Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem o czym i po co sie produkujesz. WBC waga bita ciepla i tak jak jest do tej pory rozliczana tak ma byc rozliczana, wiec nie wiem po co te dywagacje o schlodzeniu itd ? Ma byc nad tym nadzor, zarowno w wadze jak klasyfikacji, tobie sie to nie podoba to wyjezdzasz z czyms co w ogole jest nie w temacie. Jeszcze napisz, ze kontrola jest niemozliwa, bo zydy biora przod, a araby tyl, a dino.nie kupilo wszystkich kosci na rosol... Co mnie to interesuje? Waga na haku ma soe zgadzac i wszystko w temacie.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano

Bo nie masz pojecia co sie kryje za wbc i jak na wiele sposobów to zmieniac

To tak samo jak zaklad xxx placi 29 pln a drugi placi 28.

Ktory jest lepszy?

Bo moze sie okazac ze na jednym byk by wazyl 400 kg a na drugim 420

Na jednym byl by R+ na drugim U

Na jednym by mial wybicie 56% na drugim 58 %. Na jednym zaplaca w 30 dni na drugim w 3.

Itd itp.

@kazik6

Nie wiem jak to rozwiazac, jest tyle miejsc gdzie mozna przyciac kase, ze jest to nie do wychwycenia i udowodnienia. 

Gdyby to funkcjonowalo normalnie to:

Rolnik nie oszukiwal by handlarza

Handlarz nie oszukiwalby ubojni i rolnika

Ubojnia nie oszukiwał by handlarza/rolnika/ klienta

Klient nie oszukiwały ubojni.

Ale ludzie sa chciwi, a mieso ze wzgeldu na wiele nie mierzalnych rzeczy jest perfekcyjnym miejscem do naduzyc.

Nie przez przypadek w kazdym filmie o mafii jest rzeznia i sklep miesny.

WBC

Krawat zostaje na sztuce czy jest wyciety?

Przepona zostaje na sztuce czy jest wycieta?

Mostek i lata jest obrobiona na uboju czy na cwiartowaniu?

Jak sie chce to wg litery prawa mozna sciac na WBC dodatkowe 15 kg ze sztuki

• Haha 1
Opublikowano

@Karol8885

WBC waga bita ciepla i tak mam miec zaplacone, a co ubojnie robia to jest wlasnie dziki zachod i to znormalizowac i kontrolowac, a ty sam widzisz, ze wszystko sie nie zgadza, ale dalej opowiadasz bajki, ze nieda sie skontrolowac, bo chlodzenie, pierdolenie... 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Karol8885 napisał(a):

Bo nie masz pojecia co sie kryje za wbc i jak na wiele sposobów to zmieniac

To tak samo jak zaklad xxx placi 29 pln a drugi placi 28.

Ktory jest lepszy?

Bo moze sie okazac ze na jednym byk by wazyl 400 kg a na drugim 420

Na jednym byl by R+ na drugim U

Na jednym by mial wybicie 56% na drugim 58 %. Na jednym zaplaca w 30 dni na drugim w 3.

Itd itp.

@kazik6

Nie wiem jak to rozwiazac, jest tyle miejsc gdzie mozna przyciac kase, ze jest to nie do wychwycenia i udowodnienia. 

Gdyby to funkcjonowalo normalnie to:

Rolnik nie oszukiwal by handlarza

Handlarz nie oszukiwalby ubojni i rolnika

Ubojnia nie oszukiwał by handlarza/rolnika/ klienta

Klient nie oszukiwały ubojni.

Ale ludzie sa chciwi, a mieso ze wzgeldu na wiele nie mierzalnych rzeczy jest perfekcyjnym miejscem do naduzyc.

Nie przez przypadek w kazdym filmie o mafii jest rzeznia i sklep miesny.

Mydło mydlane Panie kolego z pełnym szacunkiem oczywiście

Opublikowano

a mnie to uj obchodzi kto tam kogo dyma na ubojni itp......ja waze na swojej i kupujacy wprowadza na swoja i sie zgadza .... jak cene dogadamy na zywa to jedzie a jak nie to wypad .....staly odbiorca idzie na przelew14 dni  a jak z lapanki to tylko blyskawiczny ...

Opublikowano
2 minuty temu, asus921 napisał(a):

@Karol8885

WBC waga bita ciepla i tak mam miec zaplacone, a co ubojnie robia to jest wlasnie dziki zachod i to znormalizowac i kontrolowac, a ty sam widzisz, ze wszystko sie nie zgadza, ale dalej opowiadasz bajki, ze nieda sie skontrolowac, bo chlodzenie, pierdolenie... 

