Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, PolandOnion napisał(a):

Ale was te wirówki bolą 😅 Znam chłopa co ma z 400 dojnych, oddaje do pewnej dużej mleczarni i nic nie wiruje, nawet litra. A to dlatego że nikt mu somatyki nie bada. Ci co mają po kilkaset dojnych mają wyjebane w wirówki bo i tak nikt im somatyki nie sprawdza a wy się sracie ze swoimi 30 krowami.

Pewnie ze bolą bo to okradanie nas solidnych dostawców. Jest to nielegalne tak poza tym. A najgorsze jest to ze okazuje sie że częeść Rady jest tez umoczona  w to, a powinna z tym walczyć.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Takisobierolnik napisał(a):

Możesz mieć najlepsze żywienie i Somatyka będzie. Dużo zależy od dojarza, sprzętu udojowego higieny udojowej higieny na legowiskach

Nie mam porządnego sprzętu udujowego, higieny też. Legowiska może i w miarę czyste. Komórki 15tys. Nie wiem co musi się dziać by aż tak bardzo wyniki się rozwaliły. Wiadomo może być jakaś z podwyższoną somatyka, ale to ciągle ginie w stadzie. Chyba że ktoś ma co druga z wynikiem milion. No ale wtedy to ja nie wiem co trzeba robić bo tak doprowadzic

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Takisobierolnik napisał(a):

Możesz mieć najlepsze żywienie i Somatyka będzie. Dużo zależy od dojarza, sprzętu udojowego higieny udojowej higieny na legowiskach

Hmm ostatnio średnia somatyka z mleczarni to 38 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mistrz18 napisał(a):

Proszę natentychmiast pokasować te wpisy matoły bo możecie być sławni na całą Polskę i problemy cała branża będzie miała 

No to może się ktoś za tych kombinatorow na poważnie  wezmie , powiem jeszcze więcej kto wiróje to nie tylko ma krowy chore , alei on sam jest chory na część ciała pod czapką. 

Edytowane przez robert1226
  • Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, kampl napisał(a):

Nie mam porządnego sprzętu udujowego, higieny też. Legowiska może i w miarę czyste. Komórki 15tys. Nie wiem co musi się dziać by aż tak bardzo wyniki się rozwaliły. Wiadomo może być jakaś z podwyższoną somatyka, ale to ciągle ginie w stadzie. Chyba że ktoś ma co druga z wynikiem milion. No ale wtedy to ja nie wiem co trzeba robić bo tak doprowadzic

Choćby pulsacja podciśnienie gumy strzykowe

W dniu 20.03.2025 o 14:58, mirekcich napisał(a):

Takie rzeczy o których mowisz, mówił mi instruktor z mleczarni 20 lat temu , dziś dostał by pare kopów w dupe 🤷🏻

No pewnie się  nie znam

IMG_20250321_152230.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, całkowicie się nie znasz 🤷🏻 

Wywołam ci podwyższenie komórek somatycznych z dnia na dzień po czym znów wrócą do zdrowia,bez zadnech leków,dipingoów czy innych cudów 🤷🏻 ,rozród i zdrowie krowy jest z tym skorelowane ,wiec swoje farmazony zachowaj sobie ...bo to takie dochtury jak ty najbardziej wprowadzają w błąd!

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
Godzinę temu, mirekcich napisał(a):

Dokładnie, całkowicie się nie znasz 🤷🏻 

Wywołam ci podwyższenie komórek somatycznych z dnia na dzień po czym znów wrócą do zdrowia,bez zadnech leków,dipingoów czy innych cudów 🤷🏻 ,rozród i zdrowie krowy jest z tym skorelowane ,wiec swoje farmazony zachowaj sobie ...bo to takie dochtury jak ty najbardziej wprowadzają w błąd!

Pochwal się swoimi wynikami mistrzu 

Opublikowano (edytowane)

Czy ja ciebie o cos pytam ???Ja się tu nie zamierzam z nikim moimi mądrościami dzielić, a gdybyś trochę myslał to moze wpadł byś na to ze sam spamujesz jak większość tu obecnych w w temacie ,ale z logiką ci nie po drodze 🤷🏻 pewnie bardziej z wirówką...

Edytowane przez mirekcich
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
W dniu 20.03.2025 o 08:59, alfa napisał(a):

A jak ma być jak instruktor z mlekpolu przyjeżdża na coroczne wypełnienie papierków obok niego bryka wirówka a on jej nie widzi 

może to mleczna taksówka

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Też mnie to ostatnio zastanowiło ale myślałem że mi się przewidziało ale chyba faktycznie tak jest. Najwyraźniej walka o surowiec się zaostrza. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Piątnica kupuje przerzut z wielkopolski?

Piątnica kupuje z wielkopolski a swoje mleko sprzedaje mlekovicie .... A mlekovita płaci Piątnicy więcej niż swoim dostawcom ... 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.03.2025 o 14:50, Takisobierolnik napisał(a):

Dlatego mleko z wysoką somatyka jest mniej warte od tego które spełnią wszystkie standardy.

Korzystanie z wirówki odbywa się kosztem ludzi którzy jej nie używają i trzymaja standardy jakościowe bez kombinowania.

Ryki mają dobrą cenę dwa razy w roku. Listopad i grudzień, pozostałe miesiące w ostatnich latach wyglądają coraz słabiej na tle innych mleczarni. Więc coś tu chyba coraz gorzej z rozwojem tej spółdzielni.

Edytowane przez Nintendo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v