Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jahooo napisał(a):

wystarczy, że KO zostawi swoim następcom konieczność spłacania pozyczki z KPO, z tych pieniędzy teraz lekką ręką się rozdaje socjal i na różne wydatki, tylko nikt się nawet nie zająknie, że to wszystko to tylko pożyczka jak za Gierka i trzeba to co do euro spłacić

ale i tak byśmy to spłacali nawet gdyby ta kasa z KPO była nadal zablokowana, dokumenty podpisane zostały przez Morawa

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
2 minuty temu, Takeda napisał(a):

ale i tak byśmy to spłacali nawet gdyby ta kasa z KPO była nadal zablokowana, dokumenty podpisane zostały przez Morawa

no tak, ale dopóki kasy nie ma u nas w budżecie - nie ma spłat, no nie dostaliśmy kapitału

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

wystarczy, że KO zostawi swoim następcom konieczność spłacania pozyczki z KPO, z tych pieniędzy teraz lekką ręką się rozdaje socjal i na różne wydatki, tylko nikt się nawet nie zająknie, że to wszystko to tylko pożyczka jak za Gierka i trzeba to co do euro spłacić

Przecież vatowiecki się zgodził na to.

Opublikowano
4 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Przecież vatowiecki się zgodził na to.

ja tego nie neguję, tylko dlaczego te pieniądze stały się elementem wpływu KE na Polskę ?

dlaczego jedna legalnie wybrana władza nie mogła dostać pieniędzy na rozwój, a druga legalnie wybrana władza już tak, mimo, że od półtorej roku nic nie zrobiła w temacie rzekomych nieprawidłowości ?

po drugie - jak Morawiecki starał się o odblokowanie pieniędzy z KPO, musiały one iść na wyznaczone przez UE cele, teraz KO rzeźbi tymii celami jak chce i nikt się w UE nawet nie zająknie.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Tak z pisem na pewno się ogarnie. Pis za socjalem konfa za liberalizmem gospodarczym świetna koalicja. Już widzę wrzutkę Tuska pod koniec kadencji kwota wolna 60 tys. Czy konfa zagłosuje za czy Bastyr zawetuje przed wyborami? A potem pis konfa zrobią koalicję i kto za te 60 tys kwoty wolnej te 50 mld zapłaci skąd weźmie Może konfa zgodzi się na dodruk lub nowe podatki? Będzie kolejny chaos. Tusk jak byście na niego nie pluli to stary polityczny wyjadacz i tanio skóry nie sprzeda i nowej koalicji życia ni ułatwi.

Błogosławieni ci, którzy potrafią śmiać się z własnej głupoty

24 minuty temu, jahooo napisał(a):

ja tego nie neguję, tylko dlaczego te pieniądze stały się elementem wpływu KE na Polskę ?

dlaczego jedna legalnie wybrana władza nie mogła dostać pieniędzy na rozwój, a druga legalnie wybrana władza już tak, mimo, że od półtorej roku nic nie zrobiła w temacie rzekomych nieprawidłowości ?

po drugie - jak Morawiecki starał się o odblokowanie pieniędzy z KPO, musiały one iść na wyznaczone przez UE cele, teraz KO rzeźbi tymii celami jak chce i nikt się w UE nawet nie zająknie.

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „3 LATA URZĘDOWANIA NA STANOWISKU SZEFA RADY EUROPEJSKIEJ. LISTA RZECZY, KTÓRE ZAŁATWIŁ DLA POLSKI SKŁADA SIĘ TYLKO z TRZECH PUNKTÓW: /NarodowaR b.com/NaradowaRenplucjaPolski NarodowaR@wolur @wolucjaPolski 1. DEBATY o POLSCE w PARLAMENCIE EUROPEJSKIM, 2. REZOLUCJE PRZECIWKO POLSCE, 3. URUCHOMIENIE ART.7 PRZECIWKO POLSCE”

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „Złote Marlboro. Krótkie. Jak nie będzie to weż mi Camele!”

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, jahooo napisał(a):

Bo to tak jak z Węgrami czy teraz groźby Merza w stosunku do Słowacji. Rządy mają być określone i rządzić w określony sposób. Dlatego pod pozorem łamania praworządności będzie się utrudniać życie "buntującym" się krajom. 

