Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2.

Premier po raz kolejny zirytował młodych, którym zależy na ambitnych projektach.

Premier znów powiedział, że fabryka Izery to była kpina. "Wycięli las i nic". Po co w ogóle o tym mówić? Co ta sprawa ma do planów i nowego otwarcia rządu? Poza tym premierowi mógłby ktoś wreszcie wyjaśnić, że fabryka Izery z bardzo sprawnym młodym zarządem była niemal gotowa do realizacji. Nowy zarząd - już uśmiechnięty, ale w miarę ogarnięty - też chciał to robić. Ten projekt mógł się udać, ale rząd poszedł w niekończące się audyty i inwestorzy się zbiesili.

"CPK to były miejsca pracy dla pisowców". No i co? Słyszeliśmy to dziesięć razy. Po co pluć po raz kolejny na CPK, które podobno chcecie budować? Po co po raz kolejny sklejać ten projekt z PiS-em, jeśli chcecie, żeby to był teraz wasz projekt? Za każdym razem, jak ludzie takie wyrzekania na CPK od was słyszą, zaczynają wątpić w waszą chęć budowania tego lotniska i połączeń kolejowych. "Tam były wywłaszczenia" - grzmi premier. Nie było.  Gdyby jeszcze Tusk dodał suchara o "pilnowaniu łąki pod Baranowem", byłoby czerstwe bingo w tej sprawie.

Opublikowano
nie napisał:

tylko niech nie kłamie, że spółki państwowe sprowadzały węgiel z rosji i to nie wiadomo jakie ilości

Głupie by były gdyby tego nie robiły. Moim zdaniem robiły. Ta elektrownia co nie powstała to tylko element systemu. Polskiego wyngla na te 750 MW jeszcze jakoś starcza. Blok C miał sam mieć moc 1000MW. Czyli potrzeba by ponad dwukrotnie zwiększyć ilość paliwa. Po tych samych torach? Jak myślisz? W mojej opinii oni czysto na tym "polskim" węglu lecą od 2023 roku tym bardziej, że to kotły pyłowe. Ale jak uważasz negatywie, jak uważasz.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@nie po prostu rżnie głupa i troluje. Oczywiście, że państwowe spółki oczywiście te które węgla potrzebowały taki węgiel na wschodzie kupowały. A górnicy skandowali do Morawieckiego won oszuście ze Śląska.

1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

Cóż, rząd idzie w dobrą stronę, przez tęczowych przegrali wybory prezydenckie, teraz przerżną parlamentarne

Jak pis wygra o ile wygra to marna dla ciebie pociecha ich zdolność koalicyjna jest zerowa.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, hubertuss napisał(a):

@nie po prostu rżnie głupa i troluje. Oczywiście, że państwowe spółki oczywiście te które węgla potrzebowały taki węgielna wschodzie kupowały.

które i ile?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

@nie po prostu rżnie głupa i troluje. Oczywiście, że państwowe spółki oczywiście te które węgla potrzebowały taki węgielna wschodzie kupowały.,

Jak pis wygra o ile wygra to marna dla ciebie pociecha ich zdolność koalicyjna jest zerowa.

Przy takich zagraniach trzeszczącej koalicji, za dwa lata nie będzie im potrzebna pewnie żadna koalicja ani plankton na przylepkę, zresztą PSL sprzeda sie każdemu, z kim będzie mógł utworzyć rząd

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, DTaras napisał(a):

Głupie by były gdyby tego nie robiły. Moim zdaniem robiły. Ta elektrownia co nie powstała to tylko element systemu. Polskiego wyngla na te 750 MW jeszcze jakoś starcza. Blok C miał sam mieć moc 1000MW. Czyli potrzeba by ponad dwukrotnie zwiększyć ilość paliwa. Po tych samych torach? Jak myślisz? W mojej opinii oni czysto na tym "polskim" węglu lecą od 2023 roku tym bardziej, że to kotły pyłowe. Ale jak uważasz negatywie, jak uważasz.

