Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Jak wszyscy młodzi oporowcy. Pojeździć nowymi sprzętami i tik toki ponagrywać. Tak mogą gospodarzyć 

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Oborę ogarniam prawie sam , tato poi cielaczki ,mam komfort że mogę wyjechać i w razie "w" zastąpi przy dojeniu. Pole sam tyle że nieduże gospodarstwo 30ha. Lat 25. Kolejny przykład @SamaPrawda też wiek ten sam i widać jak fajnie ogarnia i się rozwija. Kolejny świetny przykład@WitekRolnik

Edytowane przez michal_19
  • Like 4
Opublikowano

I jakie widzisz perspektywy rozwoju na tych 30ha? 

Na porządne maszyny Cie nigdy nie będzie stać, a jak.kupisz jrxna to przez kilka następnych lat będziesz zbierał na kolejną. A potrzeby będą zdecydowanie większe. 

Jestem ciekawy jak to widzisz 

Opublikowano
9 minut temu, plati napisał(a):

Na porządne maszyny Cie nigdy nie będzie stać, a jak.kupisz jrxna to przez kilka następnych lat będziesz zbierał na kolejną. A potrzeby będą zdecydowanie większe. 

Hmm ja widzę dobre perspektywy, maszyny coś dokupuje co roku zresztą spójrz w galerie część nowe część używki, główny koń zamówiony nowy fakt z dofinansowaniem 😉 kredytu brak na chwilę obecną. A czemu mam mieć porządne maszyny ? muszę mieć takie żebym sobie spokojnie obrobil pole, najważniejsze są zielonkowe a te mam już wystarczające. Nie każdy musi mieć 100ha i 100 krów by żyć, mi się żyje dobrze i OPŁACA. najlepiej tylko narzekać że się nie opłaca i nie robić.  Grunt to dobrze prowadzić stado i pieniądze się znajdą,

• Like 11
Opublikowano

Przecież Ci niczego nie zakazuje, tylko pytam.

Większość garażowych producentów typu Janpol to niestety męka nie praca. 

Jest dużo zmiennych, u siebie nie widzę perspektyw przy pracy na 30ha i produkcji mlecznej.

Może gdyby ktoś mi dał ze 2mln, żeby zainwestować w budynki inwentarskie oraz jakiś sprzęt do podstawowych prac to bym zmienił zdanie 

21 minut temu, Ursusc385 napisał(a):

No tak najlepiej jakby zlikwidował i sprzedał bambrowi 😂

Niech robi jak tylko go to uszczęśliwia. 

Zobaczymy czy rzadzacy dalej będą tak umilać dalej gospodarowanie 

Opublikowano
22 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Kto wie czy te 10tys już by się mie zwtóciły z nawiązką...

Nie chce dywidendy wolę udziały jak będę odchodził na emeryturę... może  nawet wcześniej synowi oddam stery może jaką strukturalną znowu dadzą 🤔🤭

A ile tych udziałów zostało ?

Prawie stówka więc po drodze nie chodzi a jak łapy ogłoszą upadłość to można pewnie o nich zapomnieć.

Te 10tys raczej by się nie zwróciły bo cena czasem gorsza, czasem lepsza niż w mlekpolu więc na to samo by wyszło 

Opublikowano
16 minut temu, plati napisał(a):

Jest dużo zmiennych, u siebie nie widzę perspektyw przy pracy na 30ha i produkcji mlecznej.

Może gdyby ktoś mi dał ze 2mln, żeby zainwestować w budynki inwentarskie oraz jakiś sprzęt do podstawowych prac to bym zmienił zdanie 

Dlatego garażowych producentów nie uznaje wydasz mało, a robota nie zrobiona trwałość słaba i na przestrzeniu kilkunastu lat wyjdzie drożej. 

Opublikowano
35 minut temu, plati napisał(a):

To wszystko zależy, jeden ma 30ha czarnoziemów i dobrą mleczarnię pod nosem, drugi ma 30ha piachu w tym 15 dzierżawa. Jeden dostał po rodzicach fajnie urządzone, drugi musi wszystko od zera własnymi siłami. 

