Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał(a):

A to śruty nie macie żeby im dać?

Dostają śrutę(gniecione) z pszenżyta i żyta. Miesiąc temu pierwszy raz kupiliśmy amirap standard ale on się nie sprawdzi jeśli objętościowe to chłam a nie ma nic tańszego niż własne dobre jakościowo sianokiszonki bo kupować to raczej nie opłacalne.

Chodziło mi bardziej o to, że od maja trawy które ojciec woził to jakieś ogólnie dziko rosnące trawy i jeb.... stare turzyce, a przecież bydło tego nienawidzi nawet jak jest młoda. Także to typowa zapchaj kicha to na czym to ma rosnąć. A poplon to gorczyca z owsem. Poplony mają sens gdyby zostały wymieszane ze słoma mając wóz paszowy a tak to surówki trzeba walić w opór i tylko sraka po tym jest. Można w sumie stwierdzić, że przez ten czas to była wegetacja. Dziś po odstawie stwierdziłem, że taki wynik to jest wstyd na taki długi opas to zaraz skwitował ,że się nie znam albo trzeba włożyć zaraz kilka tys w żywienie. Owszem trzeba coś włożyć jeśli chce się mieć wynik ale nie trzymasz tego kilka miesięcy dłużej. 

Opublikowano

witam. mam pytanie do bardziej doświadczonych hodowców czy takie jałówki 50 %HF 50% mięsne nadają się na mamki czy będą produkowały za dużo mleka i będą problemy?

Opublikowano
7 minut temu, dani90 napisał(a):

witam. mam pytanie do bardziej doświadczonych hodowców czy takie jałówki 50 %HF 50% mięsne nadają się na mamki czy będą produkowały za dużo mleka i będą problemy?

Będą miały powyżej 10 litrów na dobę jak masz 2 cielaka dostawić to może ogarną a i jeszcze może nie dać się dotknąć jak u mnie i będzie rodeo

Opublikowano

www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/37856-niemcy-ceny-bydla-rzeznego-gwaltownie-wzrosly-powodem-jest-ograniczona-podaz&ved=2ahUKEwip6pX9lrKLAxUGIBAIHeDjKQAQke8DegQIFhAR&usg=AOvVaw06VMT-3aBbHb8HAqoFyqot

Opublikowano
barttt napisał:

www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/37856-niemcy-ceny-bydla-rzeznego-gwaltownie-wzrosly-powodem-jest-ograniczona-podaz&ved=2ahUKEwip6pX9lrKLAxUGIBAIHeDjKQAQke8DegQIFhAR&usg=AOvVaw06VMT-3aBbHb8HAqoFyqot

czyli jest szansa że na jakieś wzrosty w następnym tygodniu, bo ostatnio trochę ceny poleciały w dół.

Opublikowano
53 minuty temu, nikolas29 napisał(a):

A w Austrii pierwszy przypadek gruźlicy.. całkiem się to ....

A po co Austria 

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/bydlo/37724-ognisko-gruzlicy-bydla-na-warmii-i-mazurach-w-stadzie-ponad-370-sztuk

Opublikowano

Gruźlica bydła to nic nadzwyczajnego , problemem jest że przenoslasi

28 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

Po niedzieli kolejna złotóweczkę w dół. W dodatku przypadki gruźlicy bydła. 

Może cielaki stanieją.

Opublikowano
2 godziny temu, mareckii2006 napisał(a):

Po niedzieli kolejna złotóweczkę w dół. W dodatku przypadki gruźlicy bydła. 

Płacą ci za pisanie takich bzdetów ? 

• Like 5
Opublikowano
W dniu 6.02.2025 o 22:14, WojtekBuawski napisał(a):

Dostają śrutę(gniecione) z pszenżyta i żyta. Miesiąc temu pierwszy raz kupiliśmy amirap standard ale on się nie sprawdzi jeśli objętościowe to chłam a nie ma nic tańszego niż własne dobre jakościowo sianokiszonki bo kupować to raczej nie opłacalne.

Chodziło mi bardziej o to, że od maja trawy które ojciec woził to jakieś ogólnie dziko rosnące trawy i jeb.... stare turzyce, a przecież bydło tego nienawidzi nawet jak jest młoda. Także to typowa zapchaj kicha to na czym to ma rosnąć. A poplon to gorczyca z owsem. Poplony mają sens gdyby zostały wymieszane ze słoma mając wóz paszowy a tak to surówki trzeba walić w opór i tylko sraka po tym jest. Można w sumie stwierdzić, że przez ten czas to była wegetacja. Dziś po odstawie stwierdziłem, że taki wynik to jest wstyd na taki długi opas to zaraz skwitował ,że się nie znam albo trzeba włożyć zaraz kilka tys w żywienie. Owszem trzeba coś włożyć jeśli chce się mieć wynik ale nie trzymasz tego kilka miesięcy dłużej. 

Bardziej im potrzeba śruty białkowej skoro pisałeś że kuku dobra.

Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał(a):

Gruźlica bydła to nic nadzwyczajnego , problemem jest że przenoslasi

Może cielaki stanieją.

A zdrożały??? U nas w sumie nic .chyba u handlarzy