Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

Z niczym się nie zgadzam bo bzdury opowiadasz. Kasę miał ten, kto robił. Kto nie robił - nie miał , proste. Stał pod budką  piwem i wszem i wobec powielał brednie, że „pulki” są puste i nic nie ma. No i niestety co niektórym te brednie zostały w głowach. A kto ci ich naopowiadał - nie wnikam. 

Był ktoś z rodziny w PZPR? To masz rację. Mój ojciec był antysysremowy,dopiero ja po 89r. Mogłem coś kupić.budować. A mój syn skorzystał z Młodego Rolnika. Program podobny do przydziałów od naczelnika gminy. Ta sama procedura tylko wymogi wyższe.

Opublikowano
50 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Ale ty rozumiesz co o piszesz? Praca była płacona a z budżetu państwa, niezależnie czy tobie czy komuś kto tyczył świnie. Miał przeżyć. Kasę dostać z budżetu i koniec. Ci nie rozumiesz? Państwo było skonstruowane żeby zostawała ci kasa. A że pułki były puste to każdy miał pieniądze.  Jeszcze pamiętam. Był przydział był towar.

Byłeś w partii to kupić można było ciągnik za 40 warchlaków na przydział z partii. 

Mogę wytłumaczyć coś czego nie rozumiesz.

Tu ..k robi to co za komuny było. Jeżeli się nie zgadzasz to z czym? Napisz.

Przydziały były owszem, ale ciągnika nigdy nie szło kupić za 40 warchlaków, nie opowiadaj bajek.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Przydziały były owszem, ale ciągnika nigdy nie szło kupić za 40 warchlaków, nie opowiadaj bajek.

Tak szło kupić. 

C-330 w 1974 roku.

Zetor 7211  w maju 1990 roku kosztował 40 mln.  Rocznik kosztował 10 tyś kg.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Tak szło kupić. 

C-330 w 1974 roku.

Zetor 7211  w maju 1990 roku kosztował 40 mln.  Tucznik. kosztował 10 tyś kg.

Wiem. Kupowałem.😂

Edytowane przez Marcinrolnik2022
Opublikowano (edytowane)

Synoczek, ja więcej lat jestem rolnikiem niż ty pewnie po tym świecie lotosz. xD Bekon to pewnie nieznane ci słowo.   xD

5 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

W 1990 już było drożej trzeba było dać aż 40 tuczników.

No na pewno.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Ale na wczasy za granicą np. we Włoszech tygodniowe,ile trzeba było dać? Czy tucznik wtedy był drogi czy tani? 20 tuczników było mało. Przecież trzeba było dolary kupić. I co ? Kto wie ile kosztowało to. +-?

Opublikowano
25 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Ale na wczasy za granicą np. we Włoszech tygodniowe,ile trzeba było dać? Czy tucznik wtedy był drogi czy tani? 20 tuczników było mało. Przecież trzeba było dolary kupić. I co ? Kto wie ile kosztowało to. +-?

Za komunę na wczasy do Włoch to mogłeś sobie wyjechać,ale tych pod Warszawą

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, mareckii2006 napisał(a):

Za komunę była tania świnia?

Nie wiem czy tania ale za 11 tuczników (tyle wchodziło na żuka) tata w 90-92 kupił kolorowy telewizor i magnetowid.

To nawet dziś przez śmiesznych cenach trzody kupiłby telewizor na pół ściany i DVD i jeszcze by zostało 😉.

Godzinę temu, Desperado napisał(a):

W 95-97 za hektar ziemi płaciliśmy równowartość 13 ton pszenicy.

Opublikowano
7 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Był ktoś z rodziny w PZPR? To masz rację. Mój ojciec był antysysremowy,dopiero ja po 89r. Mogłem coś kupić.budować. A mój syn skorzystał z Młodego Rolnika. Program podobny do przydziałów od naczelnika gminy. Ta sama procedura tylko wymogi wyższe.