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, plati napisał(a):

To co bo ty masz wjecej to ty jesteś lepszym człowiekiem z wyższej półki czy jak .

Każdego stać na takie maszyny jakie ma i ten co ma 30 ha mniej płacze niż ten co ma 300ha .

• Like 6
  • Confused 1
Opublikowano

Typowa polska przypadłość kontekst trzeba sobie przypasować do historii. 

Gdzie napisałem, że mam więcej?

No ale trzeba coś napisać, żeby się wykazać mądrością rzekomą w temacie 

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Rrolniik napisał(a):

Prawie stówka więc po drodze nie chodzi a jak łapy ogłoszą upadłość to można pewnie o nich zapomnieć.

Te 10tys raczej by się nie zwróciły bo cena czasem gorsza, czasem lepsza niż w mlekpolu więc na to samo by wyszło 

No nie jest tak jak piszesz bo średniorocznie w mlekpolu wychodzi 5-10 gr więcej jak się podstawi te same parametry i przedział. Nie masz też lojalnosciowki i wyniki w mlekpolu masz co odbiór . 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, plati napisał(a):

żyje mi się bardzo dobrze nie narzekam maszyny może nie z salonu ale kilkuletnie w bardzo dobrym stanie, zresztą nie wszystkie posiadam bo z sąsiadem w ramach pomocy miedzysasiedzkiej pomagamy sobie w celu lepszego wykorzystania maszyn. Milionowych kredytów nie mam, śpię spokojnie. chyba źle mnie opisałeś :(

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, plati napisał(a):

Na taki areał porządna maszyna jest już np kosiarka samasz zamiast Krone. Lub prasa nh BR zamiast pasowki mc hale. Czy używany rozsiewacz za kilka tys zamiast nowy za kilkadziesiąt. Oczywiście co się komu podoba. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Przez dotacje niektórzy szaleją i biorą sprzęty nad wyrost a potem się robi problem gdy trzeba to serwisować. W jednym z tematów o modernizacji jak napisałem że dla mnie to patologia brać rozsiewacz do nawozów za ponad 100 koła czy opryskiwacz za podobną sumę i to wszystko na 15-20 ha. To mnie mało nie zjedli bo zazdroszczę że ktoś ma taką fanaberię. Tylko jak sama ta osoba przyznała jest to fanaberia. Według mnie tak powstają przeinwestowane gospodarstwa. Na sprzęt coś tam kasy jest bo unia dokłada ale na zakupienie ziemi już nie ma bo samemu trzeba całość wyłożyć. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 5
Opublikowano
17 minut temu, krzychu121 napisał(a):

No nie jest tak jak piszesz bo średniorocznie w mlekpolu wychodzi 5-10 gr więcej jak się podstawi te same parametry i przedział. Nie masz też lojalnosciowki i wyniki w mlekpolu masz co odbiór . 

Mam wielu znajomych w mlekpolu i jakoś im te 5-10 gr więcej nie wychodzi. A lojalnościówka fakt trochę lipa

Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

i biorą sprzęty nad wyrost a potem się robi problem gdy trzeba to serwisować.

w teorii większy zrobi więcej roboty i szybciej i mniej się zużyje zachowując wartość

Opublikowano
10 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Mam wielu znajomych w mlekpolu i jakoś im te 5-10 gr więcej nie wychodzi. A lojalnościówka fakt trochę lipa

Chcesz to przeszukaj ostatni temat z cen mleka albo jeszcze wcześniejszy. Porównywaliśmy cenę przy takich samych parametrach i tak wychodzi jak napisałem. 
Porównanie typu

-ile ci wychodzi w mlekpolu? 
-2zl 

- to mi w mlekowicie 2.05

nie maja sensu. Jedne może być VAT a drugi ryczałt. Jeden poda cenę netto drugi brutto. Jedne ma parametry 3 i 4 a drugi 3.5 i 4.5. 
Porownanie ma sens jak sie podstawia te same parametry.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, plati napisał(a):

Typowa polska przypadłość kontekst trzeba sobie przypasować do historii. 

