Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Lekko nie mamy ale nie aż tak źle jak bez tej ujni. Bez ujni w rolnictwie już pomijam te dopłaty. Ale zasada byłą by prosta maszyny sprzęt i inne wyposażenie przeważnie z Niemiec czy Francji a to co tymi maszynami wyprodukujemy to byśmy sobie mogli w d wysadzić. Bo oni by nie wzięli. Po nawozy gdzieś do ruskich ale oni też by naszego żarcia nie wzięli i co? Wyślemy do Afryki? Ukraińcy zrobią to taniej. Teraz chociaż to żarcie możemy upychać na zachodzie a w wielu miejscach jest cenione. Własny rynek mamy nadprodukcję zbóż i innych roślin a hodować coraz mniej ludzi chce. W końcu żarcie typu mięso trzeba by było z zachodu sprowadzać a to zboze w d sobie sypać. Bez ujni rolnik szybko by leżał na łopatkach.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A teraz rozgrywają nas wszyscy łącznie z Unią 

I robią co chcą , jesteśmy nikim

Wiesz co Ruscy powinni zrobić żęby Ukraine pokonać szybko ?  A po drugie to ,, milczenie jest złotem '' możę lepiej żę nie jestesmy w gronie państw decydujacych o Ukrainie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Wielka radość Niemcy powiedzieli na tak wielkiej umowie Mercosur .

Teraz czekamy na Tuska - Powie  TAK  .  

Francja jest na Tak .

Radować się trzeba . 

Tego nie da się już słuchać tylko daj daj i daj a wypie...ć .

Kto ma upaść to upadnie ze 100 zostanie 10 i będzie lepiej .

płaczki .

Cytat .

Polskie gospodarstwa rolnicze znajdują się w kryzysie: spada opłacalność produkcji, rośnie zadłużenie. Rolnicy apelują o szybkie działania rządu i wsparcie finansowe.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/nawet-najsilniejsze-gospodarstwa-zagrozone-rolnicy-apeluja-o-pilne-wsparcie-2554993

Opublikowano
17 godzin temu, mirro napisał(a):

Jacuś problem taki jest że jak wywala nam w ciul zachorawań na jaką grypę, czy Covida, to zamykamy odział położniczy na sztywno i izolujemy tak matkę , jak i dziecko od całego bajzlu. Na SOR w tym czasie brak tylko k**wy i szczura.

W Krakowie??

Żartujesz 

Nie byłem na sor -ze że 2 lata ale u nas po triazu każdego dają na inną sale. Za drzwiami poczekalni są gabinety.

Nie sądzę że rodząca kobieta będzie czekać z menelami.

17 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

obiecalem ci kiedys, ze nie bede ci odpisywal bo jestes wulgarny i agresywny. nie umiesz sie powstrzymac od epitetów, a dla mie obrazanie swojego rozmowny jest ponizej peenego progu. napisalem o porodach na sor, nie o odleglosciach miedzy oddzialami polozniczo-ginekologicznymi. odnioslem sie do pomyslu rodzenia na sorach! ktos trafnie dopisal, ze tam nie ma nawet jakiejkolwiek chigieny. macie racje, dla polityka to tylko zaoszczedzone pieniadze, ktore moze wydac na inne idiotyzmy. dla jednostki moze sie to skonczyc tragicznie. cywilizacja zmierzala, chyba dalej zmierza ku ochronie jednostki. dla matki, ojca ,rodziny to najwieksza radosc. nalezy zachowac wszelkie starania ,by chronic takie nowo narodzone niemowle. przypuszczam, ze dla wielu teczowych za krotki lancuch dla psa ma wieksze znaczenie niz rodzace sie dziecko innego czlowieka. swiat zmierza ku przepasci, jak imerium rzymskie u swego konca!

Ja mam nawet w protokole z komendy policji zapisane że się arogancko zachowywałem w stosunku do dyrektora wydziału Wojewódzkiego 😭 więc nie czuję się wyróżniony.tylko odpowiedź czy max żonę,dzieci czy wnuki..

Bo tego żebyś podał skąd jesteś to się nie doczekamy..

