Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał(a):

Polscy posłowie to może, ale ogólnie to prezydenci czy premierzy poważnych krajów się strasznie starzeją przez te kilka lat kadencji. Stres musi być niesamowity. 

O naszych piszę.

2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Od kiedy Ty taki złośliwy Piotrek ? 

Złośliwy? Wasza księga ma zawarte jakieś słowa w tej podobie "kto może a nie pracuje niechaj i nie je". Prawda? Czemu ja się mam dorzucać na zapomogi, suszowe dla takiego Ryśka? Ilu ich jest w skali kraju? I jak bardzo okradają zwykłych, pracujących na siebie i ich zjadaczy chleba?

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

O naszych piszę.

Złośliwy? Wasza księga ma zawarte jakieś słowa w tej podobie "kto może a nie pracuje niechaj i nie je". Prawda? Czemu ja się mam dorzucać na zapomogi, suszowe dla takiego Ryśka? Ilu ich jest w skali kraju? I jak bardzo okradają zwykłych, pracujących na siebie i ich zjadaczy chleba?

Pioter, a co z chorymi?

....tak z ciekawości...

Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

ma z czego emerytura nie mała 😂

Może i emeryt, ale ręką jeszcze wprawna...jak kijem zacznę operować, to Karol będzie wstawał o 4:00, a o 4:05 już będzie w oborze zasuwał na wysokości lamperii 😉...a nie do 5:40 bąki zbijal i się zastanawiał kogo obudzić, żeby miał wyrękę...

Opublikowano
11 godzin temu, donweter1989 napisał(a):

Też kiedyś byłem na takim polu. Kamieni jak ziemniaków 

Jest to jakiś sposób 😁 Jeno maszyn żal 🫤

Dzierżawa... Nikt tam wcześniej nie zbierał. 

• Like 1
Opublikowano
12Pafnucy napisał:

...i po rekolekcjach...

...i nawet rozgrzeszenie dostałem...😔

grzeczny już będziesz 🤔🙆‍♂️🤦

Chłoporobotnik napisał:

5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Mam nadzieję że jak doczekasz, że wieku emerytalnego to też emerytury brać nie będziesz. 

A dlaczego? Jeśli cokolwiek będzie przysługiwać to czemu nie? Od 20 r.ż. na umowie, najpierw zlecenie przez parę miesięcy a później o pracę. Składki idą dalej, nie tak jak twoje krusowskie resztki. Pomijam fakt, że cały system emerytalny jest do d... Jak również to, że płaci się na wszystkich i wszystko bo z niczego się nie korzysta albo nie ma się prawa do korzystania... Zresztą - nie popieram to i nie pobieram tego co by się mogło należeć.

a co ci się może należeć 🤣🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
51 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żebyś ty się nie zdziwił jak będziesz robił do momentu az się ostatni raz nie położysz ...

W 4 osoby + kierowca 10ha wczoraj, z 3 przyczepy po 6 ton były ... Zbierane tylko co większe i na jednym polu gdzie sądzę truskawki to trochę drobniejsze. Ziemia nadziana kamieniami jak dobra kasza skwarkami ...

Przez pierwsze kilka lat po 100t z hektara kopaliśmy. 2 tys za sam kamień z ha się brało czysty pieniążek, przyjeżdżali i sami zbierali z pola

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Co w tym mogło się popsuć że nie świeci światło?. Cza jechać do miasta po nowe. 

IMG_20250322_075613.jpg

albo bezpiecznik (ten czarny prostokąt w lewym górnym rogu) albo pierdoły na radiatorach lub ich sterownik na płytce 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter, a co z chorymi?

....tak z ciekawości...

Chory też może pracować. Nie musi fizycznie, jeśli nie da rady. 

a ja ci życzę byś musiał jeść chleb ze smalcem i cebulą i popijał to piwem bezalkoholowym 😁🤭

Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał(a):

Przez pierwsze kilka lat po 100t z hektara kopaliśmy. 2 tys za sam kamień z ha się brało czysty pieniążek, przyjeżdżali i sami zbierali z pola

Mi pieniądze nie potrzebne za te kamienie, jedynie nie wiem czy kruszarkami to kruszą, bo jak tak to może by skruszył i utwardził takie drugie podwórko co się maszynami itp jeździ.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał(a):

grzeczny już będziesz 🤔🙆‍♂️🤦

a co ci się może należeć 🤣🤣🤣🤣🤦

Chociażby obszarowe i do przezimowanych rodzin pszczelich. 

taa to fortuna 🤭😁

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

taa to fortuna 🤭😁

Tępy jesteś i to naprawdę... 20 lat unionistyczej propagandy zrobiło swoje i wyprało mózg do cna. Jesteś zwykłym sterowanym pionkiem, który myśli, że ma władzę nad tym jak gospodarzy...

Opublikowano (edytowane)

Tak se przeglądam moje P0jazdy

I w czerwcu będzie 

30 lat jak mam jawę

A wczoraj minęło 13 lat czarnego małego rogatego

Ja piertole jak ten czas leci

Ale ja to wierny jestem swoim sprzętom ❤️❤️❤️

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

taa to fortuna 🤭😁

Tępy jesteś i to naprawdę... 20 lat unionistyczej propagandy zrobiło swoje i wyprało mózg do cna. Jesteś zwykłym sterowanym pionkiem, który myśli, że ma władzę nad tym jak gospodarzy...

nie wstyd ci tak z rana %%%🤭😁

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

nie wstyd ci tak z rana %%%🤭😁

Nic nie piłem. Jak praca to nie picie. A co do wstydu to widać mamy różne pojęcia. A co do reszty to taka jest prawda, której nie potrafisz do siebie dopuścić.

20250322_100524.jpg

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tępy jesteś i to naprawdę.

Nawet nie wiadomo z kim on gada 

Cytuje sam siebie

Walczy z cieniem 

nie wstyd ci tak z rana %%%

Chyba ty masz z tym problem ze tak każdemu wmawiasz ?

Tam pewnie przy dojarce stoi 0.7 i co rano dwieście na rozruch ....🤭

• Haha 2
Opublikowano
pawel885 napisał:

12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tępy jesteś i to naprawdę.

Nawet nie wiadomo z kim on gada 

Cytuje sam siebie

Walczy z cieniem 

nie wstyd ci tak z rana %%%

Chyba ty masz z tym problem ze tak każdemu wmawiasz ?

Tam pewnie przy dojarce stoi 0.7 i co rano dwieście na rozruch ....🤭

300 🤣🤣🤣🤣 ale tylko z pioterem 🤭

Opublikowano
29 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Ale ja to wierny jestem swoim sprzętom

To nuuuuudne... 

Ta Jawa to powinna zloty odwiedzać.

Wyjątkowy stan... oryginał.

Teraz kupa kasy za nią...

Ciekawe czy i w przyszłości, jak nasze pokolenie przeminie.

Bo tak to nic tam dobrego.

15 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z tobą się napić? Nigdy. 

Ale ze mną chyba byś nie oponował?🤔

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v