Gdzie napisałem, że mam więcej?

No ale trzeba coś napisać, żeby się wykazać mądrością rzekomą w temacie 

Z 30ha można sprzedać 300-400tys litrów mleka rocznie przy dobrym odbiorcy czy da się wyżyć i robić inwestycje 🤔 odpowiedz sobie sam oczywiście pelnoporcjiowej i białka oraz słomę trzeba dokupić...🙋‍♂️

• Like 2
Opublikowano

Czyli wypracowany zysk zanieść do hurtowni pasz. 

Każdy robi jak uważa. 

U mnie jest 26ha ziemi, w tym 8ha łąk i jakoś tego nie widzę. Może się po prostu nie umiem gospodarzyć  ;)

• Like 2
Opublikowano

Ile tej paszy dajesz że aż tyle kasy na to idzie ? 
W okolicy praktycznie nikt nie robi swojej pelnoporcjowki . A jak robi to komponenty kupuje. I każdy się rozwija mimo zakupu tych pasz. 
Uważam że lepiej kupić pelnoporcjowke niż objetosciowke . Pelnoporcjowa kupisz jaką chcesz albo zrobisz jaka chcesz i będzie powtarzalna jakościowo i tańsza w zakupie niż kupić dobre objetosciowki. 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Bardzo. Wystarczająco.

Cały czas robi i jak trzeba zastąpi...

Bez przesady... on już erę nagrywania ma za sobą i nie jest jakimś zwykłym oporowcem a sprzęt stary nie nowy i mu to tak nie przeszkadza... ważne żeby było zrobio e na czas i najlepiej jak możliwe...

Wzial sie za robote i na to czasu juz nie ma ? 

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ile tej paszy dajesz że aż tyle kasy na to idzie ? 
W okolicy praktycznie nikt nie robi swojej pelnoporcjowki . A jak robi to komponenty kupuje. I każdy się rozwija mimo zakupu tych pasz. 
Uważam że lepiej kupić pelnoporcjowke niż objetosciowke . Pelnoporcjowa kupisz jaką chcesz albo zrobisz jaka chcesz i będzie powtarzalna jakościowo i tańsza w zakupie niż kupić dobre objetosciowki. 

Widać jak kupowali, a później byl problem z chorobami w stadzie 

Opublikowano
55 minut temu, slawek74 napisał(a):

Z 30ha można sprzedać 300-400tys litrów mleka rocznie przy dobrym odbiorcy czy da się wyżyć i robić inwestycje 🤔 odpowiedz sobie sam oczywiście pelnoporcjiowej i białka oraz słomę trzeba dokupić...🙋‍♂️

A nie lepiej mniej sprzedać mleka i mieć swoją pełnoporcjówkę i słomę a roboty mniej ,leczenia itp🤷🤔

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Chcesz to przeszukaj ostatni temat z cen mleka albo jeszcze wcześniejszy. Porównywaliśmy cenę przy takich samych parametrach i tak wychodzi jak napisałem. 
Porównanie typu

-ile ci wychodzi w mlekpolu? 
-2zl 

- to mi w mlekowicie 2.05

nie maja sensu. Jedne może być VAT a drugi ryczałt. Jeden poda cenę netto drugi brutto. Jedne ma parametry 3 i 4 a drugi 3.5 i 4.5. 
Porownanie ma sens jak sie podstawia te same parametry.

Gdzieś ktoś pisał za listopad przy bardzo podobnych parametrach do moich i litrach to miałem 2 gr więcej chyba ale to za listopad  teraz styczeń będzie mniej 

Opublikowano

A później tylko słychać opinie, że taki unijny gospodarz to swojego mleka się nie napije, bo sama chemia i kiszonki. 

Do tego ta Wasza UE doprowadziła. Byle dużo, szybko, więcej od sąsiada i byle jak