Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie wiem czy takie śmieszne te kwoty. No chyba że liczysz, że jednym czy dwoma kursami zbierzesz plon z 13ha. Ale to wcale ekonomii nie będzie. W Ryczymwole ma całe gospodarstwo, nie musi nigdzie jeździć. Chociaż te pola to też nie za piękne i równe, jeśli mówimy o tym samym właścicielu Adamie S. A co do 360tys zł za 400ha, to nie chce mi się wierzyć, skoro w latach 90tych obok w Skrzypkach grunty były po ponad 4500zl/ha,

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Co do zakupu on nikogo nie pytał o zdanie tylko informował znaczy się chwalił 🤭😁

gdzie napisane że kupuję czy kupiłem pytam tylko o zdanie... 

13 minut temu, bronek napisał(a):

No nie wiem czy takie śmieszne te kwoty. No chyba że liczysz, że jednym czy dwoma kursami zbierzesz plon z 13ha. Ale to wcale ekonomii nie będzie. W Ryczymwole ma całe gospodarstwo, nie musi nigdzie jeździć. Chociaż te pola to też nie za piękne i równe, jeśli mówimy o tym samym właścicielu Adamie S. A co do 360tys zł za 400ha, to nie chce mi się wierzyć, skoro w latach 90tych obok w Skrzypkach grunty były po ponad 4500zl/ha,

w 2004r roku tyle że inna lokalizacja razem z budynkami poszło po 800zł 

• Haha 1
Opublikowano

Kto miał wejścia w tamtych czasach w ANR Suwałki lub Olsztyn ten dzisiaj się śmieje

14 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ja myślałem że tylko podpuszcza siedzi w fotelu czyta i się śmieje ale teraz to już nie wiem 

IMG_20250210_071218_170.jpg

• Like 1
Opublikowano

Gdyby babka miała wąsy to by była dziadkiem. Co tu płakać nad rozlanym mlekiem. Piszesz że od czegoś trzeba zacząć, to co chcesz przez 10 lat skupować po 10 hektarów i później się przenieść? Wybudować całą infrastrukturę od nowa? Ma to jakiś sens? To już lepiej kupić od razu więcej i szybko się przenosić. Życia ci nie starczy

Opublikowano
9 godzin temu, kokoman0 napisał(a):

O Pisanicę Ci chodzi pewnie

Dokładnie tak, Pisanica.

41 minut temu, bronek napisał(a):

Ale przez ostatni rok tam w ryczym wolę  kawał roboty odwalili, koparka to pewnie nie gasła i teraz dużo lepiej wygląda jak cześć tych zamoklakow porównali.

Opublikowano
26 minut temu, komizmo napisał(a):

Gdyby babka miała wąsy to by była dziadkiem. Co tu płakać nad rozlanym mlekiem. Piszesz że od czegoś trzeba zacząć, to co chcesz przez 10 lat skupować po 10 hektarów i później się przenieść? Wybudować całą infrastrukturę od nowa? Ma to jakiś sens? To już lepiej kupić od razu więcej i szybko się przenosić. Życia ci nie starczy

Kto mówi o przeprowadzce?

Opublikowano
Pawel29 napisał:

9 godzin temu, kokoman0 napisał(a):

O Pisanicę Ci chodzi pewnie

Dokładnie tak, Pisanica.

41 minut temu, bronek napisał(a):

Ale przez ostatni rok tam w ryczym wolę  kawał roboty odwalili, koparka to pewnie nie gasła i teraz dużo lepiej wygląda jak cześć tych zamoklakow porównali.

To co wyrównali, to kropla w morzu do tego co jeszcze zostało do zrobienia, by wszystkie pola nabrały przyzwoitego kształtu. Poniemieckie drenacje powoli przestają już działać. Trzeba wszystko od nowa praktycznie robić

Opublikowano
Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Ziarno kukurydzy przewieść patelnią to żaden koszt na takim dystansie, bo tylko w takim kierunku na to patrzę. tymbardziej że w tym roku kupione 150 t ziarna kukurydzy

Wsumie to masz racje. Jak kukurydza na ziarno to tak dużo nie trzeba jeździć tylko tyle co na wiosnę przyszykować do siewu i rozsiać nawozy i potem raz opryskac. A do siewu i koszenia wziąć tutaj kogoś z okolic Kalinowa i pozamiatane.

A dokładnie w jakiej miejscowości tą ziemia?

