Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu mnie nie dziwi że komunistów PiSy wychwalają?

Zaraz po autobusach Morawieckiego będą jeździć...😆

Racyl, dorosnąć już czas..😆

Były plany cpk, szybkich kolei to przyszedł tusk, nic nie zrobił a po dwóch latach ograniczył plany cpk i kolei .

Ty chyba nadal jesteś dzieckiem bo wierzysz w bajki , że tusk coś takiego zbuduje 😄

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...takie było dobre, a się rozsypało...🤭

Obecnym czasie rolnictwo w Polsce tez nie potrzebne .

Bo trzeba dopłacać do świni poczytaj jak płaczą na AF . Ile tam kasy zmarnowano po jaki h...j przez te lata wyszło ponad 20 miliardów .  Tylko jeden przykład .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Ty chyba nadal jesteś dzieckiem bo wierzysz w bajki , że tusk coś takiego zbuduje 😄

A co PiS zbudował w sprawie CPK ?? Oprócz ładnych rysunków do ogłupiania takich jak ty ??

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...takie było dobre, a się rozsypało...🤭

Bo widzisz...ja pamiętam...te puste półki, kolejki, i łapówki...jak teraz w Ukrainie..

Sprzedawali majątak po komunie czy nie ? 

. reszta owszem to prawda

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Były plany cpk, szybkich kolei to przyszedł tusk, nic nie zrobił a po dwóch latach ograniczył plany cpk i kolei .

A jeszcze i Pan Tusk mi atom zbuduje...🤭

Teraz, racyl napisał(a):

Sprzedawali majątak po komunie czy nie ? 

. reszta owszem to prawda

Przejęty po prawowitych właścicielach..

Powinno się PZPR rozliczyć za kradzież majątków.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A co PiS zbudował w sprawie CPK ?? Oprócz ładnych rysunków do ogłupiania takich jak ty ??

To już zapomniałeś na czym lasek i ludzie z PO zbudowali kampanię w 2023 r ?. Jak odwiedzali mieszkańców tych wsi i obiecywali, że cpk nie będzie na ich ziemiach 😄

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A jeszcze i Pan Tusk mi atom zbuduje...🤭

Przejęty po prawowitych właścicielach..

Powinno się PZPR rozliczyć za kradzież majątków.

Tak ci k**wa zbuduje, że jeszcze niczego nie zaczął a dziura budźetowa większa niż za pis 😄

pzpr wszystko zostawił a potem z tymi co sprzedawali za grosze wykupowali 

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Tak ci k**wa zbuduje, że jeszcze niczego nie zaczął a dziura budźetowa większa niż za pis 😄

Zbuduje, zbuduje...

S19 mi robi....

Nie mam powodów by nie wierzyć..🤨

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Zbuduje, zbuduje...

S19 mi robi....

Nie mam powodów by nie wierzyć..🤨

kto ci robi tusk ? 😄

ZA pis w stronę rzeszowa była zbudowana s19 . Kiedy podjęto decyzję o budowie w stronę białegostoku i kiedy były przetargi . kiedy roboty ruszyły .

🤣

Na s19 tusk się wypiął przed rządami pis 😄

Opublikowano

Zadłużeni rolnicy i inni tak powinni .

W średniowiecznej Barcelonie słowo „bankructwo” nie było jedynie prostą metaforą finansową. Bankierzy nie mieli ani biur, ani lad. Swoją pracę wykonywali na prostych drewnianych ławkach ustawionych w samym sercu rynku. To tam pożyczali pieniądze, podpisywali kontrakty i udzielali kredytów.
Jednak gdy bankier nie mógł już spłacać swoich długów, nie tracił tylko honoru: tracił głowę. Prawo było jasne i nieubłagane. Niewypłacalność nie skutkowała ani grzywną, ani więzieniem. Oznaczała publiczną dekapitację, toporem. A żeby oznaczyć bankructwo w sposób widoczny i ostateczny, przed tłumem rozbijano jego ławkę. Banca rota.
Oto dosłowne pochodzenie słowa, którego używamy do dziś. Obraz jest brutalny, ale przekaz był jasny: ten, kto bierze odpowiedzialność za pieniądze innych, musi odpowiadać za nie aż do ostatniej chwili, jeśli zawiedzie.
Dziś, gdy mówimy o „bankructwie”, niewielu zdaje sobie sprawę, że kiedyś to słowo oznaczało wyrok śmierci.
Może być zdjęciem przedstawiającym ‎tekst „‎WI Ope ភ្ិ عل Życie Życiecodzienne codzienne‎”‎
Opublikowano

Oczywiście że tak...

