Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak Nawrocki wygra dopiero.

Ale to ludzie muszą głosować tylko na Rafała lub Karola jak zaczną głosować na innych poza nimi to przegra.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Będzie chodził i znaczył pierdylony. A jak swoje kotki nie wystarczą to pójdzie nie wiadomo gdzie na ruchańsko i zginie. Jak wytnie sie jaja to siedzi grzecznie w domu.

Ciekawe czy byś tak pisał jakby o twoje 🥚🥚 chodziło 🤔

9 godzin temu, Strongman napisał(a):

Oj tak mówią ale ja jeszcze popróbuje się dorabiać .

Drobny szlachcicu jak się nie dorobiłeś do 35r. życia to już się nie dorobisz. Chyba że garba

Siema

Opublikowano

Już jakiś czas temu wzieli się ostro za niego to przestał wrzucać filmy. Jedyne co mu dobrze szło to chwalenie się jaki on to jest za***isty a reszta to ćwoki.

Na pewno wiedze ma tyle że poszedł śladami większości biznesmenów mechaników- ponabierane dziesiątki maszyn na placu, zatrudniono kilku ludzi którzy nie umieją nawet trzymać klucza w rękach, coś tam dłubnie tam, coś tu, stoją porozpieprzane na placu i tyle.

Brykał w swoich filmach do serwisa Fendta to wysłali do niego kontrole skąd ma oprogramowanie do ich maszyn?🤣🤣🤣

Poza tym Fendt tej serii to straszne padaki. Silnik Deutza🤢🤢🤮

7 minut temu, PAN88 napisał(a):

Ciekawe czy byś tak pisał jakby o twoje 🥚🥚 chodziło 🤔

Drobny szlachcicu jak się nie dorobiłeś do 35r. życia to już się nie dorobisz. Chyba że garba

Siema

Powiem że jak pierwszy raz robiłem to kotom to miałem mieszane uczucia ale teraz widze że wyszło im to na zdrowie. Lepiej bez jajek niż przejechanym przez samochód albo zaduszony przez psa.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

@marulekk

Co z husqvarną? 

Niby pali ale kilka razy trzeba szarpnąć, siłę ma ale na jałowych obrotach gaśnie 

13 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Duży zadyszki nie dostanie jak mały będzie już konał, to samo z gospodarstwami.

To duży rozdaje karty a nie maluczki

O tych wymogach, to już chyba wcześniej było wiadomo, teraz nagle wielki płacz?

Jasne, dołożą z własnej kieszeni. Wszystko jest wkalkulowane w ostateczną cenę.

Ja nie płacze tylko wkleiłem aby inni wiedzieli, dla mnie bez sensu bo można obornik pryzmowac na polu ale i tak płytę trzeba mieć choćby pustą ale musi być 

Dzień dobry Polsko i Polacy 🇵🇱🤝

Dziś trzeba obornika wywieść zaorać aby ursula z satelity kary niedała i koło środy owies POsiać

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Jak Nawrocki wygra dopiero.

Ale to ludzie muszą głosować tylko na Rafała lub Karola jak zaczną głosować na innych poza nimi to przegra.

Na razie to słabo Alfonsowi idzie ... 

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna....w sumie to spełnił twoje marzenia....😆🤭

Może liczy że coś pomogę jak komornik przyjdzie rozliczać tęczowe powietrze xD

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Już?

Kurna, to muszę i ja się brać...

Niech patrzy na pogodę , ma być ciepło i zero deszczu więc na co masz czekać za dwa tygodnie to już będzie pustynia z wierzchu

Opublikowano
13 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Jeszcze rozkminy kastrować czy dać pożyć?

IMG_20250302_193244.jpg

U mnie kocur strażnik haremu zaginął. Już tydzień go nie ma, jest nadzieja, że na poruchawke poszedł, ale nigdy nie chodził... Swoich panienek pilnował.

Z wiosny się okoci to będę musiał wziąć do domu jednego bo brakuje zwierzaka. 

Lepiej kota czy kotkę? 

Opublikowano

No i mamy zachłystowe zapalenie płuc u cielaka 

Dwa razy mleko dostał sondą 

Krowa z odwapnieniem po 2 cielaku 

Ale nie jest źle, zrobili my usg i krowy i jałówki pokazały 100% skuteczności zacielenia, ruje własne 

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że na Fendtach się zna. W zeszłym roku przywrócił do życia dwa u jednego z naszych usługodawców. Tomek @6465 będzie wiedział u kogo. Tylko, że robił to w gospodarstwie, a nie u siebie...