do produkcji energii to miały polski miał i odsiew, sprowadzany to był węgiel opałowy dla gosp. domowych

7 minut temu, jahooo napisał(a):

Przy takich zagraniach trzeszczącej koalicji, za dwa lata nie będzie im potrzebna pewnie żadna koalicja ani plankton na przylepkę, zresztą PSL sprzeda sie każdemu, z kim będzie mógł utworzyć rząd

pselu to już nie będzie, już go nie ma :D 

w najnowszym sondażu pis i konfederacja mają prawie większość konstytucyjną

----------------------------------------------------------------------------

3.

"A PiS się kłócił", czyli odwracanie kota ogonem.

"Wiecie, że nawet w tak szczególnej dziedzinie dla PiS jak polityka historyczna, nie potrafili nic zrobić. Pamiętacie Muzeum Bitwy Warszawskiej, które mieli otworzyć? Oni gadali o tym, później się pokłócili, inwestycja stanęła". No i co? Co to ma do "nowego otwarcia"? A poza tym: jasne, że się pisowcy kłócili, ale premier Tusk jest ostatnią osobą, która akurat taki zarzut powinna teraz wyciągać z kieszeni.

Co wy w koalicji od półtora roku robicie? Przecież dziecko to wie - mój sześcioletni syn z porannego TOK-u wie - że się nieustannie w tym rządzie naparzacie i nie jesteście w stanie niczego uzgodnić. Odniesie się pan jakoś do tego problemu, czy będzie wciskał "a PiS się ciągle kłócił"?

Edytowane przez nie
Opublikowano
jahooo napisał:

Cóż, rząd idzie w dobrą stronę, przez tęczowych przegrali wybory prezydenckie, teraz przerżną parlamentarne

Weź pod uwagę iż ktoś na tych uczelniach musi studiować a mamy co mamy czyli jak się która inaczej ubiera niż w modne ostatnio dresy, jest bardziej okrągława lub się koledzy za drążki lubią trzymać to zostają wyalienowani. Nomen omen - gdzie trzymacie prawą rękę jak jeździcie po mieście?

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

co by nie zrobił obeny rząd to i tak jest na straconej pozycji , ciągłe afery z lewicowej strony z obsadzaniem stołków , budżet w rozsypce i do tego to nieszczęsne rozliczanie PIS  , jedynie co by zmieniło postrzeganie to dymisja Tuska tylko kto za niego ? trzeba kogoś kto wezmie krótko koalicjantów za ,, mordę '' 

Opublikowano
nie napisał:

do produkcji energii to miały polski miał i odsiew, sprowadzany to był węgiel opałowy dla gosp. domowych

Aaaa z czego produkuje się miał węglowy - bo się go produkuje wiesz?

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

co by nie zrobił obeny rząd to i tak jest na straconej pozycji , ciągłe afery z lewicowej strony z obsadzaniem stołków , budżet w rozsypce i do tego to nieszczęsne rozliczanie PIS  , jedynie co by zmieniło postrzeganie to dymisja Tuska tylko kto za niego ? trzeba kogoś kto wezmie krótko koalicjantów za ,, mordę '' 

nie weźmie, bo "się obrażą" i nie będzie większości

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał(a):

I dobrze twierdził bo węgiel kupuje się gdy jest jeszcze pod ziemią

Nooooo ja tylko przypominam że agencja rezerw materiałowych swego czasu zakupiła taki węgiel w polskich kopalniach iiiiii ślad po nim zaginął. Tzn chyba se odpuścili jego wydobycie i przestali się upominać w kopalniach o niego.🤣

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał(a):

Weź pod uwagę iż ktoś na tych uczelniach musi studiować a mamy co mamy czyli jak się która inaczej ubiera niż w modne ostatnio dresy, jest bardziej okrągława lub się koledzy za drążki lubią trzymać to zostają wyalienowani. Nomen omen - gdzie trzymacie prawą rękę jak jeździcie po mieście?