Żeby nawet być w PZPR trzeba było mieć coś w głowie , byle kogo tam też nie brali. Za to ci antysystemowi zamiast zająć się robotą, byli po prostu antysystemowi. I to tyle. Ich życie polegało na byciu antysystemowym, wygłaszaniu tego u jeżdżeniu po strajkach, bo chleb zdrożał, a szczytem marzeń zdjęcie z obsrancem walesa - celowo z małej lit. Gdzie są dzisiaj ci antysystemowi?! Produkty drożeją, inflacja, ceny zbóż , czy trzody jakie są? Gdzie są ci antysystemowi?!! Sorry , ale nie masz jakichkolwiek powodów bycia dumnym, że ktoś z twojego otoczenia był antysystemowy !

Opublikowano
7 godzin temu, Sadek napisał(a):

Nie wiem czy tania ale za 11 tuczników (tyle wchodziło na żuka) tata w 90-92 kupił kolorowy telewizor i magnetowid.

To nawet dziś przez śmiesznych cenach trzody kupiłby telewizor na pół ściany i DVD i jeszcze by zostało 😉.

W 95-97 za hektar ziemi płaciliśmy równowartość 13 ton pszenicy.

To 90-92 r była komuna ??? Przecież to były zaawansowane rządy solidarności i hiperinflacja gdzie wszystko było droższe z dnia na dzień. Ciekawe, gdzie byli wtedy ci „antysystemowi”

Opublikowano
Godzinę temu, mareckii2006 napisał(a):

Żeby nawet być w PZPR trzeba było mieć coś w głowie , byle kogo tam też nie brali. Za to ci antysystemowi zamiast zająć się robotą, byli po prostu antysystemowi. I to tyle. Ich życie polegało na byciu antysystemowym, wygłaszaniu tego u jeżdżeniu po strajkach, bo chleb zdrożał, a szczytem marzeń zdjęcie z obsrancem walesa - celowo z małej lit. Gdzie są dzisiaj ci antysystemowi?! Produkty drożeją, inflacja, ceny zbóż , czy trzody jakie są? Gdzie są ci antysystemowi?!! Sorry , ale nie masz jakichkolwiek powodów bycia dumnym, że ktoś z twojego otoczenia był antysystemowy !

A reforma objęła kogoś z rodziny ?  Wstydź się trochę.. i mniej chonor.

Bo zaraz zganisz Żydów i innych po co byli w obozie koncentracyjnym prześladowani. Fuj.

,,Glowa radziecka-rozum dziecka,,

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

A reforma objęła kogoś z rodziny ?  Wstydź się trochę.. i mniej chonor.

Bo zaraz zganisz Żydów i innych po co byli w obozie koncentracyjnym prześladowani. Fuj.

,,Glowa radziecka-rozum dziecka,,

Ty się wstydu naucz trochę chłopie i pokory, a zamiast  udzielać na forach , najpierw poczytaj trochę słownik, bo sądzisz takie błędy , że czytać się nie da !  A skoro już tak wnikasz w czyjeś rodziny to proszę bardzo Fuj na Ciebie i tobie podobnych, którzy nawet nie potrafili dzieci ortografii nauczyć, bo byli zajęci byciem antysystemowymi i niczym innym ! A swoją nieudolność, brak umiejętności odnalezienia się w danych czasach i lenistwo tłumaczyli złym ustrojem ! Tfuuu i skończ pisać swoje wywody,a lepiej uzupełnij braki edukacyjne, nie tylko w ortografii!ps. Jeśli ktoś z Twojej rodziny był tak bardzo prześladowany , to widocznie za mało , bo zazwyczaj pałowali tylko pijaków i innych przestrzelencow!

Edytowane przez mareckii2006
Opublikowano
57 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

To 90-92 r była komuna ??? Przecież to były zaawansowane rządy solidarności i hiperinflacja gdzie wszystko było droższe z dnia na dzień. Ciekawe, gdzie byli wtedy ci „antysystemowi”

Nie była, takie porównanie.

A czy w Polsce była komuna?

Opublikowano
10 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Mój ojciec był antysytemowy,dopiero ja po 89r. Mogłem coś kupić.budować. A mój syn skorzystał z Młodego Rolnika. Program podobny 

Ok wygraliście ze mną,nie będę się tłumaczył. Skoro mierzycie mnie swoją miarą