Jeszcze tylko są dwie rzeczy będące hamulcem centralizacji UE i zwiększeniu władzy Komisji Europejskiej, która już teraz przeprowadza uzurpacje władzy (ale o tym to już sami niemcy robili dokument z 15 lat temu) tj zasada jedomyślności, która ma zostać zastąpiona zasadą większości kwalifikowanej czyli stara UE robi co chce, a kraje przyjęte później czyli środkowa europa ma gówno do gadania, a drugą rzeczą jest brak wspólnej waluty jaką jest euro, przyjdzie moment, że nawet bez spełniania norm będzie można przyjąć, w końcu już dziś są mniej restrykcyjne normy niż kiedyś.

A przy centralizacji można peryferia poświęcać w ten czy inny sposób. Mi osobiście wystarczy granica w okolicach miasta seksu i biznesu czyli Bydgoszczy, gdy zachód polski będzie odpowiednikiem RFN a wschód NRD, ludność nam spada, to kto chce przeprowadzi się do części którą będzie wolał. W sumie lepiej jeśc biały chleb w tęczowym towarzystwie niż czarny czerstwy w tradycyjnym katolickim siole

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
16 minut temu, Takeda napisał(a):

Bo to tak jak z Węgrami czy teraz groźby Merza w stosunku do Słowacji. Rządy mają być określone i rządzić w określony sposób. Dlatego pod pozorem łamania praworządności będzie się utrudniać życie "buntującym" się krajom. 

Jeszcze tylko są dwie rzeczy będące hamulcem centralizacji UE i zwiększeniu władzy Komisji Europejskiej, która już teraz przeprowadza uzurpacje władzy (ale o tym to już sami niemcy robili dokument z 15 lat temu) tj zasada jedomyślności, która ma zostać zastąpiona zasadą większości kwalifikowanej czyli stara UE robi co chce, a kraje przyjęte później czyli środkowa europa ma gówno do gadania, a drugą rzeczą jest brak wspólnej waluty jaką jest euro, przyjdzie moment, że nawet bez spełniania norm będzie można przyjąć, w końcu już dziś są mniej restrykcyjne normy niż kiedyś.

A przy centralizacji można peryferia poświęcać w ten czy inny sposób. Mi osobiście wystarczy granica w okolicach miasta seksu i biznesu czyli Bydgoszczy, gdy zachód polski będzie odpowiednikiem RFN a wschód NRD, ludność nam spada, to kto chce przeprowadzi się do części którą będzie wolał. W sumie lepiej jeśc biały chleb w tęczowym towarzystwie niż czarny czerstwy w tradycyjnym katolickim siole

ja tam jestem za wyjściem ze struktur IV Rzeszy

• Like 1
Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

ja tam jestem za wyjściem ze struktur IV Rzeszy

do tego to nam jeszcze sporo brakuje,

natomiast powiedz mi co zamiast tego, występujemu z UE i co? Osobno nie znaczymy nic i będziemy jeszcze bardziej rozgrywani niż teraz. To droga białoruska, albo ukraińska co nie znaczy, że zostając w UE też nas to nie czeka, jednak prawdopodobieństwo jest o wiele niższe, prawie znikome. PiS nie wykorzystał swojej szansy a miał dużą, gdy odeszli brytole i Tusk był prezydentem tej ewropy, no ale jak zwykle duma i sobiepaństwo jednych jak i drugich przekreślają wszystko. Obecni rządzący są jeszcze bardziej niż poprzednicy jak prowincjonalne elity którym Rzym pozwalał nadal rządzić podbitym terytorium w zamian za częśc zysków z tejże.

Opublikowano
4 minuty temu, Takeda napisał(a):

do tego to nam jeszcze sporo brakuje,

natomiast powiedz mi co zamiast tego, występujemu z UE i co? Osobno nie znaczymy nic i będziemy jeszcze bardziej rozgrywani niż teraz. To droga białoruska, albo ukraińska co nie znaczy, że zostając w UE też nas to nie czeka, jednak prawdopodobieństwo jest o wiele niższe, prawie znikome. PiS nie wykorzystał swojej szansy a miał dużą, gdy odeszli brytole i Tusk był prezydentem tej ewropy, no ale jak zwykle duma i sobiepaństwo jednych jak i drugich przekreślają wszystko. Obecni rządzący są jeszcze bardziej niż poprzednicy jak prowincjonalne elity którym Rzym pozwalał nadal rządzić podbitym terytorium w zamian za częśc zysków z tejże.

