Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

btw  a dlaczego nikt nie komentuje, że premier Tfusk zobowiązał się by Polska ukrainie dała 20 mld zlociszy a raczej bardziej oddała to co UE pożyczy z rynków dla ukrainy. No i plus odsetki.

Ech @hubertuss miałeś rację, że tfusk nie jeździł na rozmowy, sam pisałeś na szczęście bo nic nie trzeba robić gwarantować itd. A teraz pojechał ucieszony, że nie w wagonie bydlęcym by przyklepać nam zadłużenie i nawet nie wiedział co podpisywał. Musi nieźle tam być pod kopułą u premiera, że już dziennikarzy tvn i polsatu wyzywał, że wierzą w ruską propagandę a nie dobremu swojemu premierowi, a tylko zadali dwa niewygodne pytania

Opublikowano

z warszawy do poznania obecnie sa przystanki w kutnie ,kole, koninie, wrześni i nie wiem ile miedzy kutnem a warszawa, ale warszawa zachod na pewno. kolo zapewne wypadnie, zostanie 5 z warszawa zachod. przejedzcie sie ta trasa, jesli nie bedzie ograniczenia to 250 juz jest fanie. 300 to juz bez przystankow podroz by trwala 1 godzine. dodajmy 5 przystanków to prawie 2. ehh ja do szkoly kiedysz 100 km jechalem 1.45 😂😂😂😂

Opublikowano
Godzinę temu, Takeda napisał(a):

Trasa Poznań-Warszawa, porównywanie 250km/h przy 5 przystankach z 320km/h i 350km/h ale z dwoma przystankami. Jak byk wychodzi, że gdyby było tyle samo przystanków to różnica na trasie faktycznie 20-25 minut. A nie jak tam przedstawiają.

warszawa - poznań przy jednym przystanku w łodzi, to jest różnica 15minut, a koszt kilka miliardów

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał(a):

tutaj sobie mogą wszystko napisać . 2lata minęło i tylko nazwa cpk się zmieniła .

Durniu z odznaką 7 galanów sprawdź sobie jak jest wykorzystywane pendolino 🤣

Pendolino nie jest wykorzystane do tej pory i pewnie tak samo będzie z tymi pociągami 350km

Czekaj, czekaj ...... pendolino to chyba odpalili w 2014 roku a od 2015 rządził przez 8 lat PIS.  Czemu tak się opierdzielali z tą koleją? 

Pewnie tak będzie z koleją do 350 km? Po co na domniemaniu budujesz swoje teorie 8 bijesz pianę?

Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

kultura wypwiedzi to nei ywoja najmocniejsza strona! no ale coz , forum, internet nie wymaga wiele, wystarczy byc chamskim, by sie pokazac, a rowniez zniechecic rozmowce i oglosic zwyciestwo! Jezdziles kiedys na tej trasie, wiesz jak wygladaja przejazdy na niej? przejazdy z rogatkami, łuki na ktorych maja ograniczenia. Nie do 40 km , ale nie jada tam nawet 150. Oni maja swoje przepisy rowniez. Musieliby zrobic wiadukty, bezkolizyjne przejazdy, stacje z bocznicami. 350 km to propaganda dla mas, w rzeczywistosci chodzilo o wyeliminowanie polskich firm z przetargu. 

A sprawdziłeś może czy to nie będzie zupełnie nowy przebieg? Bo od tego trzeba by zacząć. 

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał(a):

Czekaj, czekaj ...... pendolino to chyba odpalili w 2014 roku a od 2015 rządził przez 8 lat PIS.  Czemu tak się opierdzielali z tą koleją? 

Trasę Warszawa -bialystok w ciągu ostatnich 15 lat jest 3 raz modernizowana , pierwszy raz wymiana tłucznia , drugi raz torów a kilka lat temu korytowanie i całość nowa tylko co z tego jak jest jeszcze kilka przejazdów kolejowych itd . Więc zanim trasa skończą to będzie trzeba tory wymieniać 

Opublikowano

urban ..kasta co nie ??

https://www.onet.pl/informacje/okopress/testament-niny-m-prokuratura-chce-postawic-zarzuty-piebiakowi/0lslxhz,30bc1058

7 godzin temu, mirro napisał(a):

Boooo pić wódkę to trza umić?🤣

a gdyby tak 9 kwietnia roku pamietnego jeden taki wedzial o tym ,to ciekawe jakby dzisiaj wygladala polska ??

2 godziny temu, jarecki napisał(a):

a tak w ogóle czy ktos jechał Pendolino ? 

ja widzialem ..i to pare razy ..

zartowalem ,jechalem ale tylo raz i to sam..

to nie dla mnie ,ja wole wysias sobie na stacji np.sucha beskidzka i isc do zabki na hot-doga.. wrocic i jeszcze pogadac  z konduktorami.

