Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

To do góry dziś? 

Animex nie odbiera wszystkich tuczników zapisanych na ten tydzień i mówi że dopiero po 6 stycznia może coś się uda zabrać więc o jakich podwyżkach mówimy

Edytowane przez andrzejek123
Opublikowano
42 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Na farmerze piszą że od 17.12 będą obowiązywać chińskie cła na wieprzowinę tak więc o jakich obniżkach ceł mowa?

Te nowe obniżone cła właśnie od jutra zaczynają obowiązywać. Od 10wrzesnia do dziś były cła antydumpingowe sięgające 60%

Opublikowano

Czytałem i nie rozumiem tego artykułu. Wprowadzili cła 10 września jako odwet na unijne cło na ich elektryki. Od tej pory cena zaczęła lecieć na łeb. A na farmerach piszą zupełnie co innego 🫣

7 minut temu, krilan06 napisał(a):
Opublikowano
2 godziny temu, mareckii2006 napisał(a):

Te nowe obniżone cła właśnie od jutra zaczynają obowiązywać. Od 10wrzesnia do dziś były cła antydumpingowe sięgające 60%

Te cła w wysokości 60% dotyczyły niektórych wiodących producentów trzody chlewnej i przetwórców w Unii 

Od jutra będzie dotyczyć wszystkich unijnych producentów i przetwórców , czyli będzie gorzej jak było 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, ws71 napisał(a):

Te cła w wysokości 60% dotyczyły niektórych wiodących producentów trzody chlewnej i przetwórców w Unii 

Od jutra będzie dotyczyć wszystkich unijnych producentów i przetwórców , czyli będzie gorzej jak było 

Co ty gadasz za głupoty wszystkie kraje europejskie były od września objęte cłami . Hiszpania miała 15% więc teraz na pewno nie będzie miała więcej a taka Belgia miała 60% więc teraz będzie miała max 19

Edytowane przez andrzejek123
Opublikowano
14 minut temu, andrzejek123 napisał(a):

Co ty gadasz za głupoty wszystkie kraje europejskie były od września objęte cłami . Hiszpania miała 15% więc teraz na pewno nie będzie miała więcej a taka Belgia miała 60% więc teraz będzie miała max 19

Proszę przeczytać CAŁY artykuł na Farmerze, wyraźnie jest to tam napisane!!!!

41 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

Nie wiem czy te cła z września dotyczyły tylko wybranych, ale za to stały się wyraźnym powodem do obniżek w PL począwszy od 15.09

IMG_2993.jpeg

Dostały strzał prawdopodobnie niemieckie firmy,, bo Niemcy gardlowali najgłośniej w sprawie importu chińskich samochodów a w tym przypadku to Polska i Niemcy jest liczone jako jeden rynek, tylko ci drudzy mają większe prawa 😉

Opublikowano

,,Strzelecki przypomniał, że decyzja Chin była sygnalizowana już na początku września, kiedy wydano wstępne rozstrzygnięcie obejmujące konkretne zakłady i stawki celne. Teraz zapadła decyzja ostateczna"

Kolego @andrzejek123,kto tu pisze głupoty???!!!!

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, andrzejek123 napisał(a):

A czy wszystkie zakłady w europie eksportują do Chin? Te które eksportowały dostały cła już we wrześniu 

Dokładnie tak. Nie wspominając o tym, ze przez wrześniowe cła w EU zostały gigantyczne ilości towaru, bo eksporterzy to nie mały zakładzik bijący tygodniowo 250 szt. Poza tym proszę nie traktować „farmera” jako wyrocznie i ściśle wierzyć w to, co tam napisali tylko opierać się również na innych źródłach. 

Edytowane przez mareckii2006
Opublikowano (edytowane)

no i nie dość żę wolksfagen zamyka fabrykę w niemczech to ich swinie tez są tanie wiec jaki morał ?          ZM kosów lacki półtusze z łbem 9,4 zł do zapłaty  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, andrzejek123 napisał(a):

A czy wszystkie zakłady w europie eksportują do Chin? Te które eksportowały dostały cła już we wrześniu 

Pisałeś wyraźnie o Chinach , przecież te cła nałożyli tylko Chińczycy , nie wszystkie dostały!!!

Godzinę temu, mareckii2006 napisał(a):

Dokładnie tak. Nie wspominając o tym, ze przez wrześniowe cła w EU zostały gigantyczne ilości towaru, bo eksporterzy to nie mały zakładzik bijący tygodniowo 250 szt. Poza tym proszę nie traktować „farmera” jako wyrocznie i ściśle wierzyć w to, co tam napisali tylko opierać się również na innych źródłach. 

Cena na dziś 5,5 E i jeszcze nie zapadła decyzja czy w ogóle ktoś pojawi się po odbiór 

Gość który zawodowo zajmuje się sprzedażą mięsa nie wie o czym mówi,na jakiej podstawie to stwierdziłeś???

To tak jak ja zajmując się 40 lat hodowlą trzody chlewnej i ktoś zarzucilby że nie mam pojęcia w tym temacie a się wypowiadam

Edytowane przez ws71
Opublikowano (edytowane)

No wiesz, jeśli polegasz jedynie na opinii jakiegoś gościa, czy artykułach z farmera to jednak nie mam pewności czy wiesz, o czym mówisz. Ale skoro nie ma się własnego zdania, trzeba polegać na opini „jakiegoś gościa”. 
Co do ceny- nie jestem w wieku przedemerytalnym jak ty, ale nie pamiętam by kiedykolwiek po połowie grudnia i w styczniu była dobra cena. 

Edytowane przez mareckii2006
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

A najlepsze jest to że taka fachowo o cłach tu dyskutujecie 5-19-60  ,a w gruncie rzeczy gówno się na tym znacie ,pewno każdy jak by dostał ten papier co i jak z procentami i datami to żadna różnica by nie była jak by czytał do góry nogami trzymając kartkę .Ja się na tym nie znam i się nie mądruje,wiem za to jasno że nas zakłady z ceną w d*pę ładują bez wazeliny 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

No wiesz, jeśli polegasz jedynie na opinii jakiegoś gościa, czy artykułach z farmera to jednak nie mam pewności czy wiesz, o czym mówisz. Ale skoro nie ma się własnego zdania, trzeba polegać na opini „jakiegoś gościa”. 
Co do ceny- nie jestem w wieku przedemerytalnym jak ty, ale nie pamiętam by kiedykolwiek po połowie grudnia i w styczniu była dobra cena. 

Do wieku emerytalnego to mi jeszcze dużo brakuje, szanse 50/50 że dożyje 

Jeszcze jedno żeby mieć własną wyrobioną opinię to niestety ale trzeba zapłacić w przypadku Niemiec taka wiedza jest wyceniana na 40€ miesięcznie, dla branżowych biuletynów, nie wiem czy ktoś z was posiada taki dostęp, przynajmniej ja się nie spotkałem z takim ludźmi?? na poziomie hodowców. To raczej domena ludzi którzy zawodowo zajmują się rynkiem

Edytowane przez ws71