A nie lepiej podnieść poziom nauczania zamiast wytycznych lewackich , gdzie w rankingach są polskie uczelnie ? 

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

A Sikorski ?

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

A nie lepiej podnieść poziom nauczania zamiast wytycznych lewackich ,

A to co? Łone teraz tylko pół tabliczki mnożenia uczom?🤣

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

Nie obraża się bo wiedzą że jakby miały być wcześniejsze wybory to na dzień dzisiejszy ich nie ma wogole w rządzie...

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał(a):

zależy od frakcji

część się produkuje, część jest odpadem,

przed tym pieprzonym zielonym ładem był w sprzedaży pelet varmo z jsw, z węgla (właśnie z takich mułów i flotów), doskonałe paliwo, z którego sam korzystałem

Opublikowano
37 minut temu, jahooo napisał(a):

Zobaczysz, ze będzie konfa urośnie pis nie. Pis jest spalony jak po dla wielu wyborców.

33 minuty temu, nie napisał(a):

pselu to już nie będzie, już go nie ma :D 

w najnowszym sondażu pis i konfederacja mają prawie większość konstytucyjną

Z psl em to się nawet z tobą zgodzę.CO do tego, że konfa i pis miały by większość też tylko konfa nie chce z pisem. Wszyscy pamiętają jak skończył Lepper Giertych i Gowin a nawet Ziobro.

16 minut temu, jarecki napisał(a):

To jest właśnie psiowski skowyt i przebieranie nogami do władzy . A co to zmieni jak Tusk odejdzie Czy znikną powyżej opisane przez ciebie problemy? Z punktu widzenia rządu odejście Tuska nic nie zmieni. Z punktu widzenia pisu to mityczny wróg który musi odejść a potem może być tak samo jak jest.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał(a):

Zobaczysz, ze będzie konfa urośnie pis nie. Pis jest spalony jak po dla wielu wyborców.

Z psl em to się nawet z tobą zgodzę.CO do tego, że konfa i pis miały by większość też tylko konfa nie chce z pisem. Wszyscy pamiętają jak skończył Lepper Giertych i Gowin a nawet Ziobro.

Zmień płytę, bo się zacinasz z tym skowytem

Jeśli Konfa będzie potrzebowała koalicjanta - to bardziej będzie to PiS niż KO, zwłaszcza, że spadek popularności KO może być znaczny, o wiele większy, niż ewentualnie PiS

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał(a):

oj oj , wczoraj oglądłem troche mecz Polska - Gruzja  na ME do lat 21  przegrany 2-1 to patrząc na nie których piłkarzy to sobie poczekamy dłużej na dobry skład chociaż tu wina ustawienia i zła taktyka pod danych piłkarzy Probierza 

Już się wszystko wyjaśniło.

https://www.sport.pl/pilka/7,65037,32018517,juz-dosc-kolejny-ruch-lewandowskiego-nie-chodzi-o-powrot-do.html#s=BoxMMtImg1

Proponuje zrobić Lewandowskiego trenerem i zawodnikiem i wtedy mamy wszystkie mecze wygrane. 

4 godziny temu, PRIMO napisał(a):

Ulman?

Mi bardziej chodziło o tego "nie"doróbka bo ktoś coś zrobi to ten się jara jak małe dziecko na lizaka. 

Co do Brauna to dobrze że pokazuje obłudę jaka panuje na Wiejskiej .

Tarczyński byłby dobry ale główny naszczalnik wystraszył się że nie będzie miał nad nim kontroli i być może w przyszłości wykopałby ze stołka prezesa. 

Ulman czyli osoba która zadaje dużo pytań :P. Tak mi się skojarzyło. @nie denerwuje mnie pod jednym względem. Nie wrzuca linków skąd wkleja swoje posty.

Myślisz, że na Tarczyńskiego nie znalazły by się jakieś kwity ? Za długo w polityce siedzi.