Jak by doszło do skutku to do siania mogę polecić Gredzinskich z Biernatek oni sieją na dwa siewnik 6 i 8 rzędów i cała Pisanice obsiewają to i u Ciebie też napewno by mogli posiać.   

6 minut temu, bronek napisał(a):

To co wyrównali, to kropla w morzu do tego co jeszcze zostało do zrobienia, by wszystkie pola nabrały przyzwoitego kształtu. Poniemieckie drenacje powoli przestają już działać. Trzeba wszystko od nowa praktycznie robić

No tak jak chwilę się zastanowiłem to masz rację, wszyscy co mają ziemię na tych odzyskanych terenach to mają swoje koparki i bez przerwy coś kopia na tych polach.

Opublikowano
Pawel29 napisał:

Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Ziarno kukurydzy przewieść patelnią to żaden koszt na takim dystansie, bo tylko w takim kierunku na to patrzę. tymbardziej że w tym roku kupione 150 t ziarna kukurydzy

Wsumie to masz racje. Jak kukurydza na ziarno to tak dużo nie trzeba jeździć tylko tyle co na wiosnę przyszykować do siewu i rozsiać nawozy i potem raz opryskac. A do siewu i koszenia wziąć tutaj kogoś z okolic Kalinowa i pozamiatane.

A dokładnie w jakiej miejscowości tą ziemia?

Jak by doszło do skutku to do siania mogę polecić Gredzinskich z Biernatek oni sieją na dwa siewnik 6 i 8 rzędów i cała Pisanice obsiewają to i u Ciebie też napewno by mogli posiać.   

6 minut temu, bronek napisał(a):

No tak jak chwilę się zastanowiłem to masz rację, wszyscy co mają ziemię na tych odzyskanych terenach to mają swoje koparki i bez przerwy coś kopia na tych polach.

Całej Pisanicy nie obsiewają😉 Dwóch kolegów jeździ też tam siać kuku usługowo na kilkadziesiąt hektarów. Nie pamiętam gdzie dokładanie była ta ziemia, o której tu piszemy, ale np. w Skrzypkach gdzie obrabiam ziemię, jeden rolnik tylko się odważył posiać kukurydzę. Jest tam dosłownie rezerwat 🙂 Dziki i łosie tą kukurydze to we wrześniu już prawie mu kończyły łuskać 😜

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

No z tym to niestety jest problem. Ja na giniach mam kawałek to na początku jak kupilismy byla tam trawa a teraz tylko zboże bo dwu letni uzytek zielony i już orali te dzikie świnie.

Opublikowano
10 minut temu, mirekcich napisał(a):

To masz chyba jakieś dobrze strukturalne objentosciówki ?

Na ogół sianokiszonka z GO to kupkówka z lucerną i trochę z naturalnych łąk ale dobrych w miarę, gorsze jałówki wciągają. Z samych objętościówek można już trochę udoić

Opublikowano
Pawel29 napisał:

No z tym to niestety jest problem. Ja na giniach mam kawałek to na początku jak kupilismy byla tam trawa a teraz tylko zboże bo dwu letni uzytek zielony i już orali te dzikie świnie.

Ja w Skrzypkach sieje blisko 20ha ozimin a reszta najcięższych w uprawie zamoklaków to trawy, które zbieran na sucho bo ptaszki nie dają tam beli owijać

Opublikowano
24 minuty temu, kada2k napisał(a):

Krasnystaw za styczeń 18 tyś b. 3,55 tł. 4,29 2,17zł brutto dla vatowca.

A to krasnystaw ostatnio nie płacił dużo lepiej?

Opublikowano
20 minut temu, grzesiu napisał(a):

A to krasnystaw ostatnio nie płacił dużo lepiej?

płacił to słowo klucz, -70 groszy względem grudnia. Za 2024 wyszło mi średnio 2,33, pierwsze półrocze było też 2,10 a od czerwca były premie 20/30 gorszy.

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał(a):

2.33zl netto brutto? Vat ryczałt? 

brutto ryczałt bo jeszcze nie byłem na vacie ale i miej litrów miałem, jakbym miał powyżej 15tyś jak teraz to na jedno wyjdzie

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

od czegoś trzeba zacząć na początek dobre i 13 ha. a dzisiaj przewieść zebrany towar ciężarówkami na dystansiew 100km w jedną stronę to śmieszne kwoty

Masz 24l od sztuki dziennie czy mniej?

30 l dziennie średnio od sztuki

Akurat teraz jest już 4.8 ale w styczniu było 5.0

Edytowane przez adventure