Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@mirro jak sytuacja z owocami po waszej stronie Wisły?

Pierwsze głosy od zakładów to że jeszcze tak drogo w historii nie było. Niby trzeci rok klęskowy w okresie 4 lat plus ten czwarty też na poziomie dużo poniżej normy, ale czy aż takie ssanie?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

7 lat temu 
@SchwertnerPL
 oskarżył księdza Stryczka o mobbingowanie pracowników Szlachetnej Paczki. 

Dziś, ostatecznie, po raz drugi, Sąd całe śledztwo umorzył "z uwagi na to, że czyn nie zawiera znamion czynu zabronionego".  

Co istotne w toku postępowania NIE PRZEDSTAWIONO ZARZUTÓW.

Zniszczono człowieka, zniszczono dobre imię Szlachetnej Paczki, a 
@SchwertnerPL
 sobie dalej gdzieś tam funkcjonuje jako "wiarygodny dziennikarz"...

Image

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Pierwsze głosy od zakładów to że jeszcze tak drogo w historii nie było

Aleee płaczą że tak drogo będą płacić? Czy że tak drogo chcą producenci?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Pierwsze głosy od zakładów to że jeszcze tak drogo w historii nie było. Niby trzeci rok klęskowy w okresie 4 lat plus ten czwarty też na poziomie dużo poniżej normy, ale czy aż takie ssanie?

Szczerze, pierwszy raz w życiu w tym roku się spotkałem, że przedstawiciele z przetwórni biegali po polach i sprawdzali czy będą wiśnie, truskawki, porzeczki czy jabłka ...

Skup truskawki niby zaczął się od 3,5 netto za kisten, ale to tacy łapacze na giełdach, prawdziwe ceny będą znane po niedzieli jak ruszą duzi gracze z zakupem truskawki.

Truskawka deserowa dobrej jakości jak narazie za bardzo nie schodzi poniżej 10zł/kg na giełdach, w tym tygodniu najtaniej sprzedawałem 11zł/kg, a dzisiaj zwyżka, brak towaru i cena 13zł/kg za truskawkę spod folii, która już zdrobniała. W "normalnym" roku taki towar był wart 5-6zł/kg.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Oooooo tak, szczególnie komunikowanie sie z sasiadami.

To też. Najgorsze jest to że tyle lat są z tym problemy a nikt tego nie unormalizował. Po pis psl czy inne. Jak zwykle - każdy obiecuje nikt nic nie robi.  Z tego co słyszałem to ostatnio we Francji weszła taka ustawa.

U nas już od wielu lat cały czas ten sam problem i wszyscy mają wyjebane. A to śmierdzi a to robi po nocach itp itd.

Zaraz zaczną się żniwa i zgłaszanie kombajnów. Rok w rok to samo.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Szczerze, pierwszy raz w życiu w tym roku się spotkałem, że przedstawiciele z przetwórni biegali po polach

Ja tam cały czas biegam po polach i sprawdzam czy rośnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Po pis psl czy inne. Jak zwykle - każdy obiecuje nikt nic nie robi. 

Ale co mają zrobić, kiedy zawsze trafi się zj** który uważa iż jego racja jest najważniejsza.  

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jednego dnia byli z Maspexu, a za 2 dni z Raucha biegali ..

Tak ma być. Sami do tego doprowadzili, to teraz niech zapie,dalają.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Szczerze, pierwszy raz w życiu w tym roku się spotkałem, że przedstawiciele z przetwórni biegali po polach i sprawdzali czy będą wiśnie, truskawki, porzeczki czy jabłka ...

Skup truskawki niby zaczął się od 3,5 netto za kisten, ale to tacy łapacze na giełdach, prawdziwe ceny będą znane po niedzieli jak ruszą duzi gracze z zakupem truskawki.

Podobnie jak z hodowlą zwierząt. Wszystkie pracochłonne kierunki rolnictwa powoli sie zwijają.

Jak ojciec chował świnie to były po 3 zł i był problem ze sprzedażą, później dzwonili do niego czy nie ma na sprzedaż.

Jak zamkneliśmy hodowle bydła podobnie. Wczoraj do mnie dzwonili z miejsca gdzie sprzedawałem czy czegoś nie mam.

Myśle że z warzywnictwem i sadami będzie podobnie. Jak polityka rolna sie nie zmieni to będzie się kurczyć.

