Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możliwość otrzymania rekompensaty za rezygnację z hodowli tuczników zależy od lokalnych i krajowych programów, które często są odpowiedzią na problemy z chorobami zwierząt (jak ASF) lub kwestie środowiskowe. W Polsce, takie programy, np. te realizowane przez ARiMR, były kierowane do rolników w regionach dotkniętych afrykańskim pomorem świń, a rekompensaty obliczano na podstawie liczby zwierząt i okresu ich posiadania w gospodarstwie.

Opublikowano

Zagłębiłem się w temacie i wychodzi 365 zł za szukę średnioroczną czyli z tego kwita co się przedstawia do akcyzy za paliwo jeśli dobrze rozumiem i jakby przez 3 lata to jaki sens trzymać trzodę ? Co prawda maksymalnie 200 szt się łapie czyli 73 tys na rok.

Opublikowano
W dniu 4.11.2025 o 12:26, krilan06 napisał(a):

U mnie na kontroli mówiła że niektórzy to nawet zakładają nowe stada. I dodała że chyba nie wiedzą na co się porywają 😅

Zakładali nowe bo przecież była kasa na bioasekuracje 100% oddają wydatków z de minimis u mnie na 5-10 sztuk pobrali myjki za 15-20tys kompresory bielarka wymieniali drzwi okna itd łatwa kasa jak mówią ale nabór tylko 2 tyg najwięcej to było około 40 tys za same okna w mojej okolicy

Opublikowano

Wiesz te bioasekuracje były dwie jedna była 80% dawali i 20% ze swoich 

I ta bioasekuracja teraz co była że oddają 100% z de minimis 

Jeśli chodzi o to 100% to u mnie w ARiMR było tak że sprawdzali czy masz świnie na siebie na dzień składania wniosku i na dzień wydania decyzji czy masz świnie ale decyzję wydawali tydzień po złożeniu wniosku i dla bezpieczeństwa żeby te świnie były jeszcze z 30dni ale ogólnie nie ma ile masz trzymać świnie 

Znowu i kolegi w innym ARiMR sprawdzali czy były świnie na 1.09 i na dzień składania wniosku o mogłeś likwidować stado za kilka dni 

Plusem było to że wystarczyła 1 świnia żeby starać się o kasę 

Opublikowano
10 godzin temu, damianos95 napisał(a):

Macie jakieś sposoby na wywołanie rui u loszek prucz pH bo też nie zawsze dziala? U was też taki problem z ruja zapłodnieniem ? 

Pg600 światło pasza odpowiednia przed ryją i 100% zadowolenia 

Opublikowano

Ewentualnie jak chcesz jak pomóc do dosadz do jakiejś starszej maciory niech ją trochę przegoni po kojcu. Stres pomaga na wywołanie rui. Mój znajomy jeszcze marchew dawał ale nie zawsze pomagało 

Opublikowano
17 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Animex 6.7 hak. A dla loch i loszek można spróbować Pig Biotyk do paszy, 1.5 kg na tonę. U mnie poprawiło wyniki rozrodu. Dosyć znacząco.

O ile nie stosujesz już.😉

Możesz podać jakiś link bo nie widzę tego na internecie 

15 godzin temu, bandyta napisał(a):

Pg600 światło pasza odpowiednia przed ryją i 100% zadowolenia 

Jaka pasz jak zrobić ? I jak długo przed ruia dawać? Już kupowałem różne które miały pomóc i lipa 

1 godzinę temu, LonelySoul napisał(a):

Natury nie oszukasz, tym bardziej że pg600 nie jest na wywołanie rui.. jak chcesz zsynchronizować ruję to altrenogast a jak nie to pozostaje knur i obserwacja

Gadałem z kilkoma wet i każdy mówi co innego o pg ja zawsze słyszałem że na wywołanie rui ale ulotka podaje jak mówisz że na zsynchronizowanie rui 

Ogólnie to bardziej mi chodzi że te ruie są mało widoczne albo bardzo długie i nie idzie trafić w odpowiednim momencie na zaproszenie 

Wcześnie było widać po młodych że mają ruie a teraz to loteria u was też tak jest ?

