Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, maczopestka napisał(a):

Oby to nie był pomysł krzyżowania blonda z LM bo to się źle kończy

Niby czemu? Znam kilku którzy krzyżują mamki lm z bd i polecają

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, vat napisał(a):

Zależy pewnie jakiego gabarytu te mamki lm są bo w Polsce dużo karłów w porównaniu do Francji plus temperament 

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
3 godziny temu, michalcium napisał(a):

Dzwonisz i się kłócisz że mają udokumentować zdjęciami czego ile wywalili bo jest za mało i tyle 😜 ja poza tą jedną sytuacją na wbc złego słowa nie powiem 

No zgoda, ale jak przysyłają Ci fakturę po 1-2 tygodniach od sprzedaży to na jakiej podstawie udowodnią fotkami ile odrzucili? 😛 Moim zdaniem to jest tylko słowo przeciw słowu, ale mogę się mylić.

Ja nic nie mam do WBC, tylko do konkretnej ubojni która ma złą opinię w okolicy. Ja nawet wolałbym handlować bezpośrednio z ubojnią, bo nie lubię się targować z handlarzami. Mi pasuje układ cena wbc x ilość mięsa i jest jasno i przejrzyście ile do zapłaty, o ile uczciwie zważone. To już inna kwestia

Sprzedana dziś krowa 950kg po 11,60 (myślę że mógłby dać więcej)

• Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Mam takie wrażenie że w tym kraju to my tylko mielonki produkujemy z bydła aby coś było i miało 4 nogi. Do jakościowej wołowiny to tu daleka droga. Krowa w cenie byka

Byk nie jest jakościowym mięsem. To typowy brojler. Też masz brojlera ślicznego pog zł, i dobrą kurę po 25, a ten pierwszy ładniejszy i bardziej miękki 😁

Opublikowano
45 minut temu, HF86 napisał(a):

Byk nie jest jakościowym mięsem. To typowy brojler. Też masz brojlera ślicznego pog zł, i dobrą kurę po 25, a ten pierwszy ładniejszy i bardziej miękki 😁

A z dobrej hf może steki w McDonaldzie? Wiadomo że powinny być przerośnięte tłuszczem ale też za angusa/hereforda nie płacą tylko te czerwone tuczniki na eksport

• Like 1
Opublikowano

Ale z tego czerwonego tucznika zupki Ramen ani rosołku nie gotują , tak samo z kury nikt nie robi nagetsow , w dobrych restauracjach jest podział na rasy bydła ,

Opublikowano
22 godziny temu, Michal97rolnik napisał(a):

Nie narzekam na handlarzy, którym sprzedaję, na wadze nie oszukują, a znowu nie jestem zadowolony ze sprzedaży do ubojni. Niektórzy okoliczni rolnicy zachwalali ubojnie z Dzierzby, ja nie byłem zadowolony, po przeliczeniu wyszło mi że lepiej bym wyszedł na sprzedaży na żywą wagę handlarzowi....

Michał , bo ubojnie też "jebią" chłopa , handlarzowi dadzą lepiej bo wozi non stop.

Moje jałówki angus ,simental i mieszanki z angusem dziś pojechały po 14,20zł brutto do ubojni ,6 sztuk w tym jedna znacznie mniejsza , średnia waga 670kg. 

5 godzin temu, Karl123 napisał(a):

Też tak słyszałem ze waga półtuszy musi sie zgadzać, waga żywa na pałe pisana

Dziś pytałem i podobno im to system wrzuca w irz więc nie zakombinują , a żywa waga też mi mówił pracownik że nie musi się zgadzać.

Opublikowano

Witam Mam problem z cielakiem który ma prawie miesiąc . Problem polega na tym że był pojony dojeniem krowy a u mnie za nic nie chce pić z wiaderka czy nawet wiadro że smoczkiem . Czasami wypije że dwa litry raz na jakiś czas ale jakiś odruchy małe sania są jak włożę palca .Co robić z tym czy tylko trzeba czasu?

Opublikowano
3 minuty temu, gazdaadam napisał(a):

Trochę małe jak na ten wiek

Zdecydowanie za słabe jak na taki wiek ale pasza kiepska to i masy nie ma. Sianokiszonki wszystko z przestarzałej trawy a z torfowych badyl w czerwcu cięty a od maja do listopada były trawy i poplony cięte scinaczem zielonek dawane na surowo po południu i wieczorem. Jedynie kiszonka z qq jest porządna dla nich a reszta szkoda słów. Tak to jest jak ojciec patrzy na ilość paszy a nie na jakość. Bydło nie ma ochoty tego jeść a czas leci i później są takie karykatury....

Opublikowano

Mi się wydaje że to wina genów , ja jak miałem nawet hf po swoich krowach dużych gabarytowo to byki rosły , może były chude na kiepskiej trawie ale rosły 

Opublikowano
krzysiek277 napisał:

@MrCziken96 Długo już tak masz od oderwania od krowy? Moje jak niechcą pić po zmianie to poprostu zamykam drzwi i głodówka, na drugi dzień już nie wybrzydzają

Będzie tydzień choć rano wypije powiedzmy a wieczorem już nie chcę pić

Opublikowano
5 godzin temu, pawlus224 napisał(a):

Michał , bo ubojnie też "jebią" chłopa , handlarzowi dadzą lepiej bo wozi non stop.

Moje jałówki angus ,simental i mieszanki z angusem dziś pojechały po 14,20zł brutto do ubojni ,6 sztuk w tym jedna znacznie mniejsza , średnia waga 670kg. 

Która ubojnia zabrała ?

Opublikowano
2 godziny temu, WojtekBuawski napisał(a):

Zdecydowanie za słabe jak na taki wiek ale pasza kiepska to i masy nie ma. Sianokiszonki wszystko z przestarzałej trawy a z torfowych badyl w czerwcu cięty a od maja do listopada były trawy i poplony cięte scinaczem zielonek dawane na surowo po południu i wieczorem. Jedynie kiszonka z qq jest porządna dla nich a reszta szkoda słów. Tak to jest jak ojciec patrzy na ilość paszy a nie na jakość. Bydło nie ma ochoty tego jeść a czas leci i później są takie karykatury....

Pod takie pasze to jakieś ekstensywne rasy mięsne, hf w ostatniej kolejności bo to bardzo wymagające bydło.

Opublikowano
12 godzin temu, vat napisał(a):

A mi wet mówił że po bo takim mixie w stadzie które leczył było mnóstwo problemów z wycieleniami, być może to nie reguła tylko kiepsko się genetyka poukładała, w każdym razie mnóstwo problemów było w tym stadzie