Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, raven18 napisał(a):

Będę przeorywał starą łąkę w październiku, chcę tylko wcześniej porównać trochę i krzaki wyrwać z miedzy. Myślicie najpierw stalerzować np w poprzek czy orać na razówkę? Zamierzam na zimę "przywałować" lekkim wałem choć nie wiem jaki będzie efekt, jak słaby to bronowanie 

Plug na razowe i w wszystko w temacie. Tylko poprzeczki  przed przyoraniem dobrze stalerzowac.

• Like 1
Opublikowano

Kilka lat temu miałem rekultywowane łąki to kolega orał na razówkę i było dobrze. Początek września sam orałem jedną na raz bez pryskania, później bronowanie kilka razy i siew trawy rozsiewaczem, wyszło całkiem nieźle, nawet lepiej niż siew agregatem uprawo siewnym bo z tego co zauważyłem po takim agregacie jest duży problem ze wschodami, za głęboko sieje.

I teraz widzę dużo ludzi po okolicy najpierw talerzuje i orze, bez pryskania, może tak jest lepiej. Na forum też różne głosy, co osoba to inne zdanie 😃

Opublikowano

Moim zdaniem to gleba za słabo zagęszczona i dla tego problem z wschodami.
Ja jednak uważam po własnych doświadczeniach, że przynajmniej raz w kierunku orki przejechać broną talerzową. W moim przypadku po orce Ziemia ładnie się rozsypywała. Jak nie musisz daleko jechać na łąkę i mając pług zagonowy, to od jednej strony miedzy przejedź 2 czy 3 długości broną talerzową a od drugiej zostaw. Będziesz miał porównanie. Przejedziesz 3/4 kółka i będziesz widział różnicę I co lepiej się sprawdzi

• Like 2
Opublikowano
20 godzin temu, raven18 napisał(a):

Będę przeorywał starą łąkę w październiku, chcę tylko wcześniej porównać trochę i krzaki wyrwać z miedzy. Myślicie najpierw stalerzować np w poprzek czy orać na razówkę? Zamierzam na zimę "przywałować" lekkim wałem choć nie wiem jaki będzie efekt, jak słaby to bronowanie 

jak na siew wiosenny to zimą mróz zrobi robotę i porozrywa trachę darń jak na siew jeszcze jesienny to warto talerzówki użyć .

Opublikowano
W dniu 10.09.2025 o 16:36, Rafal2596 napisał(a):

Jakieś opinie o skupie bydła Technik Łapawa z Ostrowa?

Dawniej Czesiu oddawał tylko do Biernackiego , kasa na termin miał problem z szybkim przelewem , teraz jego synowie prowadzą Euro Cielęta . Co można doradzić ? Jak da kase po zaladunku , cena bedzie rynkowa ,waga samochodowa to można sprzedać ... inaczej jak z każdym 🙂

Opublikowano
7 godzin temu, Tigon napisał(a):

nie wiem ja swoje sprzedałem dziś ostatnie 2 szt, oby ta hossa trwała jak najdłużej, następny towar dopiero za dwa lata.

Po ile poszły i jakie wagi?