Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tydzien temu sprzedane 6 szt, 24-25mcy, srednia waga 886kg, po 15.2zl/kg. Tak pomieszane miesny, mieszaniec, mleczny. Jeszcze mialy byc do jesienie bo zarcie jest ale ciasno troche sie robilo i jakos bardziej sie biły, mieszaniec angusa przesladowal inne. Ogolnie cena 14.5-16 netto  ale takie duze sztuki, bo jak mniejsze z 600 kg to cena nizsza

Opublikowano

Abp Tykocin rano zadzwoniłem, przed południem auto było.

Chłop mówił, że nie ma czego wozić. 

30 netto za O.

Pojechał 26msc 1012 kg

Co na to nasz ekspert, który wróżył od czerwca ostry zjazd 🤔 

Ostry zjazd +3zł netto 

Oby więcej takich zjazdów.

4 jałówki i krowa poszły.

Jeszcze kilka sztuk zostało 

Opublikowano

Nie ma czego wozić bo bardzo nie ma komu przy tym robić. Ja przynajmniej u siebie to widzę takie podejście że każdy zawód który wymaga trudu to odpycha młodych i tu rolnik wyjątkiem nie jest...

Opublikowano

Myślę, że to chwilowe.

Był czas, że opas nie płacił, cieluny były za bezcen, ludzie nawet za darmo oddawali. Za ok rok zacznie się sprzedaż tych mokrych sysunów pokupionych po 1.5-2.5 tys. 

Widzę w tym roku po znajomych, że każdy nawalił drogiego towaru od wiosny gdzie tylko kąt był wolny. 

Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

lepiej zarobić piątkę i zyc skromnie w względnym spokoju niż z rogaczami sie użerać, I albo zarobisz albo nue

powoli rosnie bezrobocie wsród młodych , nie jest tak kolorowo jak rok -dwa lata temu jest praca jeszcze w budowlance ale rozmawiałem z brukarzami to powoli robi się zastój byc może to chwilowe

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

powoli rosnie bezrobocie wsród młodych , nie jest tak kolorowo jak rok -dwa lata temu jest praca jeszcze w budowlance ale rozmawiałem z brukarzami to powoli robi się zastój byc może to chwilowe

Może będzie praca ale na czarno albo pół etatu bo kto będzie płacił te ZUSy. Ludzie myślą że państwo rozdaje pieniądze z kosmosu...

Opublikowano

Teraz każdy chce lekko żyć. Młodzi mają wszystko podane na tacy od rodziców to po co robić. Mężczyźni o ile tak można ich nazwać wolą pobawić się telefonem czy jakoś  konsola zamiast z kobietami. Kobiety zamiast szukać ogarniętych mężczyzn którzy myślą o założeniu rodziny wolą łobuzów żeby fajnie żyć a potem następuje zderzenie z rzeczywistością 

• Like 6
Opublikowano

A to się opłaca inwestować w to bydło dalej? Kurde... Kupiłem 8 byczków bo potrzebowałem na szybko do agencji. Cena prawie 12tys z czego 4 się odchowały. I już jeden cielak kosztuje 3 tys. Jeszcze cyrki z kolczykami, bo w uszach jest. Widać że cielak koło 2 miesięcy a w systemie nie ma kolczyka jak sprawdzałem przy sprzedającym. Co i gdzie nie zajadę dokupić, to z kolczykami cyrki. Niech wrócą w końcu te paszporty, albo na prawdę zacznę k*wa donosić do inspekcji weterynaryjnej na takich ludzi bo to już robi się nie znośne 

Screenshot_2025-09-02-08-58-23-273_pl.tablica.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Abp Tykocin rano zadzwoniłem, przed południem auto było.

Chłop mówił, że nie ma czego wozić. 

30 netto za O.

Pojechał 26msc 1012 kg

Co na to nasz ekspert, który wróżył od czerwca ostry zjazd 🤔 

Ostry zjazd +3zł netto 

Oby więcej takich zjazdów.

4 jałówki i krowa poszły.

Jeszcze kilka sztuk zostało 

Analiza wsteczna zawsze skuteczna. 

Nie ma w całej europie, sam importuje do polski. 

OSI ma krowe wyjebana w kosmos przy produkcji burgera, Inalca to samo, ABP musi produkowac tez im brakuje. 

Duzo widzialem w tym roku juz , i dzisiaj mamy 7,0e za Byka O i wcale bym sie nie zdziwil jak w tym roku zobaczymy 8 Euro

Tylko pamiętajcie ,ze jak jest droga na szczyt to jest tez spadek z wysoka. Wiec ja bym szanował zarobione obecnie na hodowli pieniadze.

Edytowane przez Karol8885
  • Like 5
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

puki co to Argentyna sama importuje wołowinkę , trochę tam  cło z USA wchodzi w grę ale jest importerem 

Tam była akcja że Brazylia czy Argentyna przebijała pieczątki i steki szły na USA i stąd akcja z importem wołowiny po sankcjach Trumpa 

Opublikowano

Siatka z rusztowań wystarczy jak przykryje pryzme przed kurami ,kotami i psem ?obsypane lekko ziemią siatka ochronna typowa na pryzme 300 zł za 10x6 a a siatka z rusztowan 40 zł za 2,5x10 

Opublikowano
7 godzin temu, karol091193 napisał(a):

A to się opłaca inwestować w to bydło dalej? Kurde... Kupiłem 8 byczków bo potrzebowałem na szybko do agencji. Cena prawie 12tys z czego 4 się odchowały. I już jeden cielak kosztuje 3 tys. Jeszcze cyrki z kolczykami, bo w uszach jest. Widać że cielak koło 2 miesięcy a w systemie nie ma kolczyka jak sprawdzałem przy sprzedającym. Co i gdzie nie zajadę dokupić, to z kolczykami cyrki. Niech wrócą w końcu te paszporty, albo na prawdę zacznę k*wa donosić do inspekcji weterynaryjnej na takich ludzi bo to już robi się nie znośne 

Screenshot_2025-09-02-08-58-23-273_pl.tablica.jpg

no ale jak sprzedaje to niech ci pokażę wydruk z ARiMR z danymi sztuki i wszystko jasne 

krowa taka 700kg 12 netto?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v