Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Rolnik1973 napisał(a):

U siebie nie widzę P0trzebny żeby miał 20

1 H orka 

2H kultywator, talerzówka, agregat z siewnikiem

Ta 2H za szybka do niektórych robót, zdecydowanie brakuje biegu między 1H a 2H, a najlepiej jakby tam z 2 biegi były ...

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

ale zobacz jak po 30-40latach teeacb na yt w garażach unowocześniają 360 bizony i inne a tak co by robili😁😁😁😁

Ja tam wole odpocząć, poczytać a jak mam coś naprawiać to robić to z głową a nie rzeźbić w gównie.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

ale zobacz jak po 30-40latach teeacb na yt w garażach unowocześniają 360 bizony i inne a tak co by robili😁😁😁😁

👍👍👍🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

Pewne rzeczy unowocześniane jestem w stanie zaakceptować jak najbardziej, ale zwiększanie mocy czy obciążenia, to jest dobre na pokaz, nie z tą skorupą taka zabawa na normalną pracę.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

W wielu mniejszych gospodarstwach te siuntki i ciapki są w lepszych kondycjach i lepiej zadbane niż te Fendty czy JD u obszarników. Mały gospodarz też musi czymś robić i też chce, żeby to był ciągnik jakoś wyglądający, sprawny i niezawodny. A ziemia nie wymaga Fendta, tylko tego, żeby dobrze i w terminie zrobić robotę 

• Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, PRIMO napisał(a):

Ja już myślę jak pozbyć się tego MFa z nalypką ursusa i kupić coś zachodniego. 

Części są dostępne i wcale nie take trudno dostępne. 

Żyjesz jeszcze stereotypami. 

Jak chcesz się tylko pozbyć to 5tysiecy dam 🤣 lokalizacja dokładna i data 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Pewne rzeczy unowocześniane jestem w stanie zaakceptować jak najbardziej, ale zwiększanie mocy czy obciążenia, to jest dobre na pokaz, nie z tą skorupą taka zabawa na normalną pracę

Mądre słowo. Każda modernizacja ma swoje granice. Ten sprzęt i jego obciążenia konstrukcyjne kiedyś jakiś inżynier zaprojektował i wyliczył...cis jest zawsze kosztem czegoś...nie ma nic za darmo 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Jest dwóch dostawców. Jeden ma zbiornik 5 tys i dziennie doi ok 4 tys. Drugi ma zbiornik 9 tys i dziennie doi ok 7,5 tys. Żadnemu się nie widzi zmieniać zbiornika. Która mleczarnia nie pośle do nich codziennie cysterny? Przecież koszt zebrania 11,5 tys od, przyjmijmy, 20 dostawców co drugi dzień jest wyższy niż koszt odebrania tej samej ilości od tych dwóch dostawców codziennie...

Ty się zakładem tak mocno nie przejmuj, bo jak on popadnie w problemy, to Twoje udziały pójdą w piz...u i zakład się wtedy Tobą przejmował nie będzie. Oczywiście trzeba się troszczyć, ale realnie, bo inaczej w imię tej troski będziesz dymany jak dostawcy Łowicza...

Weź powiedz w swoim nie do Ciebie codziennie przyjeżdżają jak jest trasa co drugi dzień... ja wie o czym piszę i Ty wiesz o czym ja piszę i ilu dostawcòw ma takie ilości jakie podałeś ....

No i dobrze ze jest konkurencjia...

