Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.07.2025 o 22:00, krzysiek277 napisał(a):

Gdyby była pewność że cena nie spadnie to czemu nie, tak to po połowie lipca zgłaszam aby zabierali 

Kto nie ryzykuje szampana nie pije 🤣

Opublikowano

sprzedane 4 byki

dwa 0  klasowe hfy po 16.5 brutto

jeden R klasowy  po 18 butto

i U klasowy po 19 brutto

wagi od 700 do 854 bruuto   7% okarmienie i  waga własna

• Like 1
Opublikowano

znam to ,, tamci płacą więcej bo nawadze oszukują '' a tymczasem płacą więcej i waga też ok . ci najwięksi przekręty zazwyczaj kupują od małych producentów , kupuja ogólnie mniej ale z większą marżą .

Opublikowano

Limuzenki w hurcie to wiadomo , inna bajka . 

O tych hfach wspominałeś . To typowe resztki były z izolatki , budowa kiepska , ale ostatnie dwa miesiące naprawdę się zaokrągliło . Ogólnie hf przegrywa najbardziej w temacie ilości pobranej masy na 1kg przyrostu w ostatnich miesiącach . 

Opublikowano (edytowane)

Jakby dobrze odpoił cielaka u mamki na te 350 kg to do 700 kg to nie pochłonie wiele żarcia a dla porównania taki 800-900 kg zje tyle do tej wagi pewnie co te 2 mamki z cielakami. Jeszcze jak się ma zapas paszy a jak u mnie że do tej pory spadło 150-200 litrów od początku roku...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
11 godzin temu, wojak1986 napisał(a):

Jakby dobrze odpoił cielaka u mamki na te 350 kg to do 700 kg to nie pochłonie wiele żarcia a dla porównania taki 800-900 kg zje tyle do tej wagi pewnie co te 2 mamki z cielakami. Jeszcze jak się ma zapas paszy a jak u mnie że do tej pory spadło 150-200 litrów od początku roku...

Dziś moze narobić opad

Opublikowano

Pszenica konsumpcyjna powoli schodzi poniżej 800zł netto , nie widać perspektyw na poprawę . Przy dużych gospodarstwach zaczną powstawać tuczarnie na opasy w suchym systemie . Myślę , że to kwestia czasu . 

• Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, Cybulek17 napisał(a):

Pszenica konsumpcyjna powoli schodzi poniżej 800zł netto , nie widać perspektyw na poprawę . Przy dużych gospodarstwach zaczną powstawać tuczarnie na opasy w suchym systemie . Myślę , że to kwestia czasu . 

A myślisz że po co upcaina skupiła tyle mamek i cielunow?

Merkosiury też wolą statek mięsa wysłać, jak 10 ziarka 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

A odsady ? To nie jest łatwe jest sporo dużych farm gdzie odsady są opasane dla własnych potrzeb 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v