4 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Po1989 roku największym zagrożeniem dla Polski jest polityka Rosji i ona sama. W tym okresie to różne działania Rosji naraziły nasze państwo i nas jako obywateli na różnego rodzaju straty finansowe i dodatkowe wydatki. Chyba nie muszę wymieniać jakie. W perspektywie najbliższych lat to polityka Rosji niezwykle agresywna wobec Europy i Polski będzie dla nas największym zagrożeniem i kosztem. Ale w umysłach pisowskich oczadzonych propagandą to wciąż Niemcy.

Codo gazociągu był zarzut Mariusza, że Niemcy wspomagały Rosję kupując gaz a nie którędy biegnie gazociąg. Kaczyńscy chcieli też ten gaz kupować i tak samo wspomagać Rosję. I blokowali budowę gazociągu nie dlatego by nie wspomagać Rosji tylko dlatego by mieć ruski gaz tj wspomagać Rosję. Więc fajnie, że wątek poruszyłeś.  Naprawdę Polska nie powinna mieć za bardzo pretensji do Niemiec że kupowali surowce od Rosji bo sami to robiliśmy bez względu na rząd. 

Tylko że do niedawna prowadziliśmy handel z Rosją i nikomu to nie przeszkadzało a było to już po 1989 r. A że putin na starość odleciał to już inna sprawa. Rosja nie jest jakąś tam potęgą bo inaczej już dawno by zajęła całą Ukrainę. Także straszenie nią nie ma sensu. Jedynie co może zrobić to nas skłócić i to jej się udało. Przykładem jest wrak Tupolewa.

Niemcy się uzależniły od Rosji jeżeli chodzi o gaz i ropę. A u nas jeżeli gazociąg biegnie przez nasz kraj to chyba należy nam się opłata przesyłowa za to. Nie ma gazociągu, nie ma opłaty. Ponadto zamiast kupować bezpośrednio od producenta bralibyśmy od pośrednika a to już wyższa cena. Teraz należy debatować czy jeżeli ta "rura" nas ominęła to dobrze czy źle w dobie transformacji energetycznych.

I dobrze twierdził bo węgiel kupuje się gdy jest jeszcze pod ziemią i ten zamówiony jechał sobie spkkojnie. Było to przyjąć i z dwa lata świrować pawiana że z powodu sankcji niema jak go zapłacić do końca. Ponadto działał rynek zbytu tego ruskiego, który próbowano zastąpić z innych kierunków bo sytuacja zebała się prędzej majac wpływ na kopalnie, które nagle nie potrafiły ale też i nie za bardzo chciały zwiększyć wydobycia. Tankowanie pod korek uzasadnione i wskazane.

Na to nałożyli by ci odsetki które kiedyś trzeba by spłacić i wyszło by że PL sponsoruje Rosję.

23 minuty temu, jahooo napisał(a):

Z sondaży wynika że PSL i Hołownia jako koalicja nie mają szans na Sejm w kolejnej kadencji. Chyba że wystartują jako komitet. Dla mnie mogli by zniknąć z parlamentu. Może by to podziałało na nich jak terapia szokowa. Do tego Zandberg zamiast Czarzastego w Sejmie i może by wyszło całkiem nowe rozdanie.

Opublikowano
mirro napisał:

I dobrze twierdził bo węgiel kupuje się gdy jest jeszcze pod ziemią

Nooooo ja tylko przypominam że agencja rezerw materiałowych swego czasu zakupiła taki węgiel w polskich kopalniach iiiiii ślad po nim zaginął. Tzn chyba se odpuścili jego wydobycie i przestali się upominać w kopalniach o niego.🤣

A to tylko taki cud po śląsku...

jarecki napisał:

A nie lepiej podnieść poziom nauczania zamiast wytycznych lewackich , gdzie w rankingach są polskie uczelnie ? 

Niby lepiej ale trzeba wziąć pod uwagę iż na studiach samemu się człowiek wiedzą pompuje. To znów zakrawa na mniejszość i wracamy do punktu wyjścia.

