Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, lexiflexi napisał(a):

Sprzedane 6 sztuk, 1 hf 14.5 brutto, 5 mieszańców 15.8 brutto, wagi 712-887 brutto, skutki 7%, ogólnie ma tanieć 

To dzisiaj czy zeszły tydzień?

Opublikowano
Teraz, Cybulek17 napisał(a):

Narazie to słyszę , że ma tanieć a ceny na rejonie  bez zmian 

Dlatego ja dostałem jeszcze normalnie, tak jak rozmawiałem dużych korekt nie będzie, niech nie straszą, że 2 zł ma jebnąć 🙃 a sprzedane nie w pośpiechu tylko właśnie o tą porę planowałem, że mają pójść 

Opublikowano (edytowane)

Dużo osób już pewnie wnioski na dopłaty złożyło to też muszą bydło trzymać miesiąc czasu to niema skąd bydła nabrać 

Czyli wychodzi na to że moje w maju pojadą za darmo 

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano (edytowane)

Obniżki i tak są powstrzymywane przez nagły wzrost euro. Wiec na rynku polskim naprawde nie jest jeszcze tak zle 

Byk staniał na eksporcie o 40c

było 5,90 x 4,16 = 24,54 

Jest 5,50 x  4,31 = 23,70

Edytowane przez Karol8885
  • Like 1
Opublikowano

za ostatni rok ubyło 200 tys krów w Polsce , pewnie braki paszy czesciowo wpłyneły na ten stan , a wiec będzie mniej cielaków nawet jak jeszcze pogłowie się odbuduje w co trochę wątpie to tych tanich odsadów o których była mowa troche wczesniej  można zapomnieć , do tego wybudowano troche bukaciarni sporych 

Opublikowano

Generalnie powtarzam co mowilem wczesniej , Jak nie bedzie pryszczycy to najpozniej po majowce znowu cena w euro w gore. A jaki bedzie kurs i jak to sie przełozy na zakupy zywca to niewiadomo

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38460-do-polski-nadal-jedzie-bydlo-z-wegier-i-slowacji-rolnicy-domagaja-sie-obowiazkowej-kwarantanny-dla-importowanych-zwierzat

Opublikowano
29 minut temu, Azor07 napisał(a):

W tym problem że wszyscy sprzedają i na razie towaru jest ,braknie to raczej w maju ,ale nikt nie wie co do tej pory będzie z pryszczy.....,

Czekam na okres po dopłatach by nabyć 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Karol8885 napisał(a):

Generalnie powtarzam co mowilem wczesniej , Jak nie bedzie pryszczycy to najpozniej po majowce znowu cena w euro w gore. A jaki bedzie kurs i jak to sie przełozy na zakupy zywca to niewiadomo

No właśnie a ma ktoś informacje co będzie jeśli byłaby pryszczyca ?

Czy ubojnie będą mogły coś eksportować czy kompletny ban ?

Czy strefy jak przy ASF ?

Ma ktoś jakieś info

Opublikowano
16 minut temu, Piotruniu25 napisał(a):

Po ile kupujesz cielaki tygodniowe?

W tym roku kupiłem dopiero 2 szt po 1300 krzyżówki (bez domieszek HF) z SM drugi MO jutro biorę LM od koleżanki ,a nie mam pojęcia po ile teraz ceni handlarz od którego często biorę .

Opublikowano
20 minut temu, Azor07 napisał(a):

W tym roku kupiłem dopiero 2 szt po 1300 krzyżówki (bez domieszek HF) z SM drugi MO jutro biorę LM od koleżanki ,a nie mam pojęcia po ile teraz ceni handlarz od którego często biorę .

Jak by co to może za parę dni będę miał LM do sprzedania.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, focusst napisał(a):

No właśnie a ma ktoś informacje co będzie jeśli byłaby pryszczyca ?

Czy ubojnie będą mogły coś eksportować czy kompletny ban ?

Czy strefy jak przy ASF ?

Ma ktoś jakieś info

Wszystkie kraje trzecie, turcja, izrael, algieria marocco libia itd. stop.

Prawdopodobnie 2 tygodniowa kwarantanna przed ubojem na Eu.

O ile sytuacja w stadach sie nie pogorszy i nie bedzie bardzo duzo sztuk. Bo wtedy kwarantanna nie pomoze

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
Godzinę temu, Piotruniu25 napisał(a):

Jak by co to może za parę dni będę miał LM do sprzedania.

Dzięki na teraz starczy będzie 9 szt do odpojenia ,koleinę zakupy czerwiec -lipiec ,a skąd jesteś ?