja chciałbym próby na każdym odbiorze i nie ma czegoś takiego że mogą być tylko dwie próby 🤦

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Słupy zawiózł i przy rozładunku uderzyły go i niestety....

Niestety na tym świecie jest wiele takich tragedii. Dramaty rozgrywają się każdego dnia.

Można tylko współczuć 

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał(a):

brawo ty 👏👏👏 ja chciałbym próby na każdym odbiorze i nie ma czegoś takiego że mogą być tylko dwie próby 🤦

Dzban. Sam mówisz o wirówce i sugerujesz że używam bo dużo prądu ciągnie.. no jest tak co odbiór na antybiotyk i raz w pierwszej połowie próba na wszystko i drugiej połowie miesiąca tak samo. Odstawiam więc wiem jak próby wyglądają z automatu na samochodzie. 

Opublikowano

Ktoś słyszał że ten minister z różowej koalicji zapowiedział że Polska podpisze umowę z merkosór pod pewnymi warunkami za rekompensaty dla Polski rolników. A teraz zaprzecza że tak mówił

Opublikowano

Ja to rozumiem i dlatego o tym piszę . Czy tylko wszyscy na tym forum to rozumiom. Jest tu tachi paru jak ktoś , napisze coś o rozsądku albo żeby Polacy byli byli na pierwszym miejscu to zaraz dzielą na prawą lub lewą strone

• Like 1
Opublikowano

Mamy komunę bis. Chociaż jedna osoba z rodziny należy do partii więc jak coś mówisz np na pisiorow to zaraz się obrońcy znajdą , i tak samo jak coś powiesz na uśmiechnięta koalicję. Dla mnie pisiory to było dno ale uśmiechnięta koalicja kopie w tym dnie po pisiorach bardzo gleboki  dół. Nic dobrego dla Polski nie zrobili przez ten czas. Twierdzą że uchodźców nie będziemy przyjmować a budują dla nich punkty w całej Polsce . Mieli nie podpisywać ustawy o zalaniu 400 tys ha a po cichu podpisali itd itd. A jak zaraz znajdzie się obrońca uśmiechniętej koalicji to dla niego nie ważne jest że obiecali i nie dotrzymali obietnicy . Jego argumentem jest to że usłyszał od polityków że ,, a PiS to robił to albo tamto „. 
,,Ciekawy” też program  wyborczy ma rafau i biejat. Ich rząd jest od 1.5 roku przy władzy a oni nadal walczą o prawa kobiet. Wcześniej mogli mówić że walczyli z pisuarem który może nie doceniał kobiet . Nie wiem o co im chodziło ale w każdym razie głupio bo głupio ale jakoś to wyglądało. No ale teraz gdy mają swój rząd tyle czasu to z kim on chcą walczyć o te prawa kobiet ? I o co tak naprawdę im chodzi? Można tak w nieskończoność pisać 

• Like 5
Opublikowano
kamilrolnik18 napisał:

8 godzin temu, slawek74 napisał(a): brawo ty 👏👏👏 ja chciałbym próby na każdym odbiorze i nie ma czegoś takiego że mogą być tylko dwie próby 🤦 Dzban.

Sławek 🤝🙋‍♂️😁

• Haha 1
Opublikowano

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/slowacja-wprowadza-stan-wyjatkowy-jest-kolejne-ognisko-pryszczycy,159088.html

• Thanks 1
Opublikowano
56 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Mamy komunę bis. Chociaż jedna osoba z rodziny należy do partii więc jak coś mówisz np na pisiorow to zaraz się obrońcy znajdą , i tak samo jak coś powiesz na uśmiechnięta koalicję. Dla mnie pisiory to było dno ale uśmiechnięta koalicja kopie w tym dnie po pisiorach bardzo gleboki  dół. Nic dobrego dla Polski nie zrobili przez ten czas. Twierdzą że uchodźców nie będziemy przyjmować a budują dla nich punkty w całej Polsce . Mieli nie podpisywać ustawy o zalaniu 400 tys ha a po cichu podpisali itd itd. A jak zaraz znajdzie się obrońca uśmiechniętej koalicji to dla niego nie ważne jest że obiecali i nie dotrzymali obietnicy . Jego argumentem jest to że usłyszał od polityków że ,, a PiS to robił to albo tamto „. 
,,Ciekawy” też program  wyborczy ma rafau i biejat. Ich rząd jest od 1.5 roku przy władzy a oni nadal walczą o prawa kobiet. Wcześniej mogli mówić że walczyli z pisuarem który może nie doceniał kobiet . Nie wiem o co im chodziło ale w każdym razie głupio bo głupio ale jakoś to wyglądało. No ale teraz gdy mają swój rząd tyle czasu to z kim on chcą walczyć o te prawa kobiet ? I o co tak naprawdę im chodzi? Można tak w nieskończoność pisać 

Przecież to są zwykłe bandy pasożytów, ogólnie politycy 🤷🏻

Opublikowano

Trochę wyolbrzymiacie ale ogólne założenia w Europie były takie by tych rolników co roku ubywało. I tak się dzieje. Co pokolenie ubywa 50% bo dzieci nie chcą. A te wszystkie regulacje, wycofywanie chemii itd wpływaja na decyzję rolników,  już mają dość ciągłych utrudnień. A dopłaty bezpośrednie trzymały wielu i je też po cichu pieprzą. Jak całkiem skasują to będzie 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Bo Polacy lubią jak im się obiecuje. A to, że z tych 100 obietnic tylko 2 spełnia to już inna sprawa 

Pokaz mi choć jednego polityka , radnego , wójta itd .który spełnił swoje obietnice przynajmniej w 50 %.

Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Trochę wyolbrzymiacie ale ogólne założenia w Europie były takie by tych rolników co roku ubywało. I tak się dzieje. Co pokolenie ubywa 50% bo dzieci nie chcą. A te wszystkie regulacje, wycofywanie chemii itd wpływaja na decyzję rolników,  już mają dość ciągłych utrudnień. A dopłaty bezpośrednie trzymały wielu i je też po cichu pieprzą. Jak całkiem skasują to będzie 

u mnie nie ubywa, każdy walczy o ziemię i zwiększa 

Opublikowano

Dziwny region. U mnie w promieniu 40km jest maks 20 obor po 200 krów, ale w sumie sami czempioni. Pierwsze miejsca z 2 wojewodztw w wydajności to moje sasiedztwo. Ale sama najbliższa okolica to się zostają tylko tacy co mają więcej. Tych do 10-20ha to ubywa w tempie zawrotnym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v