Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tydzien temu sprzedane 6 szt, 24-25mcy, srednia waga 886kg, po 15.2zl/kg. Tak pomieszane miesny, mieszaniec, mleczny. Jeszcze mialy byc do jesienie bo zarcie jest ale ciasno troche sie robilo i jakos bardziej sie biły, mieszaniec angusa przesladowal inne. Ogolnie cena 14.5-16 netto  ale takie duze sztuki, bo jak mniejsze z 600 kg to cena nizsza

Opublikowano

Abp Tykocin rano zadzwoniłem, przed południem auto było.

Chłop mówił, że nie ma czego wozić. 

30 netto za O.

Pojechał 26msc 1012 kg

Co na to nasz ekspert, który wróżył od czerwca ostry zjazd 🤔 

Ostry zjazd +3zł netto 

Oby więcej takich zjazdów.

4 jałówki i krowa poszły.

Jeszcze kilka sztuk zostało 

Opublikowano

Nie ma czego wozić bo bardzo nie ma komu przy tym robić. Ja przynajmniej u siebie to widzę takie podejście że każdy zawód który wymaga trudu to odpycha młodych i tu rolnik wyjątkiem nie jest...

Opublikowano

Myślę, że to chwilowe.

Był czas, że opas nie płacił, cieluny były za bezcen, ludzie nawet za darmo oddawali. Za ok rok zacznie się sprzedaż tych mokrych sysunów pokupionych po 1.5-2.5 tys. 

Widzę w tym roku po znajomych, że każdy nawalił drogiego towaru od wiosny gdzie tylko kąt był wolny. 

Opublikowano
Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

lepiej zarobić piątkę i zyc skromnie w względnym spokoju niż z rogaczami sie użerać, I albo zarobisz albo nue

powoli rosnie bezrobocie wsród młodych , nie jest tak kolorowo jak rok -dwa lata temu jest praca jeszcze w budowlance ale rozmawiałem z brukarzami to powoli robi się zastój byc może to chwilowe

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

powoli rosnie bezrobocie wsród młodych , nie jest tak kolorowo jak rok -dwa lata temu jest praca jeszcze w budowlance ale rozmawiałem z brukarzami to powoli robi się zastój byc może to chwilowe

Może będzie praca ale na czarno albo pół etatu bo kto będzie płacił te ZUSy. Ludzie myślą że państwo rozdaje pieniądze z kosmosu...

Opublikowano

Teraz każdy chce lekko żyć. Młodzi mają wszystko podane na tacy od rodziców to po co robić. Mężczyźni o ile tak można ich nazwać wolą pobawić się telefonem czy jakoś  konsola zamiast z kobietami. Kobiety zamiast szukać ogarniętych mężczyzn którzy myślą o założeniu rodziny wolą łobuzów żeby fajnie żyć a potem następuje zderzenie z rzeczywistością 

• Like 6
Opublikowano

A to się opłaca inwestować w to bydło dalej? Kurde... Kupiłem 8 byczków bo potrzebowałem na szybko do agencji. Cena prawie 12tys z czego 4 się odchowały. I już jeden cielak kosztuje 3 tys. Jeszcze cyrki z kolczykami, bo w uszach jest. Widać że cielak koło 2 miesięcy a w systemie nie ma kolczyka jak sprawdzałem przy sprzedającym. Co i gdzie nie zajadę dokupić, to z kolczykami cyrki. Niech wrócą w końcu te paszporty, albo na prawdę zacznę k*wa donosić do inspekcji weterynaryjnej na takich ludzi bo to już robi się nie znośne 

Screenshot_2025-09-02-08-58-23-273_pl.tablica.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Abp Tykocin rano zadzwoniłem, przed południem auto było.

Chłop mówił, że nie ma czego wozić. 

30 netto za O.

Pojechał 26msc 1012 kg

Co na to nasz ekspert, który wróżył od czerwca ostry zjazd 🤔 

Ostry zjazd +3zł netto 

Oby więcej takich zjazdów.

4 jałówki i krowa poszły.

Jeszcze kilka sztuk zostało 

Analiza wsteczna zawsze skuteczna. 

Nie ma w całej europie, sam importuje do polski. 

OSI ma krowe wyjebana w kosmos przy produkcji burgera, Inalca to samo, ABP musi produkowac tez im brakuje. 

Duzo widzialem w tym roku juz , i dzisiaj mamy 7,0e za Byka O i wcale bym sie nie zdziwil jak w tym roku zobaczymy 8 Euro

Tylko pamiętajcie ,ze jak jest droga na szczyt to jest tez spadek z wysoka. Wiec ja bym szanował zarobione obecnie na hodowli pieniadze.

Edytowane przez Karol8885
  • Like 5
Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

@pedro2 tak, nigdzie nie znoszą, a wet mi mówił że 180dni i powinni znosić jeśli nic się nie dzieje 

Chyba masz na myśli ograniczenia związane ze strefami niebieskiego języka 

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał(a):

puki co to Argentyna sama importuje wołowinkę , trochę tam  cło z USA wchodzi w grę ale jest importerem 

Tam była akcja że Brazylia czy Argentyna przebijała pieczątki i steki szły na USA i stąd akcja z importem wołowiny po sankcjach Trumpa 

Opublikowano

Siatka z rusztowań wystarczy jak przykryje pryzme przed kurami ,kotami i psem ?obsypane lekko ziemią siatka ochronna typowa na pryzme 300 zł za 10x6 a a siatka z rusztowan 40 zł za 2,5x10 

Opublikowano
7 godzin temu, karol091193 napisał(a):

A to się opłaca inwestować w to bydło dalej? Kurde... Kupiłem 8 byczków bo potrzebowałem na szybko do agencji. Cena prawie 12tys z czego 4 się odchowały. I już jeden cielak kosztuje 3 tys. Jeszcze cyrki z kolczykami, bo w uszach jest. Widać że cielak koło 2 miesięcy a w systemie nie ma kolczyka jak sprawdzałem przy sprzedającym. Co i gdzie nie zajadę dokupić, to z kolczykami cyrki. Niech wrócą w końcu te paszporty, albo na prawdę zacznę k*wa donosić do inspekcji weterynaryjnej na takich ludzi bo to już robi się nie znośne 

Screenshot_2025-09-02-08-58-23-273_pl.tablica.jpg

no ale jak sprzedaje to niech ci pokażę wydruk z ARiMR z danymi sztuki i wszystko jasne 

krowa taka 700kg 12 netto?