5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

No i mamy zachłystowe zapalenie płuc u cielaka 

Dwa razy mleko dostał sondą 

Krowa z odwapnieniem po 2 cielaku 

Ale nie jest źle, zrobili my usg i krowy i jałówki pokazały 100% skuteczności zacielenia, ruje własne 

Wincy białka 🤷...

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że na Fendtach się zna. W zeszłym roku przywrócił do życia dwa u jednego z naszych usługodawców. Tomek @6465 będzie wiedział u kogo. Tylko, że robił to w gospodarstwie, a nie u siebie...

Wincy białka 🤷...

Na wyjeździe może jakoś zrobił.

Ja takich historii znam więcej jak ta z tej gazety rolniczej. 

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Pewnie że się zna, tyle ża tak jak pisałem wyżej chciwość i pycha to nie są dobre cechy w prowadzeniu biznesu. A wtym przypadku zadarł z niewłaściwą osobą, która trochę znajomości ma i jej koledzy są przy korycie. Może to go sporo kosztować.

Dziwne tylko jest że gościu ma taki przemiał a według tego co opisane jest w artykule jest pozadłużany w firmach a do tego akca z traktorem zastępczym to już totalne przegięcie.

A tak przy okazji w piątek  rozmawiałem z facetem działającym na rynku pasz w pn-wsch Polsce to powiedzieł mi że pewne gwiazdy TV Focus wiszą mu ponad 300 tys za pasze. Spłacą 100, biorą za 100, spłacą 200, biorą za 200 i tak cały czas kredyt około 300 tys. Odważny.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

A tak przy okazji w piątek  rozmawiałem z facetem działającym na rynku pasz w pn-wsch Polsce to powiedzieł mi że pewne gwiazdy TV Focus wiszą mu ponad 300 tys za pasze. Spłacą 100, biorą za 100, spłacą 200, biorą za 200 i tak cały czas kredyt około 300 tys. Odważny.

Wy na prawdę nie macie o czym gadać tylko obgadywac innych ?? Normalnie niczym się nie roznicie od tych bab z kółek różnicowych co wymieniają ploty między zdrowaśkami ... Niech się każdy sobą zajmie i swoim podwórkiem a najlepiej mu to wyjdzie ...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wy na prawdę nie macie o czym gadać tylko obgadywac innych ?? Normalnie niczym się nie roznicie od tych bab z kółek różnicowych co wymieniają ploty między zdrowaśkami ... Niech się każdy sobą zajmie i swoim podwórkiem a najlepiej mu to wyjdzie ...

Nie pasuje to nie czytaj. Ja twoich wysrywów nie czytam, przwijam i nie komentuje. Proste.

• Thanks 1
Opublikowano

co w tym dziwnego że biorą pasze za 300tys jak mają 500tys za mleko na miesiąc ,to takim maluczkimi na etacie nie do pojęcia ,taki to myśli że 300zl to pieniądz 

Opublikowano
34 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

🙆🙆🙆 byku nawet bym nie słuchał takich pierdów a co dopiero rozpowiadać 

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

🙆🙆🙆 byku nawet bym nie słuchał takich pierdów a co dopiero rozpowiadać 

To nie pierdy to firma obracająca milionami. Z USA sprowadza soje i kukurydze statkami. Sam czarteruje statki i podpisuje roczne kontrakty  w Ameryce.

30 minut temu, onRolnik napisał(a):

co w tym dziwnego że biorą pasze za 300tys jak mają 500tys za mleko na miesiąc ,to takim maluczkimi na etacie nie do pojęcia ,taki to myśli że 300zl to pieniądz 

Tyle że to jest 300 tys właściciela firmy która go kredytuje a nie jego. 

Może zamiast mądrzyć się w tv jaki to jest bogol jakie to wprowadza nowe technologie uprawy to by spłacił zobowiązania.

A kolega mówi że zamknął by mu chętnie kredyt, niech spłaci i bierze następne ale wątpi czy go spłaci a ciąganie po sądach to są koszty.

Ja codziennie wypisuje faktury na większe kwoty i co z tego🤷‍♂️. Jak się coś bierze to się płaci.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v