Opublikowano

Na jednym przejezdzie dosc ruchliwej wojowodzkiej drogi mieli zrobic wiadukt. Okazalo sie ,ze wojewodztwo wielkopolskie nie ma pieniedzy na jakis wiadukt na peryferiach wojewodztwa. Stad moje wypiowiedzi, zeby oni chociaz 250 km/h zrobili, bo o 350 mowy nie ma. A szkoda firm, bo nie moga stanac do przetargu w technologii powyzej 300 km/h. 

Opublikowano
47 minut temu, Ulman napisał(a):

Pewnie tak będzie z koleją do 350 km? Po co na domniemaniu budujesz swoje teorie 8 bijesz pianę?

PO nic nie buduje. dług większy jak za pis a ty chcesz żeby zbudowali kolej wysokich prędkości 🤣

Niech  przystosują torowiska do tych  200-250  i jeźdżą na miedzy miastami to już będzie sukces 

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

PO nic nie buduje. dług większy jak za pis a ty chcesz żeby zbudowali kolej wysokich prędkości 🤣

A PiS co zbudował, oprócz rowu im Lecha Kaczyńskiego i elektrowni w Ostrołęce która potem zburzyli ?? xD

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Niech  przystosują torowiska do tych  200-250  i jeźdżą na miedzy miastami to już będzie sukces 

Mam w okolicy 3 przejazdy z których korzystam. Różne rzeczy widziałem, ale żeby coś się tak pier**liło ja one, to jeszcze nie. 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

dobrze mowisz, mysla o 350 a nie moga 250 zrobic 

Lepiej robić od razu infrastrukturę z myślą o 350km/h żeby potem nie było za kilka lat jak z A2 między Łodzią a Warszawą że po kilku latach trzeba modernizować ...

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał(a):

Różne rzeczy widziałem, ale żeby coś się tak pier**liło ja one, to jeszcze nie. 

W dniu 19.12.2025 o 10:33, mirro napisał(a):

Jak stoi, to niech stoi.

jak się wychodzi z założęnia takiego to nie dziwne 🤣

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Lepiej robić od razu infrastrukturę z myślą o 350km/h żeby potem nie było za kilka lat jak z A2 między Łodzią a Warszawą że po kilku latach trzeba modernizować ...

a to wina PIS , zniósł opłatę . wystarczy od nowa wprowadzić bramki i rozbudowa nie potrzebna 🤣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

a to wina PIS , zniósł opłatę . wystarczy od nowa wprowadzić bramki i rozbudowa nie potrzebna 🤣

Na tym odcinku nigdy opłat nie było ... A jak wprowadzisz opłaty to duża część ruchu pójdzie na starą "2" która na odcinku Sochaczew-Warszawa i tak już w godzinach 7-10 i 15-18 jest bardzo zakorkowana ...

Starą DK2 mam do Warszawy około 55km, A2 mam 70km, a i tak A2 jest 15 min szybciej... Mówię o sytuacji poza godzinami szczytu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

jak się wychodzi z założęnia takiego to nie dziwne 🤣

Aleee  Lublin - Warszawa to chyba ze trzy lata temu dopiero po totalnym rozpidżeniu działa. Thales to chyba do sterowania kolejowego szczęścia nie ma. Może lepiej niech przy artylerii zostaną.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

to  trocę jak kupowanie ciągnika 150KM do maszyn od C360

aby zrobić kolej 350km/ trzeba by budowac zupełnie nowe linie z mniejszą ilością zakrętów i węcej prostyc odcinków, na obecnyc w wielu miejscac to awykonalne, aby średnia wyszła ponad 150km/ nawet po głęboiej przebudowie

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

Miro , nie zrozumiałeś .

Przecież nie napisałem cytując poete. 

"Przewróciło się

niech leży"

tylko "Jak se leży, to niech leży"
Dla jasności dodam  - może się jeszcze przyda.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

aby zrobić kolej 350km/ trzeba by budowac zupełnie nowe linie z mniejszą ilością zakrętów i węcej prostyc odcinków,

I tak mamy budować dużo nowych linii, więc tylko głupi by nie pomyślał, żeby zaprojektować zakręty pod 350km/h ... Wolniejsze pociągi przecież nadal mogą po takich torach jeździć ... Żeby za 20-25 lat nie budować kolejnych nowszych linii kolejowych ...

3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

wjechac do warszawy od zachodu po popoludniu w niedziele , to dramat. to miasto jest chore na zatloczenie i korki.

Niech dokończą M2 do Karolina, to nie będę wjeżdżał autem do centrum, lepiej zostawić auto na parkingu i dalej metrem jechać ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

I tak mamy budować dużo nowych linii,

Aaaaa na ciul one? Przecież i tak niedługo Polska będzie miała 1/3 mieszkańców mniej.

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I tak mamy budować dużo nowych linii, więc tylko głupi by nie pomyślał, żeby zaprojektować zakręty pod 350km/h ... Wolniejsze pociągi przecież nadal mogą po takich torach jeździć ... Żeby za 20-25 lat nie budować kolejnych nowszych linii kolejowych ...

Nie wiem, czy nam kraju wystaczy na budowę linii 350km/, jeśli warunki terenowe pozwolą - to można je zaprojektować do tej prędkości