Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Takie co doją po kilka litrów to na mc donalds, a nie pod dojarke. Nie te czasy. Za drogie karmienie 

Powiedz to mojemu ojcu. On jest mądrzejszy. Zaproponowałem mu, żeby pchnął 2 i kupił jałówkę cielną. Nie bo nie ma sensu, za drogie.  Lepiej swoje mieć... bo faktycznie są ale dopiero za rok będzie z nich pożytek a mają obecnie ponad 2 lata. Najstarsza krowa obecnie ma 13 lat i miała odjechać ale nie chce przestać "doić" a mleko dla cielaków. Kolejne 2szt. mają 12 lat. Jedna jest 9 lat to wymię jak flak. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

U mnie Najstarsza krowa ma 10 lat i cielna. Tak sobie liczę to średnio 6 laktacji krowy u mnie wiadomo są że młodsze wyjeżdżają ale są i starsze . Ciężko jest mi wyobrazić sobie średnie stado 3 laktacje no fakt nie mam średniej ze stada 30 l tylko 25 l. Krowy na chodzie to czemu mam się ich pozbywać😉. Ekonomicznie wszystko się spina ba nawet na inwestycje starcza 😁😁

Opublikowano
23 godziny temu, Dream1990 napisał(a):

Za 2023 rok zanotowali 8 mln straty przy 106 mln obrotu, wtedy skup im spadł 4 mln rocznie, ogromne udziały mają bo aż 15 mln na taka wielkość. 

W łapach też jest prawie 15baniek udziałów. Hajnówka przynajmniej systematycznie wypłaca udziały a nie jak łapy.

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał(a):

Powiedz to mojemu ojcu. On jest mądrzejszy. Zaproponowałem mu, żeby pchnął 2 i kupił jałówkę cielną. Nie bo nie ma sensu, za drogie.  Lepiej swoje mieć... bo faktycznie są ale dopiero za rok będzie z nich pożytek a mają obecnie ponad 2 lata. Najstarsza krowa obecnie ma 13 lat i miała odjechać ale nie chce przestać "doić" a mleko dla cielaków. Kolejne 2szt. mają 12 lat. Jedna jest 9 lat to wymię jak flak. 

No to skoro macie taka różnice w poglądach to może trzeba sobie dać spokój iść na swoje zacząć robić coś innego i wtedy zobaczysz ile ojciec jeszcze sam narobi ..

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Dla ratka 🤭😁

Screenshot_20250216_151135_Gallery.jpg

Druga połowa i średnia z miesiąca 😁

To ile Ty litrów masz? Bo cena to ilości co do zlewni się kiedyś nosiło.

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Bi 3.46 tł 4.39

Parametry popraw, trzeba ciągnąć na maxa.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WojtekBuawski napisał(a):

To po co się mordować... Nie chce oddać gospodarki? Jak nie ma zamiaru oddać to ja bym tam nie siedział. Pomocy by mu zabrakło to może przejrzał by na oczy

Mój taki sam był, ale udało się go przestroić. W gimnazjum zacząłem z inseminatorem kryć dobrymi buhajami, zamawiałem konkretne pod siebie i on je trzymał. 8 lat zeszło zanim się dorobiłem porządnego towaru. Także bez zakupu jałówek to jest długa droga. Tym bardziej teraz w tych głupich czasach.

Gorzej było z opłatą faktur jak wiązanki szły 😁 po 100-150 za słomkę, a przecież inseminator razem z usługą może zrobić za 40-50zł 

Ale fakt, że się da. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dream1990 napisał(a):

Lyder apeluje do NBP o kurs złotówki że za silna, czyżby nie było zbyt różowo?

Niemiecki rząd sprzyja importowi a nie jak być powinno czyli exportowi.  Teraz pomyśleć sobie ze dziś euro byłoby 4.5-4.7 ile więcej kasy by spłynęło? O ile nasze przedsiębiorstwa byłyby konkurencyjne w eksporcie? 

Rząd Szwajcarii celowo osłabia  franka aby więcej eksportować niż importować . 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
Godzinę temu, Elon napisał(a):

To ile Ty litrów masz? Bo cena to ilości co do zlewni się kiedyś nosiło.

Parametry popraw, trzeba ciągnąć na maxa.