Opublikowano

Paszę z dodatkiem dolfosu ruja 100 g dziennie przez 5 dni przed spodziewaną ruja albo zaraz po odstawieniu prosiąt później przez 10 dni po 50 g unikać pszenżyta w paszy rujowej. U mnie teraz 2 miały jedna 20 druga 21 prosiąt odchowują teraz jedna 17 druga 15 bo były zaduze i się przydusiły 6 sztuk prosię 2.3 kg waga. Jak ktoś mi mówi że na problem z ruja albo z zapłodnieniem to żywienie to podstawa .

Opublikowano
Godzinę temu, kopin napisał(a):

No a co to jest zsynchronizowanie rui jak nie wywołanie w jednym terminie u wszystkich 

Fakt masz rację a jeszcze powiedz mi niektóre sztuki dostają ruję po pg ale zapładniają odrazu czy czekasz bo jedna ma np ruję 2-2.5 dnia inna 5 dni jakby miała 

20 minut temu, bandyta napisał(a):

Paszę z dodatkiem dolfosu ruja 100 g dziennie przez 5 dni przed spodziewaną ruja albo zaraz po odstawieniu prosiąt później przez 10 dni po 50 g unikać pszenżyta w paszy rujowej. U mnie teraz 2 miały jedna 20 druga 21 prosiąt odchowują teraz jedna 17 druga 15 bo były zaduze i się przydusiły 6 sztuk prosię 2.3 kg waga. Jak ktoś mi mówi że na problem z ruja albo z zapłodnieniem to żywienie to podstawa .

Ale mi chodzi o młode co powinny mieć ruję a nie mają 

Z tą ruja po osadzeniu też różnie bywa chociaż wet twierdzi że zapladniac na 4-5 dzień niezależnie czy widać czy nie ruję 

U mnie pasza to głównie jęczmień z mieszanką takiego owsa i jęczmienia praktycznie po połowie i koncentrat dla loch pszenżyta raczej nie daje lochom coś zmienić może ? 

Masz lochy czyste pbz?

Opublikowano
22 minuty temu, damianos95 napisał(a):

Fakt masz rację a jeszcze powiedz mi niektóre sztuki dostają ruję po pg ale zapładniają odrazu czy czekasz bo jedna ma np ruję 2-2.5 dnia inna 5 dni jakby miała 

Ale mi chodzi o młode co powinny mieć ruję a nie mają 

Z tą ruja po osadzeniu też różnie bywa chociaż wet twierdzi że zapladniac na 4-5 dzień niezależnie czy widać czy nie ruję 

U mnie pasza to głównie jęczmień z mieszanką takiego owsa i jęczmienia praktycznie po połowie i koncentrat dla loch pszenżyta raczej nie daje lochom coś zmienić może ? 

Masz lochy czyste pbz?

Czyste Pbz i F1 dodaj pszenicy do paszy . Młode najlepiej przegonić zmienić miejsce jak jest możliwość. Ważne jest żeby młode loszki kryć odrazu po wykryciu odruchu tolerancji starsze możesz 12 godzin po i światło 14 godzin w trakcie ruji

8 minut temu, bandyta napisał(a):

Czyste Pbz i F1 dodaj pszenicy do paszy . Młode najlepiej przegonić zmienić miejsce jak jest możliwość. Ważne jest żeby młode loszki kryć odrazu po wykryciu odruchu tolerancji starsze możesz 12 godzin po i światło 14 godzin w trakcie ruji

Możesz zastosować Virbagest 18 dni później ruja bankowa 😁

Opublikowano

Moim zdaniem z młodymi tego nie przeskoczysz ,dopiero po starych wiesz ile czasu się gonią ,też mam takie co zaraz po zauważeniu trzeba robić i dobrze jak się za 24 godziny uda poprawić,a są takie co czeka sie 12 godzin a i tak czasem 3 razy się robi,ale co poradzic to jak z kobietami jedna by chciała ciągle a inną non stop głowa boli

Opublikowano

Witamina e pomaga ale to bardziej i loch poprawia objawy rui ja kryje 24h po zaobserwowaniu odruchu tolerancji. Maj większy problem z rują i loszek jest jeśli są zatuczone trzeba je kontrolować.

Opublikowano

Te słabe objawy rui to już chyba taka genetyka teraz, bo podobno kiedyś jak się maciora goniła to cała szopa dudniła. Daj im jakiś premix do paszy. Ja też uważam, że to może być żywienie.