Najlepsi są tacy samotni gówniarze bez doświadczenia życiowego

W d*pie był gówno widział ale konfederassija to jego wyznanie

16 godzin temu, witejus napisał(a):

Ty masz jakieś wykwity, wytryski głupoty?  powiat krakowski jak skórka wokół ziemniaka, kilkanaście minut jazdy od granic powiatu do miasta. Problem będzie jak zlikwidują porodówki.

Ta w nocy. W szczycie to korki już przed Krakowem się robią. Dojedź że Skawiny parę km

14 godzin temu, nie napisał(a):

Szpital Powiatowy w mazowieckim Sochaczewie wstrzymuje od środy planowe przyjęcia pacjentów. Powodem są problemy finansowe i nierozliczone nadwykonania na kwotę ponad 6,5 miliona złotych.

Zapewniam, że NFZ nie jest bankrutem, jest wypłacalny, jest rzetelnym płatnikiem - mówił podczas szczytu medycznego premier Donald Tusk.

jest prawda czasu i prawda ekranu

Już kilka razy Tomek pisał o swoich szpitalu więc Urban przestań bredzić 

9 godzin temu, jarecki napisał(a):

jak odległosc do oddziału ginekologiczno- położniczegi jest według Ciebie wystarczająca ? 

Zapewne każda jest za duża gdy są komplikacje.

Córka mieszka blok od szpitala a na sor-ze czekała jak inni.

6 godzin temu, jahooo napisał(a):

najprościej wprowadzić podatek "zabrać im wszytsko" i racjonowac przez państwo ludziom kasę na drobne wydatki, żeby im się w d*pach nie poprzewracało, a kacyki partyjne będą sobie żyły jak pączki w maśle ze zdefraudowanych państwowych pieniędzy, jak za komuny

Na cukier i tłuszcz to chyba dobry pomysł?

Wtedy kolejki u lekarzy znikną.

Opublikowano
43 minuty temu, jacus napisał(a):

Na cukier i tłuszcz to chyba dobry pomysł?

Wtedy kolejki u lekarzy znikną.

Kuźwa a ja wczoraj kupiłem se żeberka wędzone w pobliskiej masarence. Tłuszczyk tam jest a wyrób palce lizać. Tylko stakanek bimberku by sie przydał do tego. 

• Like 1
Opublikowano
hubertuss napisał:

Tu akurat się z tobą zgodzę Może lepiej. Nie musimy nic gwarantować za nic odpowiadać wysyłać wojsk itd.

Jeżeli pokojem zalegitymizujemy możliwość podbojów kolonizacyjnych jakie się tam odbywają to nasze wojska będą musiały tam się prędzej lub później zjawić.

mirro napisał:

Teraz, jacus napisał(a):

kobiety nie mozna przewiezc na  inna porodowke ??

3 dni bedzie lezala na sor-ze ?? 

Jacuś problem taki jest że jak wywala nam w ciul zachorawań na jaką grypę, czy Covida, to zamykamy odział położniczy na sztywno i izolujemy tak matkę , jak i dziecko od całego bajzlu. Na SOR w tym czasie brak tylko k**wy i szczura.

Bez sensu bo dziewczyny nie mają świąt i bywają....

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

ja mam zdanie żę oddziały we ktorych jest mało chorych lub porodówki z małą liczba porodów powinny zostać zlikwidowane u mnie w promieniu 30 km sa 4 oddziały ginekologiczno -połoznicze a kobiety wybieraja jak moga ten z najlepsza opieką i renomą , często w lokalnym szpitalu rodzi sie mało dzieci bo same zainteresowane wybrały inny z lepszymi opiniami szpital , także bez dokładnego zapoznania sie z planami w ktorych szpitalach ma byc likwidowany oddział polozniczy krytykowamie polega na krytyce dla zasady 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wytłumaczysz @racyl zaraz się rozpruje jaka to tragedia. Pisałem na o tym ale on zaraz zaczął wyć. Bo nie rozumie, że coraz więcej ludzi tak myśli. Jak są blisko oddziały nie obłożone to trzeba likwidować to będzie kasa na te co są daleko w pobliżu nie ma innych i maja dużo pacjentów.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

a co to ma wspolnego z tematem ??

wpaw poszedl w slady porzeczki i usunal konto..

