Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Vee napisał(a):

Jaka kosiarkę zamówiłeś? 

3.5m 😁

22 minuty temu, radekz200 napisał(a):

napewno 😂😂

no chyba nie Kubote 😂

Ciesz się ciesz 🤭😁

Opublikowano

Z całym szacunkiem dla Twojego wieku,ale jak się za młodu nie dorobiłeś tylko bimbales to zapomnij ze teraz Ci się uda,nie mówię tego że zlosciwoscia 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Coś sugerujesz, bo nie rozumie. Człowiek młody to głupi, z wiekiem mądrzeje i nabiera doświadczenia. Praktyka, czyli mistrza. Dorośniesz to zrozumiesz

Edytowane przez leszek1000
  • Like 5
Opublikowano
31 minut temu, Vee napisał(a):

Z całym szacunkiem dla Twojego wieku,ale jak się za młodu nie dorobiłeś tylko bimbales to zapomnij ze teraz Ci się uda,nie mówię tego że zlosciwoscia 

Czemu uważasz że bimbałem 🤔 zapraszam to zobaczysz z jakiego półapu startowałem i co mam ... do tego w jakiej okolicy...

Opublikowano
Godzinę temu, Vee napisał(a):

A ja powiem tak. Każdy w życiu ma swoje tak zwane 5 minut. Jeden jak ma 20 lat, inny 30 a jeszcze inny 50. Wszytko zależy od tego czy się zorientujemy ze to właśnie nasz czas i go dobrze wykorzystamy 

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

A ja powiem tak. Każdy w życiu ma swoje tak zwane 5 minut. Jeden jak ma 20 lat, inny 30 a jeszcze inny 50. Wszytko zależy od tego czy się zorientujemy ze to właśnie nasz czas i go dobrze wykorzystamy 

Ważne do żeby wcześnie się zorientować i wybudować oborę . Wyobraźcie sobie kogoś 50 -60 lat co stawi nową oborę .... No sorry 

Już tu jeden taki przysłowiowy stasio był przytaczany .... 

Zero szacunku dla ludzi i zero szacunku od ludzi ....

Opublikowano

@Akardin Stanisław to swoje 5 minut miał w każdym wieku, pierwszą wolnostanowiskową postawił 30 lat temu jak miał jakieś 45lat, nie każdy startuje z super gospodarstwa gdzie w wieku 2X czy 3X ma możliwości dużego rozwoju, wielu musi długo pracować aby mieć możliwości na spory skok do przodu

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

Trzeba pamiętać jeszcze o jednym. Rodzice niekiedy czekają do emerytury, zanim przepiszą ci gospodarstwo. A są sytuacje gdzie i dłużej trzeba czekać, zanim zaczniesz rządzić dobytkiem. Każda sytuacja jest inna, nie można oceniać po okładce. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 6
Opublikowano
15 minut temu, Akardin napisał(a):

Ważne do żeby wcześnie się zorientować i wybudować oborę . Wyobraźcie sobie kogoś 50 -60 lat co stawi nową oborę .... No sorry 

Już tu jeden taki przysłowiowy stasio był przytaczany .... 

Zero szacunku dla ludzi i zero szacunku od ludzi ....

3 godziny temu, Vee napisał(a):

Weźcie się dzieci nie wypowiadajcie,bo zorientowani jesteście jak pierd w gaciach ...

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, leszek1000 napisał(a):

Trzeba pamiętać jeszcze o jednym. Rodzice niekiedy czekają do emerytury, zanim przepiszą ci gospodarstwo. A są sytuacje gdzie i dłużej trzeba czekać, zanim zaczniesz rządzić dobytkiem. Taka sytuacja jest inna, nie można oceniać po okładce. 

Ja miałem 33 lata jak na mnie przepisali całość. Ale w okolicy są jeszcze tacy starsi co trzymają w garści żeby mody nie przepuścił 🤷🤷

• Like 1
Opublikowano

Bez nowych obór da się żyć. Nie każdy do szczęścia potrzebuje zobowiązania na 5mln i 100 ha i 100krow do obróbki. Chociaż wy na poprzednie 2 posty narzekacie ale mają rację. Kiedy mamy się rozwijać? Nie wiem czy komuś po 50 potrzebne jakieś ambicje i kredyty. Do końca życia spłacać. Z kolei z tego co obserwuje to każdy kto zainwestował jest z tego zadowolony. Ma komfortowe warunki pracy, stać go wszystko. A ci co się bali i chcieli żyć bezstresowo to mają dopiero pod górkę z tym co zostali. Bo na nowe maszyny nie stać, stare trzeba remontować, pryzmy w błocie, podwórko w błocie.  Budynki przystosowane do pracy fizycznej i takie to życie

• Like 5
Opublikowano
36 minut temu, kampl napisał(a):

Bez nowych obór da się żyć. Nie każdy do szczęścia potrzebuje zobowiązania na 5mln i 100 ha i 100krow do obróbki. Chociaż wy na poprzednie 2 posty narzekacie ale mają rację. Kiedy mamy się rozwijać? Nie wiem czy komuś po 50 potrzebne jakieś ambicje i kredyty. Do końca życia spłacać. Z kolei z tego co obserwuje to każdy kto zainwestował jest z tego zadowolony. Ma komfortowe warunki pracy, stać go wszystko. A ci co się bali i chcieli żyć bezstresowo to mają dopiero pod górkę z tym co zostali. Bo na nowe maszyny nie stać, stare trzeba remontować, pryzmy w błocie, podwórko w błocie.  Budynki przystosowane do pracy fizycznej i takie to życie

Znajomy akurat jest po 50 i stawia nową oborę z robotami. Wiec wiek to tylko liczba :) 

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

36 minut temu, kampl napisał(a):

Znajomy akurat jest po 50 i stawia nową oborę z robotami. Wiec wiek to tylko liczba :) 

pewnie Syn już ogarnia razem z nim

Opublikowano

Sąsiednia wieś pobudowali obore w 2006 roku głęboka ściółka. Hala udojowa drabina zatrzaskowa na 60 szt plus młodzież na tamte czasy luksus. Jesienią otwierali budynek na dwa roboty pełen ruszt łącznie 235 stanowisk😜

Opublikowano

Przypadki są różne ojca kumpel pierwszą oborę budował jeszcze w latach 90 późnie postawił jeszcze dwie a teraz likwidacja, mam znajomego co w roku 2000 miał trzy krowy trzy maciory hektar truskawek i 12 ha teraz ma 400 sztuk bydła. Kolega w rodzinie ma wujka ma 6 czy 8 kurników ma ponad 60 lat i kilka lat temu chodził do wróżki która mu powiedziała że dożyje 80lat to zaczął robić pozwolenia na jeszcze trzy kurniki ale nie wiem jak to się skończyło;)

• Haha 1