widzisz, gdyby wyjście z tych struktur niemieckiej IV Rzeszy nie było możliwe, a dla nas potencjalnie korzystne  - nie straszono by narodu ukraińcami, białorusinami czy rosjanami, zawczasu prowadzona jest narracja, jak to będzie strasznie

najdłuższa w historii unia, jaką znam, czyli Hanza - skończyła się w momencie, gdy jej władzom zaczęło się marzyć uprawiać ponadpaństwową politykę i sprzeciwac się państwom, do których należały miasta, członkowie Hanzy, dodatkowo Hanza popełniła dokładnie ten sam błąd, jaki obecnie popełnia UE - koszty życia w związku , spowodowane nakładanymi cłami, ograniczeniami i monopolami, doprowadziły do tego, że ludność obróciła się przeciwko tej unii. Spowodowało to stopniowy rozpad tego związku. Dziś z UE pierwsza wychodzi Wielka Brytania, ale niewykluczone , że gdy postawa USA wobec UE stanie się bardziej agresywna niż do tej pory, nie wyjda z niej kolejne kraje, widząc interez we wspólpracy z USA czy Rosją, zamiast trzymiania się kurczowo Brukseli i rozkazów płynących z Niemiec. Trzeba zauważyć, że oba wiodące w UE państwa, tzn Francja i Niemcy mają w Europie masę wrogów, wielu narodom jest nie w smak to przywództwo. Jesli pojawi się jakakolwiek alternatywa, niewykluczona jest wolta. Trzeba pamietac, że europejskie państwa w większości sa o wiele starcze niż "Wspólnota Węgla i Stali" , a niezaleźność gospodarcza to wartość sama w sobie. Straszenie Polski ewentualnymi cłami itp - to mit. Większość niemieckiej gospodarki ulokowana jest u nas. Owszem - mogą przenieść zakłady gdzie indziej - z tym, że to są koszty, i to ogromne. Poza tym - najkrótsza droga z Niemiec do Rosji, Białorusi, na Ukrainę czy do państw Bałtyckich prowadzi przez Polskę.  Jesteśmy w stanie kontrolować cały handel ze wschodem. Na cła - znajdą się inne cła. Odetną nas od EBC ? Na to tylko czekaja Chiny albo banki amerykańskie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja Polski poza UE nie widzę co do brytyjczyków to trzeba by ich popytać jak im sie żyje bo w mediach ciężko o jakąś opinie miarodajną Niemcy i Francja to najwieksze kraje i pozbawienie ich rządów nie bedzie rozsądne 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Ja Polski poza UE nie widzę co do brytyjczyków to trzeba by ich popytać jak im sie żyje bo w mediach ciężko o jakąś opinie miarodajną . 

zwłaszcza w mediach UE ciężko usłyszeć jakies pozytywy o wyjściu GB z UE, bo trzeba robić czarny PR, żeby się inni nie zdecydowali

ludzie, którzy tam żyją - jakoś nie słyszę od nich negatywnych opinii, owszem, tym co chcieli żyć z socjalu, jest ciężej

Opublikowano

w tym roku to media internetowe zrobiły dobrą robote , wywiady Mentzena , Stanowskiego sprowadziły telewizje troche na kolana , jest wiele kanałów w necie które biły rekordy odtworzeń , powoli kończy się era  tvn 24 jako głownego kreatora polityki 

ale wraz z wygranym jednego z kandydatów ten przeplyw informacji w necie może zostać zachwiany 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

bo to k**wy są :D 

a ludzie, którzy błagali brukselczyków o nakładanie kar na polskę dzisiaj są premierem i kandydatem na prezydenta

widziałeś głupszy naród? (nie cały)

-------------------------------------------------

Cała ekipa policyjna do człowieka, który wywiesił transparent "Byle nie Trzaskowski" z pokoju hotelowego. Nie pozwólmy na domknięcie systemu Tuskowi i Trzaskowskiemu. Wtedy codziennością będą naloty na ludzi krytykujących władzę.

Image

miała być irlandia a jest białoruś, brawo po-łgłówki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v