Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz ceny dużych szaleją to i na małych chcą zarobić. Każdy chce za swoją pracę jak najwięcej, więc wystawiają. Jak sprzeda to się cieszy, a czy kupujący zarobi... Zobaczy za dwa lata.

Ile aktualnie odsady 250-300 kg powinny kosztować aby sprzedający i kupujący byli zadowoleni? 

Kiedyś kojarzę że to było ok 30% więcej jak duży był, a teraz?

Opublikowano

Ale bez przegięcia pały... Wyskakuje na FB stary pryk, że trzeba umowy z zakładami żeby mieć stabilną cenę za 2 lata 🤣 i jeszcze się upiera że tak się da 😂 on chyba nie ogarnia, że ten handlarz albo zakład jak cena będzie wyższa niż na umowie to będzie musiał sprzedać te bydło w tej cenie, albo jeszcze mu doliczy karę, że oddał bydło drożej do innego zakładu. A gdy cena spadnie poniżej tej umowy to taka firma podetrzeć sobie tą umową tyłek i wymaże dla niego grzecznie pisząc,,twarz" 🤣

Opublikowano
16 minut temu, johny1991 napisał(a):

Teraz ceny dużych szaleją to i na małych chcą zarobić. Każdy chce za swoją pracę jak najwięcej, więc wystawiają. Jak sprzeda to się cieszy, a czy kupujący zarobi... Zobaczy za dwa lata.

Ile aktualnie odsady 250-300 kg powinny kosztować aby sprzedający i kupujący byli zadowoleni? 

Kiedyś kojarzę że to było ok 30% więcej jak duży był, a teraz?

Kiedyś była norma cena byka rzeźnego + 3zł . Dzisiaj byk rzeźny limousine 19 netto a odsadek 25 netto ...

Opublikowano

Na Facebooku weszło ogłoszenie Tomasza Marcinkowskiego 30 odsadkow, waga orientacyjna 250kg cena 6000 netto. Trochę kosmos... Ciekawe jak długo będzie aktualne. Wszędzie drogo ale towar się sprzedaje.

Opublikowano

Dlatego bo miał być sufit przy 25 teraz jest 30 a pytanie gdzie jest sufit? Równie dobrze może być wtopa jak i przebitka. Z drugiej strony ciężko widzę spadki cen cieląt u handlarzy...

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

A jeszcze pomyśleć, że 3/4 lata temu cielak był osiągalny po 300zł i nie było komu kupić 😅 

Miedzy innymi dlatego teraz jest taki szał  i cena na cielaki bo bardzo dużo rolników przestawiło się na opasy. Cielaki były po 300-400’zl to jeszcze handlarz a i nie rzadko rolnik jak przyjeżdżali kupić to się nastekali że drogo i najlepiej za darmo żeby wzięli. To wieksi odchowują opasy z resztek co krowy nie zjedzą. Sam jak jalowkom daje niedoajdy tmru od krów to rosną elegancko i śruty mie dostają . Aż się błyszczą. Te na samej kiszonce i śrucie już tak dobrze nie  rosną. A niby to odpadki tmru 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

A jeszcze pomyśleć, że 3/4 lata temu cielak był osiągalny po 300zł i nie było komu kupić 😅 

Widzisz Karol, a mówiłem zawyżaj beznesplan bo życie szybko weryfikuje plany... 

Kto by się spodziewał. 

Jak tam się pracuje w nowej?

Opublikowano
11 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Dlatego bo miał być sufit przy 25 teraz jest 30 a pytanie gdzie jest sufit? Równie dobrze może być wtopa jak i przebitka. Z drugiej strony ciężko widzę spadki cen cieląt u handlarzy...

A co to da ta cena 15 czy 20 za kg na żywą jeśli nie ma byka na rynku?mogą i po 30 dawać i tak go tak szybko nie przybędzie.

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Widzisz Karol, a mówiłem zawyżaj beznesplan bo życie szybko weryfikuje plany... 

Kto by się spodziewał. 

Jak tam się pracuje w nowej?

Pedro, akurat to nie problem. Po prostu zapasy gotówki się kończą a nie mogę sprzedać tego co mam aby był stan zwierząt do wniosku o płatność dla agencji. 

Praca bajka😁 aż sam sobie zazdroszczę 😅

trzeba myśleć nad drugą taką na 1000sztuk bo nudno się robi🤪  w końcu najlepiej inwestować w kryzysie 🫣

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, karol091193 napisał(a):

Pedro, akurat to nie problem. Po prostu zapasy gotówki się kończą a nie mogę sprzedać tego co mam aby był stan zwierząt do wniosku o płatność dla agencji. 

trzeba myśleć nad drugą taką na 1000sztuk bo nudno się robi🤪  w końcu najlepiej inwestować w kryzysie 🫣

Ej ej poka foto 🙄

Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał(a):

No i super 👍 pomyślności i zdrowia 

Tak jak mówisz, wejście do nowego budynku coś pięknego, z miłą chęcią człowiek do obrządku szedł