To jest nie realne w tym kraju z tymi ludźmi. Szkoda tylko mięsnych sztuk o dobrym wybiciu. Rozumiem dlaczego simental jest taki porządany do opasu, dużo kości, wielki łeb i zawsze będzie coś ważył a na limuzynie tej wagi że 100 więcej mięsa ale czy zawsze ktoś za to zapłaci?

Opublikowano (edytowane)

O czym ty kuwa czlowieku piszesz... Ja sprzedaje tylko na zywo, a co to ma do tematu??? Pierdoly opowiadasz, teraz nie masz co napisac to jeszcze wieksze pierdoly wymyslasz... Albo ci nie pasuje to co napisalem o kontoli, albo bez urazy, ale slabo u ciebie z kojrzeniem faktow. Tak jak wyzej Bogdan napisal, nie sprzedaje na wbc, bo niema nad tym kontroli o ktorej pisalem... A co do.mozliwosci "bycia" przy uboju to tez sciema. Bylem na ubojni, stracilem kilka godzin, byki na wadze zywej wpisane i tak na pale, a ty widzisz jedynie jak wyjezdza jakas poltusza i skad masz wiedziec w ogole, ze to twoja. 

Edytowane przez asus921
Opublikowano
38 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Jak tu panuje odpowiedzialność zbiorowa że ktoś napoi bydło a ja nie i przez to mam więcej ski lubtki to są jaja. Dobrze że jak walnie na wadze poprzednika to u mnie tego nie dopisze 😂

Pamiętam czasy spędów. Fajne akcje bo było można oglądać bydło i pogadać. Dziadek przywiózł 2 byki kobitką, kukurydza z ospą pod mordami, jeszcze wodą poil w kolejce 😂

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Pamiętam czasy spędów. Fajne akcje bo było można oglądać bydło i pogadać. Dziadek przywiózł 2 byki kobitką, kukurydza z ospą pod mordami, jeszcze wodą poil w kolejce 😂

Był konkurs czy dziadek więcej napoi czy handlarz ukradnie😂 tylko zwierzakom średnio te zawody się podobały...

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, asus921 napisał(a):

Jak na wadze i skitce go i tak jebna to chcial chociaz troche sobie wyrownac..Za cos te 6% biora xD

Wyrównał, bo w ogóle nie wzięli. Stwierdzili że za duże ryzyko 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Był konkurs czy dziadek więcej napoi czy handlarz ukradnie😂 tylko zwierzakom średnio te zawody się podobały...

Widząc czy okarmiony i opojony zawsze, także to takie błędne koło, a jeszcze więcej z ceny zjedzie bo ryzyko że zedmie po drodze 

Opublikowano
44 minuty temu, asus921 napisał(a):

Jak na wadze i skitce go i tak jebna to chcial chociaz troche sobie wyrownac..Za cos te 6% biora xD

Tylko ci klasyfikatorzy tam wtedy też sporo oszukiwali chyba ze dostał w łape to szło na twoja korzysc 

Opublikowano
9 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Woda gaz ścieki pewnie dlatego...

Nie wyobrażam sobie żeby 20-30 szt. byków z luzu przeganiać pojedynczo przez wagę. 

Mam 3 km do wagi samochodowej, ciekawe ile na takim odcinku jest w stanie wypuścić wody jak jest sucho?

Opublikowano
19 godzin temu, AdamRo napisał(a):

Zawsze powtarzam. Swoją wagą, żadna ogólna. Sprzedaż bezpośrednio na ubojnię, to nie prawda że handlarz dostaje dużo więcej niż rolnik, nawet jeśli dostanie więcej 50 gr na mięsie to jest zapłata za transport sztuk od rolnika na zakład. Przy obecnych kosztach prowadzenia działalności to żadne kokosy. A jak prosperują handlarze bydła w Polsce każdy widzi 😀

Bez urazy Adaś ale b.dobrze

Opublikowano
2 godziny temu, Daro20 napisał(a):

Nie wyobrażam sobie żeby 20-30 szt. byków z luzu przeganiać pojedynczo przez wagę. 

Mam 3 km do wagi samochodowej, ciekawe ile na takim odcinku jest w stanie wypuścić wody jak jest sucho?

Wiem o czym mówisz, żeby je zważyć to trzeba mieć wagę na ciężarowe pojazdy na gospodarstwie albo przeganiać przez tą wagę od małego żeby się przyzwyczaiły inaczej taki 800-900 z luzu ja rozniesie. Jest jeszcze gaz do spuszczania 

Opublikowano

Kurcze my jakoś nie mamy problemu z wagą ostatnia partia średnia waga 951,co liczyliśmy żeby miały między 850 a 900 miłe zaskoczenie, ważone na wadze ogólnej na auto przeładowcze a potem na kanion. Zbierane po okolicy tam nikt nie ma czasu na jakieś tam mahloje bo kierowca jest tylko od tego gościa co bieże a kanion wynajęty ,także tyle w temacie