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

A co ci do tego? 

punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia..

takie bajki pisze, ze chcialbym wiedziec ,gdze takie cuda sie dzieja..

Godzinę temu, jarecki napisał(a):

możę nie zbyt trafne porównanie ale przed likwidacją szkół też był opór społecznosci a wyszło na plus dla gmin 

tylko z eu nas radnymi przez lata byli nauczyciele i zadnje szkoy nie zlikwidowali..

od reki mozna polowe zamknac bez straty dla uczniow i rodzicow ..tylko nauczyciele by stracili

Opublikowano

to tak samo jak z likwidacją oddziałów szpitalnych , najwiecej stracą pracownicy szpitala i oni najbardziej straszą dziś już kilka położnych sie wypowiadalo jak to jest złe i niedobre likwidowanie oddziałów , chyba w polsat 

Opublikowano
jarecki napisał:

to tak samo jak z likwidacją oddziałów szpitalnych , najwiecej stracą pracownicy szpitala i oni najbardziej straszą dziś już kilka położnych sie wypowiadalo jak to jest złe i niedobre likwidowanie oddziałów , chyba w polsat 

Ci co chcieli aby rodzić bez względu na okoliczności a najlepiej siłami natury potrzebowali porodówek na każdej wsi aby utrzymać niską śmiertelność dzieci i matek. Przy podejściu zgodnym z aktualnym stanem medycyny termin porodu i hospitalizacji można określić to ilość porodówek można oszacować od nowa - taka teza....

Opublikowano

byle wojewodztwa, te 49 , ktore zlikwidowano powinny pozostac do ry.i, wzmocnionymi szpitalami. w niektorych wiekszych miastach, ale nie tych byłych wojewodzkich, szpitale sa na kiepskim poziomie. najczesciej sa w miastach powiatowych, takich ponizej 50 tys. w nich powinny pozostac sor-y, by mozna zszyc rozciety palec, pojechac na diagnostyke ostrego brzucha, zwichniecie reki, ciezkich przeziebien wymagajacych hospitalizacji. porod w takich miejscach to ryzyko, jesli cos idzie nie tak. one z regoly nie maja na neonatologii respiratorow, wykwalifikowanej kadry. dyzor nocny pelnia osoby z tzw miast, bez umiejetnosci np. intubowania dzieci. jesli mialbym decydować, zostawilbym byle szpitale wojewodzkie, dolozyl im pieniedzy, przezucil dobrych lekarzy z malych placówek. w wielkich osrodkach jak wroclaw, czy poznan powinno sie zreorganizowac szpitale. nie wiem dlaczego do tej pory nie wyznaczono jednego, gdzie bylaby na wysokim poziomie neonatologia, a do tego porzadny oddzial ginekologiczno polozniczy. szpitale jak uczelnie wyzsze, przepychaja sie o oddzialy. nikt z dotychczasowej ani obecnej wladzy nie odwazy sie podjac meskich decyzji. to sa chloptasie, jak ich cejrowski kiedys nazwal. brak organizacji, kaskady lecznictwa, to bolaczka systemu i wycieki pieniedzy. spojrzcie jeszcze jak wygladaja specjalizacje, jak sa ograniczane przez wysokopostawionych w izbie lekarskiej. chory system.

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał(a):

Ci co chcieli aby rodzić bez względu na okoliczności a najlepiej siłami natury potrzebowali porodówek na każdej wsi aby utrzymać niską śmiertelność dzieci i matek. Przy podejściu zgodnym z aktualnym stanem medycyny termin porodu i hospitalizacji można określić to ilość porodówek można oszacować od nowa - taka teza....

może po prostu obecna opcja nie jest za tym, aby polacy się nadmiernie rozmnażali i jeszcze przeżywali okres dziecięcy

myślę, że obecne ruchy pozorne wykonywane przez rząd  to jakis łabędzi śpiew tej koalicji, tak jakby czuli, że nie ma szans na następną kadencję, więc trzeba napchać kabzy swoim protegowanym, a po nich choćby i potop

podobnie postępowali, gdy poprzednio już wiedzieli, że nie ma szans na zachowanie władzy, tyle, że ciut krócej przed wyborami