Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, maczopestka napisał(a):

Oby to nie był pomysł krzyżowania blonda z LM bo to się źle kończy

Niby czemu? Znam kilku którzy krzyżują mamki lm z bd i polecają

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, vat napisał(a):

Niby czemu? Znam kilku którzy krzyżują mamki lm z bd i polecają

Zależy pewnie jakiego gabarytu te mamki lm są bo w Polsce dużo karłów w porównaniu do Francji plus temperament 

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
3 godziny temu, michalcium napisał(a):

Dzwonisz i się kłócisz że mają udokumentować zdjęciami czego ile wywalili bo jest za mało i tyle 😜 ja poza tą jedną sytuacją na wbc złego słowa nie powiem 

No zgoda, ale jak przysyłają Ci fakturę po 1-2 tygodniach od sprzedaży to na jakiej podstawie udowodnią fotkami ile odrzucili? 😛 Moim zdaniem to jest tylko słowo przeciw słowu, ale mogę się mylić.

Ja nic nie mam do WBC, tylko do konkretnej ubojni która ma złą opinię w okolicy. Ja nawet wolałbym handlować bezpośrednio z ubojnią, bo nie lubię się targować z handlarzami. Mi pasuje układ cena wbc x ilość mięsa i jest jasno i przejrzyście ile do zapłaty, o ile uczciwie zważone. To już inna kwestia

 

Sprzedana dziś krowa 950kg po 11,60 (myślę że mógłby dać więcej)

  • Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Mam takie wrażenie że w tym kraju to my tylko mielonki produkujemy z bydła aby coś było i miało 4 nogi. Do jakościowej wołowiny to tu daleka droga. Krowa w cenie byka

Byk nie jest jakościowym mięsem. To typowy brojler. Też masz brojlera ślicznego pog zł, i dobrą kurę po 25, a ten pierwszy ładniejszy i bardziej miękki 😁

Opublikowano
45 minut temu, HF86 napisał(a):

Byk nie jest jakościowym mięsem. To typowy brojler. Też masz brojlera ślicznego pog zł, i dobrą kurę po 25, a ten pierwszy ładniejszy i bardziej miękki 😁

A z dobrej hf może steki w McDonaldzie? Wiadomo że powinny być przerośnięte tłuszczem ale też za angusa/hereforda nie płacą tylko te czerwone tuczniki na eksport

  • Like 1
Opublikowano

Ale z tego czerwonego tucznika zupki Ramen ani rosołku nie gotują , tak samo z kury nikt nie robi nagetsow , w dobrych restauracjach jest podział na rasy bydła ,

Opublikowano
22 godziny temu, Michal97rolnik napisał(a):

Nie narzekam na handlarzy, którym sprzedaję, na wadze nie oszukują, a znowu nie jestem zadowolony ze sprzedaży do ubojni. Niektórzy okoliczni rolnicy zachwalali ubojnie z Dzierzby, ja nie byłem zadowolony, po przeliczeniu wyszło mi że lepiej bym wyszedł na sprzedaży na żywą wagę handlarzowi....

Michał , bo ubojnie też "jebią" chłopa , handlarzowi dadzą lepiej bo wozi non stop.

 

 

Moje jałówki angus ,simental i mieszanki z angusem dziś pojechały po 14,20zł brutto do ubojni ,6 sztuk w tym jedna znacznie mniejsza , średnia waga 670kg. 

5 godzin temu, Karl123 napisał(a):

Też tak słyszałem ze waga półtuszy musi sie zgadzać, waga żywa na pałe pisana

 

Dziś pytałem i podobno im to system wrzuca w irz więc nie zakombinują , a żywa waga też mi mówił pracownik że nie musi się zgadzać.

Opublikowano

Witam Mam problem z cielakiem który ma prawie miesiąc . Problem polega na tym że był pojony dojeniem krowy a u mnie za nic nie chce pić z wiaderka czy nawet wiadro że smoczkiem . Czasami wypije że dwa litry raz na jakiś czas ale jakiś odruchy małe sania są jak włożę palca .Co robić z tym czy tylko trzeba czasu?

Opublikowano
3 minuty temu, gazdaadam napisał(a):

Trochę małe jak na ten wiek

Zdecydowanie za słabe jak na taki wiek ale pasza kiepska to i masy nie ma. Sianokiszonki wszystko z przestarzałej trawy a z torfowych badyl w czerwcu cięty a od maja do listopada były trawy i poplony cięte scinaczem zielonek dawane na surowo po południu i wieczorem. Jedynie kiszonka z qq jest porządna dla nich a reszta szkoda słów. Tak to jest jak ojciec patrzy na ilość paszy a nie na jakość. Bydło nie ma ochoty tego jeść a czas leci i później są takie karykatury....

Opublikowano

Mi się wydaje że to wina genów , ja jak miałem nawet hf po swoich krowach dużych gabarytowo to byki rosły , może były chude na kiepskiej trawie ale rosły 

Opublikowano
krzysiek277 napisał:

@MrCziken96 Długo już tak masz od oderwania od krowy? Moje jak niechcą pić po zmianie to poprostu zamykam drzwi i głodówka, na drugi dzień już nie wybrzydzają

Będzie tydzień choć rano wypije powiedzmy a wieczorem już nie chcę pić

Opublikowano
5 godzin temu, pawlus224 napisał(a):

Michał , bo ubojnie też "jebią" chłopa , handlarzowi dadzą lepiej bo wozi non stop.

 

 

Moje jałówki angus ,simental i mieszanki z angusem dziś pojechały po 14,20zł brutto do ubojni ,6 sztuk w tym jedna znacznie mniejsza , średnia waga 670kg. 

 

Która ubojnia zabrała ?

Opublikowano
2 godziny temu, WojtekBuawski napisał(a):

Zdecydowanie za słabe jak na taki wiek ale pasza kiepska to i masy nie ma. Sianokiszonki wszystko z przestarzałej trawy a z torfowych badyl w czerwcu cięty a od maja do listopada były trawy i poplony cięte scinaczem zielonek dawane na surowo po południu i wieczorem. Jedynie kiszonka z qq jest porządna dla nich a reszta szkoda słów. Tak to jest jak ojciec patrzy na ilość paszy a nie na jakość. Bydło nie ma ochoty tego jeść a czas leci i później są takie karykatury....

Pod takie pasze to jakieś ekstensywne rasy mięsne, hf w ostatniej kolejności bo to bardzo wymagające bydło.

Opublikowano
12 godzin temu, vat napisał(a):

Niby czemu? Znam kilku którzy krzyżują mamki lm z bd i polecają

A mi wet mówił że po bo takim mixie w stadzie które leczył było mnóstwo problemów z wycieleniami, być może to nie reguła tylko kiepsko się genetyka poukładała, w każdym razie mnóstwo problemów było w tym stadzie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

    • Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v