Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Ale ogólnie to do 20 września cena była szczytowa 

Akurat koło 15 sprzedawałem bo chciałem obornik wywieźć a nie miałem gdzie przegnać. Choć i tak staram się rozkładać sprzedaż bo po pierwsze duże wahania cen, no i sztuki bardzo nie równe

Opublikowano
4 godziny temu, Bartek933 napisał(a):

A słyszałeś żeby kiedyś handlarz inaczej mówił? 

Dużo razy było "a śpieszy Ci się mocno, bo gorzej raczej nie będzie "

Lub "pewnie z dwa miesiące nie będzie lepiej "

Z dwa razy się może deczko pomylił, ale wiele razy szło zarobić. 

12 sprzedawałem i gadam żeby przywiózł kilka nie dorostow na mamki, to się tylko zaśmiał bym poczekał bo będzie bardzo duży wybór 😉

Opublikowano

Sam irz plus płyty i straszenia dobrostanami dobiły mnóstwo hobbystów. 

Za to jest coraz więcej dużych i produkujących duże sztuki. Także spadek pogłowia, a spadek produkcji mięsa to nie to samo 😉

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

za ostatni rok w Polsce ubyło 10 tys gospodarstw utrzymujących bydło to do artykułu tego wyżęj 

wieprzowiny mamy własnego zapotrzebowania 60% i co to zmienia 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, karol091193 napisał(a):

W 2024 roku pisali że na koniec roku 2024 cena bydła spadnie i będzie w granicy 8/9zł, jak dobrze pamiętam to cena była chyba około 12zł

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Samochody jak opętane jeżdżą 😅 a ja na spokojnie trzymam bo sprzedać nie mogę bo agencja za jajka trzyma 😛 a z 15szt by się znalazło na taką średnią 400kg+ wbc

Jak agencja trzyma?

4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

Samochody jak opętane jeżdżą 😅 a ja na spokojnie trzymam bo sprzedać nie mogę bo agencja za jajka trzyma 😛 a z 15szt by się znalazło na taką średnią 400kg+ wbc

Jak agencja trzyma?

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał(a):

Sam irz plus płyty i straszenia dobrostanami dobiły mnóstwo hobbystów. 

Za to jest coraz więcej dużych i produkujących duże sztuki. Także spadek pogłowia, a spadek produkcji mięsa to nie to samo 😉

Tylko te kombinaty nie wyprodukują tyle co masa mniejszych. Świni mamy dużo mniej niż kiedyś gdy były małe gospodarstwa. Chyba nastawienie ludzi w tym jest najważniejsze...

• Haha 2
Opublikowano

sim/mm 17.50 netto propozycja (sprzedawać bo polecą, dziękuje nie ma mam towaru handlowego w tej chwili wybawco)

pytanie pomocnicze:

Wybieg, nad wybiegiem dach - konstrukcja stalowa + blacha trapezowa - z filcem czy bez? (proszę o podpowiedzi tych co mają, nie tych co słyszeli gdzieś i przeczytali gdzieś)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko i wyłącznie z filcem, mam wiate  z blachą bez filcu ( tylko dwie ściany a dwie niema nic) i woda kapie a stoją tylko maszyny, i już wszędzie blacha z filcem idzie od tamtego czasu 

Edytowane przez krzysiek277
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, KarolaKarotka napisał(a):

sim/mm 17.50 netto propozycja (sprzedawać bo polecą, dziękuje nie ma mam towaru handlowego w tej chwili wybawco)

pytanie pomocnicze:

Wybieg, nad wybiegiem dach - konstrukcja stalowa + blacha trapezowa - z filcem czy bez? (proszę o podpowiedzi tych co mają, nie tych co słyszeli gdzieś i przeczytali gdzieś)

Z filcem! Świetna sprawa nic nie kapie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś dzwoniłem do stałego odbiorcy płaci od 16-19za kg. Przyszły tydz też dołowanie. I się tak zastanawiam czy pchnąć miały stać do grudnia stycznia

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

W magazynie, gdzie trzymamy maszyny, ziarno i wszystko inne jak akurat jest miejsce jest filc, jest ok.

ALE. Pytam dlatego, że obawiam się, że te wszystkie opary od zwierząt pójdą do góry, filc to będzie ładnie chłonął, ale z racji tego że zwierzęta tam będą cały czas to to nigdy nie obeschnie i czy od ciągłej permanentnie utrzymującej się wilgoci między konstrukcją a blachą nie będzie to szybciej gnić? (w oborze mamy płytę obornicką 10 cm, od dołu pcv i jest ok, ale tu nie ma sensu bo i tak 3 strony odsłonięte)

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Aluocynk inaczej absorbuje wilgoć?

Mam budynek i wiatę na alucynk. W budynku zero skraplania a pod wiatą tylko jak jest przymrozek większy. Mam też łącznik między wiatą na słomę a chlewnia też alucynk i jak jest zimno i przy otwarciu drzwi ciepłe powietrze się unosi to też kapie. Blachę w kolorze musowo z filcem. A najlepiej płytę warstwową.

Płyta warstwowana obecnie jest wybierana przez pryzmat izolacji cieplnej. Po prostu w środku jest chłodniej 

Opublikowano

A ja mam pytanie do tych co mają filc czy przed przykreceniem blachy mieliście coś takiego że boki arkusza blachy podnosiły się same do góry chodzi mi o to czy to powoduje ten filc że blacha jest bardziej napięta i przy dociskaniu tego arkusza blachy pod wkrętem robi się pod słońce wgniotka  ,dodam że miałem arkusz bez filca i leży normalnie.