A co złego w moich paranetrach 🤔

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

Koło 3,75 4,75 2,52 brutto ryczałt ilość tyle co sławek 

Znaczy ile ma Sławek 🤔🤣🤣🤣

Opublikowano
19 minut temu, grzesiu napisał(a):

Niemiecki rząd sprzyja importowi a nie jak być powinno czyli exportowi.  Teraz pomyśleć sobie ze dziś euro byłoby 4.5-4.7 ile więcej kasy by spłynęło? O ile nasze przedsiębiorstwa byłyby konkurencyjne w eksporcie? 

Kij ma zawsze dwa końce. Jakby euro było w tej cenie co podałeś to maszyny były by o kilka procent droższe jak nie kilkanaście. Ale fakt dla nas lepiej żeby wypłata była większa 

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, grzesiu napisał(a):

Jak na szarego konsumenta to wiesz więcej jak 99 producentow mleka. Podobno Łowicz na zebraniu też nie za ciekawie. Raczej spadki się szykują panowie. 

Opublikowano

Tu się liczy żeby fajne Polaki tanio na narty pojechały, a nie jakaś tam gospodarka i eksporty. A , no i żeby dobrze przy urnie skreślili. W gospodarce jakoś tam będzie 

Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał(a):

A co złego w moich paranetrach 🤔

Znaczy ile ma Sławek 🤔🤣🤣🤣

A to że doisz za darmo.

Po drugie stosunek tłuszcz białko masz rozjechany. Masz widoczne ruje?

1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

To po co się mordować... Nie chce oddać gospodarki? Jak nie ma zamiaru oddać to ja bym tam nie siedział. Pomocy by mu zabrakło to może przejrzał by na oczy

Mój taki sam był, ale udało się go przestroić. W gimnazjum zacząłem z inseminatorem kryć dobrymi buhajami, zamawiałem konkretne pod siebie i on je trzymał. 8 lat zeszło zanim się dorobiłem porządnego towaru. Także bez zakupu jałówek to jest długa droga. Tym bardziej teraz w tych głupich czasach.

Gorzej było z opłatą faktur jak wiązanki szły 😁 po 100-150 za słomkę, a przecież inseminator razem z usługą może zrobić za 40-50zł 

Ale fakt, że się da. 

Na tym chyba polega hodowla żeby wyhodować. Drogie byki z katalogu nie zawsze są dobre. Czasem warto bawić się średniakami.

Opublikowano
26 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Jak na szarego konsumenta to wiesz więcej jak 99 producentow mleka. Podobno Łowicz na zebraniu też nie za ciekawie. Raczej spadki się szykują panowie. 

A co niezwykłego jest w wiedzy że jak waluta jest za mocna to eksport słabnie a jak jest słaba to import się nie opłaca? Wiedza podstawowa na etapie szkoły średniej.  

Opublikowano
22 minuty temu, Elon napisał(a):

A to że doisz za darmo.

Po drugie stosunek tłuszcz białko masz rozjechany. Masz widoczne ruje?

Na tym chyba polega hodowla żeby wyhodować. Drogie byki z katalogu nie zawsze są dobre. Czasem warto bawić się średniakami.

Gdzie tu to widzisz 🤔🤦

Opublikowano
21 minut temu, grzesiu napisał(a):

A co niezwykłego jest w wiedzy że jak waluta jest za mocna to eksport słabnie a jak jest słaba to import się nie opłaca? Wiedza podstawowa na etapie szkoły średniej.  

A pytając inaczej za gaz, ropę to w jakiej walucie płacimy? Kij ma dwa końce, jak ktoś handluje w innej walucie to powinien się zabezpieczać instrumentami finansowymi. To jak było z kredytami we franku, jak było fajnie to każdy brał i nikt nie zabezpieczył się przed ryzykiem, a potem płacz, lament. A o tym co po niektórzy zyskali przez lata na niskich stopach na franku nikt nie pamięta. 

Opublikowano
28 minut temu, slawek74 napisał(a):

Gdzie tu to widzisz 🤔🤦

W parametrach? Wszystko ok?

Coś mi się zdaje że nie, choć to jeszcze nie tak źle wygląda.

Opublikowano
10 minut temu, Elon napisał(a):

W parametrach? Wszystko ok?

Coś mi się zdaje że nie, choć to jeszcze nie tak źle wygląda.

Więc tak jak napisałeś tylko ci się zdaje....