Opublikowano

@Qwazi coraz mniej tych zadbanych ciapków i siontek widzę, w wielu przypadkach jest robota póki ta siuntka nie padnie, w okolicy było kilku, męczyli na tych startych Ursusach, a jak okazało się że silnik do remontu i koszt liczony w tysiącach to skończyło się hobby i ziemia poszła w dzierżawę ... A ciągnik służy co najwyżej do zaorania ogródka pod warzywa.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

W wielu mniejszych gospodarstwach te siuntki i ciapki są w lepszych kondycjach i lepiej zadbane niż te Fendty czy JD u obszarników. Mały gospodarz też musi czymś robić i też chce, żeby to był ciągnik jakoś wyglądający, sprawny i niezawodny. A ziemia nie wymaga Fendta, tylko tego, żeby dobrze i w terminie zrobić robotę 

No oczywiście że tak jest, na mały areał to zupełnie wystarczy, a co do kwestii zadbania, jak ktoś nie dba o to co akurat ma, to i o nowszy sprzęt też dbał nie będzie.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ta 2H za szybka do niektórych robót, zdecydowanie brakuje biegu między 1H a 2H, a najlepiej jakby tam z 2 biegi były ...

To co bym P0 prawił to 3H żeby była jak w u3512 a to jest za szybką prawie jak 4

Wtedy by można kultywator i talerzówka na 3 a tak to 20 km/h do niczego nie P0trzebna

Nawet do transportu to z 2 na 4

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Weź powiedz w swoim nie do Ciebie codziennie przyjeżdżają jak jest trasa co drugi dzień... ja wie o czym piszę i Ty wiesz o czym ja piszę i ilu dostawcòw ma takie ilości jakie podałeś ....

Sławek chłopaki sobie poszli we dwóch do podmiotu, który w ich terenie nie miał żadnej trasy i cysterna jedzie 100 km w jedną stronę tylko do nich dwóch codziennie. To raz. Gdybym ja się nie mieścił, też bezproblemowo mi odbiorą codziennie, z tym, że jednego dnia będzie samochód z mojej trasy a drugiego z sąsiedniej 🤷...już tak było 

Opublikowano
23 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Kurcze jsk to jest że w starym fendzie jest 21

Najlepsza skrzynia to z serii 800 Favorit. Nic lepszego jak półbiegi bez sprzęgła nie ma.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Wtedy by można kultywator i talerzówka na 3 a tak to 20 km/h do niczego nie P0trzebna

Wtedy i młotek @Chłoporobotnika by nie był potrzebny, bo byś ciągle głową walił w dach kabiny xD 

2 minuty temu, superfarmer02 napisał(a):

Rozwiniesz? 

Lepsza jakość wykonania, Bizony z lat 70-tych były lepsze niż te z 80-tych nie mówiąc o końcówce lat 80-tych ... Coś jak pierwsze MF-y czy pierwsze 4512 składane z angielskich części, a 3512 czy 4512 z lat 90-tych ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Qwazi coraz mniej tych zadbanych ciapków i siontek widzę, w wielu przypadkach jest robota póki ta siuntka nie padnie, w okolicy było kilku, męczyli na tych startych Ursusach, a jak okazało się że silnik do remontu i koszt liczony w tysiącach to skończyło się hobby i ziemia poszła w dzierżawę ... A ciągnik służy co najwyżej do zaorania ogródka pod warzywa.

Przyjedź do mnie. Wsiądziemy w samochód i objedziemy najbliższe powiedzmy 5 wsi. Jak znajdziesz jedną zaniedbaną to będzie wszystko. I ona jest u obszarnika właśnie. Nie wiem czy wogóle cokolwiek on robi tym ciągnikiem 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Tylko że zdrowie i czas też są ważne. Mi tam w ciągniku bajery nie są potrzebne ale żeby było ciepło, szczelnie i w miare cicho a do tego troche ergonomi nie zaszkodzi i tyle.

Nie mam zamiaru 60 czy innym starym ursusem czy nawet zachodnim orać przez 2 tyg od rana do nocy w takich warunkach, że jak wysiadam z ciągnika, leże wieczorem w łóżku to dalej słysze ten głos silnika(już to przerabiałem). Jakieś tam minimum musi być.

Tak przy okazji starych mam na oku starego Fendta 310 z końca lat 80, stoi u jednego biznesmena i od 20 lat pracuje po kilka godzin rocznie przy odśnieżaniu placu przy hotelu. Może uda mi się namówić właściciela żeby sprzedał.