Opublikowano
38 minut temu, mirro napisał(a):

Ty tam w temacie jesteś. Na co premier przeznaczył w wojsku tą kasę którą się chwalił w expose ?

Opublikowano
mirro napisał:

A to co? Łone teraz tylko pół tabliczki mnożenia uczom?🤣

Nie e. Tyko dyplomów MBA...

nie napisał:

11 minut temu, DTaras napisał(a):

zależy od frakcji

część się produkuje, część jest odpadem,

przed tym pieprzonym zielonym ładem był w sprzedaży pelet varmo z jsw, z węgla (właśnie z takich mułów i flotów), doskonałe paliwo, z którego sam korzystałem

Jak muły są w pellecie i brykiecie to jest spoko paliwo ale palenisko też musi być spoko. Takie paleniska nie szły to i paliwa nikt nie produkuje.

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Ty tam w temacie jesteś. Na co premier przeznaczył w wojsku tą kasę którą się chwalił w expose ?

Nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz?🤣

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, dsbh napisał(a):

Tylko że do niedawna prowadziliśmy handel z Rosją i nikomu to nie przeszkadzało a było to już po 1989 r. A że putin na starość odleciał to już inna sprawa. Rosja nie jest jakąś tam potęgą bo inaczej już dawno by zajęła całą Ukrainę. Także straszenie nią nie ma sensu. Jedynie co może zrobić to nas skłócić i to jej się udało. Przykładem jest wrak Tupolewa.

ostatnio nawet ujawniono raport o zagrożęniu Rosji ze strony Chin  i odrazu pojawiło się kilka materiałów dziennikarskich na ten temat , zresztą już kiedyś pisałem że chiny zechcą się upomnieć o ,, swoje '' tereny a teraz wynika z owych materiaów żę rosja sama im oddaje te tereny , takżę jest spore prawdopodobieństwo żę ,, zachód '' zechce wrócić do handlu z rosją , lub wyrwie ją z uscisku Pekinu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, dsbh napisał(a):

Z sondaży wynika że PSL i Hołownia jako koalicja nie mają szans na Sejm w kolejnej kadencji. Chyba że wystartują jako komitet. Dla mnie mogli by zniknąć z parlamentu. Może by to podziałało na nich jak terapia szokowa. Do tego Zandberg zamiast Czarzastego w Sejmie i może by wyszło całkiem nowe rozdanie.

Razem PSL z Polską 2050 mają 5 %w sondażach i nie wchodzą a osobno mają załóżmy po 2.5% i też nie wchodzą...myślę że gdyby dziś były wybory to PIS by poszedł sam Konfederacja sama, Razem być może też a reszta poszła na jednej liście PO,Polska 2050,PSL i lewica. Dzisiaj na wyborach najwięcej zyskałaby Konfederacja,pewnie zamiast 18 posłów mieliby 80

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
7 minut temu, mirro napisał(a):

Nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz?🤣

Premiera nie słuchasz ? 60% więcej w tym roku przeznaczył na wojsko niż poprzednicy. Tylko zapomniał powiedzieć na co :P. Służbę zdrowia za chwilę zaleją miliardy, kolejki będą wspomnieniem a tym czasem.

https://biznes.interia.pl/polityka/news-tajemnice-rzadu-za-zamknietymi-drzwiami-minister-o-blokadzie,nId,7982912

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

ostatnio nawet ujawniono raport o zagrożęniu Rosji ze strony Chin  i odrazu pojawiło się kilka materiałów dziennikarskich na ten temat , zresztą już kiedyś pisałem że chiny zechcą się upomnieć o ,, swoje '' tereny a teraz wynika z owych materiaów żę rosja sama im oddaje te tereny 

Coś mi tam się przewinęło na YT Chiny kontra Rosja ale za dużo materiału do przeglądania a za mało czasu.

Nasz Robin Hood 😁.

• Haha 1