Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał(a):

No właśnie nie. Aferę nakręcili skupowi, że w całej Polsce wiśnia wymarzła. Zakłady nie wygoniły w teren działu surowcowego, bo praktycznie pozbyły sie tej komórki 

Z Agrosa, z Łowicza u nas po polach latali, oglądali wiśnie, truskawki, jabłonie pod koniec kwietnia ... I już wtedy widać było, że wiśnie są obwieszone owocem ... I z cenami nie szaleli. Bardziej opłacało się skupowemu wozić z Sochaczewa do Opola Lubelskiego niż sprzedawać na miejscu do Łowicza czy do Raucha w Płońsku ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Po za tym nawet gdyby nie wiedzieli przed sezonem, to po pierwszym tygodniu skupu by się zorientowali.

To tak nie działa.

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Z Agrosa, z Łowicza u nas po polach latali, oglądali wiśnie, truskawki, jabłonie pod koniec kwietnia ...

Iiiiiiiiiiiiii ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał(a):

Iiiiiiiiiiiiii ?

Iii jak napisałem wyżej, bardziej opłacało się wozić towar w Lubelskie niż sprzedawać lokalnym przetwórcom ;) 

Truskawki u nas było o około 1/3-1/4 mniej niż w normalnym roku, ale na wiśniach to się gałęzie łamały od ciężaru owocu ...

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bardziej opłacało się skupowemu wozić z Sochaczewa do Opola Lubelskiego niż sprzedawać na miejscu do Łowicza czy do Raucha w Płońsku ...

Bo skupowy zarabia z kilograma przerzuconego towaru. A ja sie domyślam do kogo wozili.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

mimo że przetwórni w okolicy trochę jest ...

Zaraz sie okaże , że usługowo drylowaliśmy dla nich Waszą wiśnię. Ale będa jajca.

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał(a):

Skoro pytasz to pewno dochler???

Z czarną było podobnie, ale na koniec cena powróciła. Widać było jej mało.

Ale wiśnie to rejonami biły rekordy plonu i chyba komuś zsleżało by utopić drobnych przetwórców ciułaczy 

Teraz dmucha się rynek jabłka.  

Owocu opór a przerywka po 0,9zł

Mam kilka wiśni na własny użytek, stara odmiana, niczym nie pryskane. pomimo przymrozków owoców miały w bród. Nie przypominam sobie aby do tej pory tak obrodziły. 

8 minut temu, racyl napisał(a):

To też ale wydźwięk jest taki, że ten artykuł bedzie stale zamieszczany jak inne podobne i ma konkretny cel

No na pewno zwiększy dzietność w Polsce. 

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Mam kilka wiśni na własny użytek, stara odmiana, niczym nie pryskane. pomimo przymrozków owoców miały w bród. Nie przypominam sobie aby do tej pory tak obrodziły. 

U sąsiada gałęzie łamały się pod ciężarem owocu ... Sad z daleka był czerwony przed zbiorami a nie zielony ...

Opublikowano

To dziś skupowy dyktuje cenę zakładowi?

Zakłady kupowały w ciemno czy miały podpisane kontrakty i wiedziały na ile mogą sobie pozwolić?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Raczej zakłady zrobiły słaby wywiad, u mnie byli dwa razy, pierwszy raz była kobieta której musiałem tłumaczyć jak wygląda przemarznięty kwiat truskawki xD I że jak jest czarny słupek to z tego owocu to nie będzie ;) 

Opublikowano
29 minut temu, racyl napisał(a):

Prezes nie chwali się tym i nikogo nie namawia. T😄ak trudno ruszyć głową ? 

No pewnie ze się nie chwali bo d*pa a nie chłop to i powodu do chwalenia nie ma.  A gdzie w tym artykule było namawianie żeby dzieci nie mieć?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie zakładowi, tylko dostawcy. A im wyższą da zakład, tym się więcej da urwać dostawcy.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

podprogowy tytuł artykułu , zresztą onet to jak super ekspres bez fotki cycuszków dziennik sie ten nie ukaże , tak samo onet bez artykułu o wolnym sexie na urlopie , widocznie ludzie czytaja , klikają i jest 

9 minut temu, Ulman napisał(a):

No pewnie ze się nie chwali bo d*pa a nie chłop to i powodu do chwalenia nie ma.  A gdzie w tym artykule było namawianie żeby dzieci nie mieć?

Opublikowano

Ale wedle statystyk wyborcy Kaczyńskiego są w wieku poreprodukcyjnym.

To czemuż wyborcy tuska mieliby wzorować się na Kaczyńskim?

Z kolei wedle was patusy to pisowcy, a tam współczynnik dzietności jest wysoki. 

To jak to jest?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

To czemuż wyborcy tuska mieliby wzorować się na Kaczyńskim?

Widać wszystkim marzą się te roje latających plemników, co to śnią się Jacusiowi.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Widać wszystkim marzą się te roje latających plemników, co to śnią się Jacusiowi.

To by było tragiczne. Myślałem że jego przypadek odosobniony🤣

Pewno tu upatrywać związku...🤭

Screenshot_20250809_221043_TikTok.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Raczej zakłady zrobiły słaby wywiad, u mnie byli dwa razy, pierwszy raz była kobieta której musiałem tłumaczyć jak wygląda przemarznięty kwiat truskawki xD I że jak jest czarny słupek to z tego owocu to nie będzie ;) 

Też jestem zdania, że słaby wywiad. Nawet wycieczki docierały na moje peryferia sadownicze, z tym , że u mnie wiśni(porzeczki zresztą też) nie było (5t/ha). 

W zeszły weekend rozstrzał cenowy na chłodnie był od 6 do 9zl. Od poniedziałku wszystko się spi...

Ciekawa sytuacja będzie z aronia. Narazie sondują za ile ludzie są skłonni by wjechać i poszukać owocu. Znajomy co ma ponad 100ha twierdzi, że przy 5zl nie wie czy mu się zwrócą koszty zbioru.

Opublikowano
Teraz, damian303 napisał(a):

Ciekawa sytuacja będzie z aronia. Narazie sondują za ile ludzie są skłonni by wjechać i poszukać owocu. Znajomy co ma ponad 100ha twierdzi, że przy 5zl nie wie czy mu się zwrócą koszty zbioru.

Aronie w jednym miejscu u nas jeden ma, to trochę mniej na krzakach niż jak w poprzednich latach. 

Teraz, nie napisał(a):

horeca to preludium afery, jaja to będą dopiero w kulturze, wyniki już 25.08

Mówisz, będą kolejne wille jak za Czarnka ?? xD 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mówisz, będą kolejne wille jak za Czarnka ?? xD 

Teraz nie będą jachty, tylko już wycieczkowce

5 minut temu, damian303 napisał(a):

i(porzeczki zresztą też)

Straciłem dwa kawałki dzierżawy, bo ludzie chcą sadzić porzeczkę. Tak że ten tego, kto ma sadzonkę to niech się ceni.

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał(a):

Ale wedle statystyk wyborcy Kaczyńskiego są w wieku poreprodukcyjnym.

No ale są jeszcze młodzieżówki takie jak Oskarek Szafranowicz albo chłopaczek Antka niejaki Janniger. To są dopiero pokazowi pedryle. No i naste0ny z tego szeregu to Andruszkiewicz w kancelarii Nawrockiego. Wzor idzie z samej góry to znaczy z Żoliborza

12 minut temu, nie napisał(a):

horeca to preludium afery, jaja to będą dopiero w kulturze, wyniki już 25.08

A ty wiesz może ile było tych jachtów i za jaką kwotę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v