• Like 3
Opublikowano

Dokładnie... szwagier ma reno i jeździ nactirach siostra też pracuje jak by w reno skrzynia padła rolnictwo by się skończyło i nie to że nie miałby za co zrobić ale by się poprostu odechciało teraz na sekcjięxrozdzielacza wydaĺ 2tys to się na marudził 😛🤣

Opublikowano

Wtedy i młotek @Chłoporobotnika by nie był potrzebny, bo byś ciągle głową walił w dach kabiny xD 

Lepsza jakość wykonania, Bizony z lat 70-tych były lepsze niż te z 80-tych nie mówiąc o końcówce lat 80-tych ...

Temu 3H jest bezużyteczne

A jakby było 12 km/h to idealne na uprawę scierniska

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przyjedź do mnie. Wsiądziemy w samochód i objedziemy najbliższe powiedzmy 5 wsi. Jak znajdziesz jedną zaniedbaną to będzie wszystko. I ona jest u obszarnika właśnie. Nie wiem czy wogóle cokolwiek on robi tym ciągnikiem 

Może u Ciebie rejon bardziej "rolniczy". U mnie wielu rolnictwo traktowało jako hobby do roboty w mieście i tam gdzie już się skończył Ursus to i hobby się kończy ... U mnie też ciapek jest, zadbany, ale to bób zasiać czy zwieźć skrzyniopalety, kiedyś tym ludzie robili wiele w polu, a teraz wyremontowany, zrobi z 20mtg rocznie, raczej taka maskotka gospodarstwa niż sprzęt roboczy.

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Temu 3H jest bezużyteczne

A jakby było 12 km/h to idealne na uprawę scierniska

12km/h to masz na 2H przy około 2000obr jak dobrze pamiętam. A jak Ci za wolno to kup odpowiednie maszyny ... U mnie pług 3x40 i jak były gorsze warunki to na 1H miał przyciężko.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

No oczywiście że tak jest, na mały areał to zupełnie wystarczy, a co do kwestii zadbania, jak ktoś nie dba o to co akurat ma, to i o nowszy sprzęt też dbał nie będzie.

U mnie większość jest małych. Nawet c325 i Zetor major z lat 60-tych śmigaja w polach, wymalowane, zarejestrowane, światełka, zero dym z tłumika. Krzysiu @superfarmer02 wysyłałem Ci fotkę siuntki mojego sąsiada, czy tutaj wrzucałem, bo nie pamiętam?

Gorzej jest z przyczepami. Niby są i nawet niezłe, tyle, że większość bez kwitów 🤷...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tak przy okazji starych mam na oku starego Fendta 310 z końca lat 80, stoi u jednego biznesmena i od 20 lat pracuje po kilka godzin rocznie przy odśnieżaniu placu przy hotelu. Może uda mi się namówić właściciela żeby sprzedał.

Ten miał półbiegi ze sprzęgłem. Miałem 312 Farmera. trochę to nie teges. 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

U nas to cieżko takiego byka pracującego w ogóle znaleźć😛🤣

Opublikowano

snieg topnieje,slonce swieci, 2 na plusie ,

dziewczyny kulig sobie zrobily i to prawdziwy-sanki za koniem 🤣

5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

dziadki zamiast wnuki bawic to sie mecza

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu?

Dała radę więcej?

Kurna....Kuga obmarzla śniegiem i deszczem...jak to tera oskrobac🤷

a garazu nie nie masz ??

3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

No kobieta lepsza od alkoholu🤷

kiedy doszedles do tego wniosku ?? 

3 godziny temu, Bananek napisał(a):

Dziewczynę Markowi na testy przywiezie? Jak to stestować, żeby pozostawić nieużywaną?

rozne metody sa...

19 minut temu, Desperado napisał(a):

Akumulatory to jeszcze pikuś, Bizona znajomi odbierali to zajechali do Płocka, a tam ich jeszcze na taśmie, poczekali kilka godzin no i zszedł z taśmy, ale co, farba mokra, znowu poczekali kilka godzin i na pół mokrym ruszali do domu.  xD

po ilu flaszkach te opowiesci byly ??