Z tego co widze to tylko prosta uprawa typu zboże/kukurydza/rzepak ma się dobrze. Mogą zrobić pszenice po 50 zł a i tak będą płacić za dzierżawe po 2-3  tys za hektar.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Tak ma być. Sami do tego doprowadzili, to teraz niech zapie,dalają.

Jakieś plotki są o truskawce przemysłowej, czyli tym spleśniałym dziadostwie w kistenie po 5zł/kg, cena jakiej nigdy nie było, ale to się okaże jak się wszystko rozpędzi ...

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Myśle że z warzywnictwem i sadami będzie podobnie. Jak polityka rolna sie nie zmieni to będzie się kurczyć.

Powiem tyle, jak na razie nie narzekam, truskawy jeszcze taniej niż 11zł/kg nie sprzedawałem. W poprzednich latach taka spod folii jak teraz to były ceny rzędu 5-7zł/kg. Ale i pogoda sprzyja, nie ma szybkiego dojrzewania, na spokojnie się zbiera.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Ale co mają zrobić, kiedy zawsze trafi się zj** który uważa iż jego racja jest najważniejsza.  

W końcu zrobić porządek z tym i tyle.

Powiem tyle, jak na razie nie narzekam, truskawy jeszcze taniej niż 11zł/kg nie sprzedawałem. W poprzednich latach taka spod folii jak teraz to były ceny rzędu 5-7zł/kg.

Ceny będą raczej wysokie. Tyle że ludzie nie chcą się tym zajmować. Zwłaszcza młodzi kładą lache.

Jeszcze wsiąść do ciągnika i pozapierdalać po polu to są chętni.

Opublikowano

Image

Sławomir Mentzen
"Nie widzę żadnego powodu, aby głosować na Rafała Trzaskowskiego. To jest człowiek całkowicie w sprzeczności z moimi ideałami i postulatami, a wręcz jest to człowiek śliski, który ani razu wprost nie odpowiada"

Tymczasem medialny mainstream czyt. gebelsy tuska

Image

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakieś plotki są o truskawce przemysłowej,

Stało się w zimie. Skończyła się mrożona polska truskawka a dostawcy egipscy i spółka na taka sytuację zareagowali ze zrozumieniem i jednego dnia podnieśli cenę z 900 PLN na 1500 PLN. No i się zaczęło.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Powiem tyle, jak na razie nie narzekam, truskawy jeszcze taniej niż 11zł/kg nie sprzedawałem.

na targowiskach jest po 20 zł

Opublikowano (edytowane)

Stało się w zimie. Skończyła się mrożona polska truskawka a dostawcy egipscy i spółka na taka sytuację zareagowali ze zrozumieniem i jednego dnia podnieśli cenę z 900 PLN na 1500 PLN. No i się zaczęło.

I bardzo dobrze, ja tam się cieszę z takiego obrotu sprawy. Może się nauczą szanować plantatorów w Polsce ...

Teraz, nie napisał(a):

na targowiskach jest po 20 zł

Ja mówię o hurcie i ilościach 1t dziennie ... Do tego co podałem straganiarz dokleja marzę i masz cenę na mieście.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał(a):

Aleee płaczą że tak drogo będą płacić? Czy że tak drogo chcą producenci?

Nawet nie płaczą. Komendy do pośredników typu kupujemy wszystko.

Znajoma tydzień temu 2ha truskawki pługiem nakryła. Każdej nocy mróz ciął kolejne kwiatostany i 

Opublikowano

Może się nauczą szanować plantatorów w Polsce ...

Nie nauczą się. W tej chwili ruszyła ekipa w kierunku np Azerbejdżanu celem rozpoznania  możliwości zakupu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Nawet nie płaczą. Komendy do pośredników typu kupujemy wszystko.

Znajoma tydzień temu 2ha truskawki pługiem nakryła. Każdej nocy mróz ciął kolejne kwiatostany i 

U mnie w okolicy sadownicy zacierają ręce. W sadach straty maksymalnie 10-15% na niektórych odmianach, wiśnie aż się uginają od owoców. Kto truskawkę nakrył włóknina to max 5% strat ma. Porzeczkę co 3-4 dni pryskają to też chyba nie zmarzła za bardzo.

Nie nauczą się. W tej chwili ruszyła ekipa w kierunku np Azerbejdżanu celem rozpoznania  możliwości zakupu.

A niech sprowadzają, znowu przyjedzie towar z salmonella jak ta truskawka z Egiptu xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v