Wcześniej nie robili...

Ile się planuje drogę , 

Ile się buduje 🤣

Trochę więcej to trwa niż tusk rządzi dzieciaku 🤣

Opublikowano (edytowane)

Ile się planuje drogę , 

Ile się buduje 🤣

Trochę więcej to trwa niż tusk rządzi dzieciaku 🤣

A jak PiS odbierał zaplanowane przez Tuska drogi ?? To wtedy dobrze było ??

Albo gazoport w Świnoujściu ?? 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

Ile się planuje drogę , 

Ile się buduje 🤣

Oj ja widzę co jest...

Nastał Pan Tusk, to zaczeli u nas robić...takie są fakty...

A jak ładnie robota idzie...za PiSu tego nie było...🤷

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

weź nie pier**l bo jeszcze jakiś idiota pomyśli, że tusk zakochał się w Polsce wschodniej  🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał(a):

weź nie pier**l bo jeszcze jakiś idiota pomyśli, że tusk zakochał się w Polsce wschodniej  🤣

Nie wiem...jakie uczucia...

Opowiadam jedynie jakie są fakty...🤷

...a z tym nie da się dyskutować.

Prawda zwycięża...wcześniej czy później...

Kurna...za dużo z Bezduszną przebywam...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie wiem...jakie uczucia...

Opowiadam jedynie jakie są fakty...🤷

...a z tym nie da się dyskutować.

Prawda zwycięża...wcześniej czy później...

A w tym śnie szybką kolej koło twojej wioski też ci zbudował 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

A w tym śnie szybką kolej koło twojej wioski też ci zbudował 🤣

Około 15km ode mnie ma iść ta szybka kolej ;)

Opublikowano

A o tym z nim nie gadałem...

Wystarczą mi autobusy Morawieckiego...i izera....😆

Ludzie nie chcą jeździć autobusami to przesiądą się na kolei 

Opublikowano

Marek Łangalis

Nasi rządzący robią burdel z Państwa, z naszej Polski.

Komisja Europejska wymagała od nas, importerów materiałów, byśmy do końca sierpnia 2025go roku się zarejestrowali w systemie, którego w Polsce ciągle nie ma. A przepisy go tworzące 3 miesiące po terminie jeszcze nie przyjęte. 

Jak mój kraj ma się rozwijać jak rządzący przez ponad rok czasu nawet przepisów ściągających nowe cła nie są w stanie przeprocesować? Deadline od Komisji Europejskiej był 31go sierpnia 2025 r. Dokładnie rok wcześniej był przygotowany gotowy projekt ustawy. Przez rok czasu nie udało się ustanowić prawa, które tak naprawdę implementuje brukselskie rozwiązania?

Otrzymałem pismo od przewoźnika:

- nie będziemy mogli dokonać odprawy w styczniu bez statusu Deklaranta CBAM

A nie możemy wystąpić o status Deklaranta, bo 26go listopada jeszcze nie ustanowiono, kto ma przyjmować wnioski o nadanie tego statusu. Wprawdzie wszyscy mówią, że KAS, ale ciągle obowiązuje w Polsce system przejściowy i importerzy NIE MOGĄ wystąpić o status Deklaranta. Czy muszę dodawać, że jesteśmy jedynym państwem w UE, które się nie przygotowało?

Rzecz dotyczy importu na wartość rocznie 20 mld PLN - to nie są fistaszki. Jeżdżę po konferencjach, przy dwóch zajmujących się CBAMem, sam brałem udział. 
Ludzie mają budować przyszłość swoich biznesów, czasem o miliardowych sprzedażach, w oparciu o domysły. Bo gdzieś w grudniu dowiemy się, jak i w jakiej wysokości mamy płacić cła dwa tygodnie później. W kuluarach takich konferencji dominuje bezradność. 
Bezradność wobec opieszałości naszych rządzących. 

Wiem, że mogę już Państwa nudzić moim pisaniem o CBAMie. Ale jeżeli nasi rządzący tak podchodzą do spraw dotyczących dwudziestomiliardowego rynku, to pomyślcie jak podchodzą do mniejszych spraw.

banda niekompetentnych idiotów niszcząca polskę 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, racyl napisał(a):

Jak nie będzie stacji to co z tej kolei dla ciebie 

Mi wystarcza że mam z Sochaczewa pociągi co jadą pół godziny na Centralną w Warszawie ... A stamtąd jakby były te szybkie pociągi to w 2 godziny Poznań, Gdańsk czy Wrocław ...