Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, kazik6 napisał(a):

przewidujesz jakieś odbicie w gore w ciagu miesiąca?\

Generalnie za miesiac powinien byc szczyt zapotrzebowania.

Bo to masz powiedzmy uboj 15 listopad, rozbior 18 listopad, dostawy 20-22 listopad elementow i masz 30 dni terminu przydatnosci wiec akurat do swiat.

Trymingi nie stanieja, wiec mysle ze moze sobie tak krążyć w przedziale 25-28 pln za O.

Potem mysle ze zacznie delikatnie spadac do konca roku, i od polowy stycznia powoli do gory

Ale to ja sobie tylko mysle, a juz wielokrotnie rynek sobie swoje robil.

• Like 1
Opublikowano

Co tak przeżywacie ten spadek

Przecież w połowie sierpnia była tu dyskusja na kilka stron że bydło powinno stanieć bo za dużo sie dostaje za byka, jak napisałem że zamiast sie cieszyć że idzie jeszcze na tym zarobić to zaczynają się modlić o obniżki to mnie wyśmiali

Tak jak mówiłem zboże drogie źle, tanie źle, świnie w cenie źle, bydło po 6zł źle bo mało, po 15zł źle bo za dużo, ludzie sami nie wiedzą czego chcą 

Tak samo jak czytam na necie jak Buchajczyk (znany jupiter) się wypowiada bo wszedł do jakiegoś związku  (nie wiem czy radzieckiego czy rolniczego) i on ma propozycje do ministra aby zrobić kredyt na zakup nawozu, nosz ty ch**u gł*pi, za polami polecieli aby tylko miec jak najwięcej to dali 3tyś czynszu za ugory 6klasa ziemi  a teraz o kredyt prosi na zakup nawozu, to mnie zaraz telepie przed ekranem jak to czytam

• Like 12
Opublikowano (edytowane)

poprawcie mnie jesli się mylę ale chyba kredyty nawozowe był dość powszechne i wbrew pozorom pomysł nie głupi jesli byłby z odroczoną spłatą , nie znam szczegółow tego kredytu 1 % obecnego ale co jesli trzeba spłacac od piewszego miesiąća co ten kredyt pomożę jedynie na zakup ziemi czy maszyn można wykorzystać              Bo co ? kupisz byczki z kredytu jak zaraz trzeba pierwszą rate płacić ? Nieraz trzeba posłuchać co mają do powiedzenia inni .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Co tak przeżywacie ten spadek

Przecież w połowie sierpnia była tu dyskusja na kilka stron że bydło powinno stanieć bo za dużo sie dostaje za byka, jak napisałem że zamiast sie cieszyć że idzie jeszcze na tym zarobić to zaczynają się modlić o obniżki to mnie wyśmiali

Tak jak mówiłem zboże drogie źle, tanie źle, świnie w cenie źle, bydło po 6zł źle bo mało, po 15zł źle bo za dużo, ludzie sami nie wiedzą czego chcą 

Tak samo jak czytam na necie jak Buchajczyk (znany jupiter) się wypowiada bo wszedł do jakiegoś związku  (nie wiem czy radzieckiego czy rolniczego) i on ma propozycje do ministra aby zrobić kredyt na zakup nawozu, nosz ty ch**u gł*pi, za polami polecieli aby tylko miec jak najwięcej to dali 3tyś czynszu za ugory 6klasa ziemi  a teraz o kredyt prosi na zakup nawozu, to mnie zaraz telepie przed ekranem jak to czytam

No jakbyś mi  to z ust wyjął 👍

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, HF86 napisał(a):

Nie mówię że się nie opłaca i pewnie dalej będzie warto. Ludzie nauczyli się jeczec nawet jak jest dobrze i zakładać że tak będzie cały czas. 

Będzie raczej skromniej. Dobrze jakby byk się przytrzymal chociaż na 25 na wbca, a mleko z 2,2 

Mleko już 1,95

Edytowane przez Pchela
Opublikowano (edytowane)

możesz , ja ostatnio sobie pomyslałem żę zamiast wrztucać do gniotownika łubin zesrutuje młynkiem bąk na drobnych sitach i mysle że to było jak ekstruzja bo wszystko się grzało dobrze , od silnika przez nożę do samego łubinu ,   gdzieś czytałem żę groch ma własciwosci mocno tuczące w opasie bydła 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
28 minut temu, jarecki napisał(a):

możesz , ja ostatnio sobie pomyslałem żę zamiast wrztucać do gniotownika łubin zesrutuje młynkiem bąk na drobnych sitach i mysle że to było jak ekstruzja bo wszystko się grzało dobrze , od silnika przez nożę do samego łubinu ,   gdzieś czytałem żę groch ma własciwosci mocno tuczące w opasie bydła 

Ja mam śrutownik na kamienie a nie wiem zobacze niby na wiosne spasalem chwile takie resztki co mi jie weszły na przyczepe ale duzo tego nie bylo i mało doda

walem

Opublikowano

Pedro skarmia chyba groch i ma dobre wyniki w opasie , soja ma wiecej tłuszczu ale 10 % bedzie bez wpływu , nawet krowom wysoko mlecznym daje się tłuszcz roslinny jako energie , oczywiscie mowa o opasach od około 300 kg 

Opublikowano
2 godziny temu, livebird napisał(a):

Skarmiał ktoś soje nieprzetworzoną taką po kombajnie bykami w postaci 10 procent dodatku do śruty zbożowej można nie można jakies doświadczenia ?

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/wykorzystanie-nasion-soi-z-krajowych-zbiorow-w-zywieniu-zwierzat,55678.htmlW czasie wykładu pobieżnie omówiono również możliwość wykorzystania surowych nasion soi w żywieniu bydła. Krowy mleczne czy opasy wykazują wyższą tolerancję na związki antyżywieniowe, dzięki czemu potencjał zastosowania surowych nasion soi jest dla tej grupy wyższy. Według danych zaprezentowanych przez prowadzącego, młode bydło może w otrzymywać mieszankę treściwą zawierającą 15 proc. surowej soi, a opasy mieszankę o zawartości soi sięgającej 30 proc. Dla krów mlecznych maksymalna dobowa dawka surowych nasion soi to 1,5 kg.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Sam mieliłes czy mieszkałeś z innym zbożem ? Ja w tamtym  roku dosypywalem do zboża 20% to dobrze szło przez Bąka.

Godzinę temu, Karol8885 napisał(a):

Poniedzialek..... ofertysprzedazowe  zakladow 6,75 O

"Niestety ja odpadam, nie mam chetnego"

Sroda 6,60

Nadal brak chętnego......

To co od poniedziałku znów nadul?

Opublikowano
3 godziny temu, livebird napisał(a):

Skarmiał ktoś soje nieprzetworzoną taką po kombajnie bykami w postaci 10 procent dodatku do śruty zbożowej można nie można jakies doświadczenia ?

Moje miały przygodę z taką ekstrudowana ale Dziady żreć tego nie chciały.

Opublikowano (edytowane)

Sam mieliłem Ja ogólnie robię gniotownikiem a bąk to ma że 40 lat na oryginalnych nożach ,do tego sita najdrobniejsze i nie skończyłem ale czytałem kiedyś żeby strączkowe srutować jak najdrobniej 

Edytowane przez jarecki