Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, PAN88 napisał(a):

Mundurówka to inny temat. Mam paru znajomych w wojsku to wiem jak to wygląda 

Fochy szefostwa nawet większe 🤷...tylko tutaj dochód z pracownika ma trochę inną definicję, ale sprowadza się do tego samego...

Wiem, że nie wszyscy mnie zrozumiecie 

12 minut temu, danielhaker napisał(a):

W każdym takim przypadku w okolicy skutek był ten sam. Koniec hodowli

Ja tam hodowałem i hoduję...bez hodowli nie ujadę u siebie🤷...a gospodarstwo miało i ma swoje cele, dla jakich w nim robię...

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Też nie pracowałem u prywaciarza 🤷...

Właśnie. Trzeba też rozróżnić prace w Januszexie, korpogównie, budżetówce, na własnej działalności, spółce skarbu państwa czy mudurówce. Wszędzie są plusy i minusy. W PL to my chyba mamy najwięcej kombinacji dotyczącej formy zatrudnienia.

Opublikowano
36 minut temu, jarecki napisał(a):

jak organizowałem pierwszą kuchnie z ikei wziołem ekipe z neta co za połowe ceny zamontują i zmarnowali blat , teraz ekipa z ikei była i elegacko , 2,5 tys  brutto montaż 

Kuzyn wziął projektanta, materiał i monterów z Leroy Merlin. Mają wchodzić w marcu. Mówi że jak im płytek braknie z tego co w projekcie to niech dowożą na swój koszt. Co co uszkodzą też ich problem. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Popier96 napisał(a):

Bo takie rzeczy się zamawia tam gdzie potrafią coś takiego zrobić:P. Jest multum firm sprzedających płytę i oferujących taką usługę. Z ciekawości, dużo wziął ten stolarz za wycięcie tego?

Coś około 200 zł ale to będzie ze 3 lata temu. Firm jest ale nie wszędzie.

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Fochy szefostwa nawet większe 🤷...tylko tutaj dochód z pracownika ma trochę inną definicję, ale sprowadza się do tego samego...

Wiem, że nie wszyscy mnie zrozumiecie 

Ja tam hodowałem i hoduję...bez hodowli nie ujadę u siebie🤷...a gospodarstwo miało i ma swoje cele, dla jakich w nim robię...

pranie brudnych pieniędzy 😂

• Haha 9
Opublikowano
37 minut temu, 6465 napisał(a):

Kuzyn wziął projektanta, materiał i monterów z Leroy Merlin. Mają wchodzić w marcu. Mówi że jak im płytek braknie z tego co w projekcie to niech dowożą na swój koszt. Co co uszkodzą też ich problem. 

Na jednej z budów była kuchnia od nich. Fronty przyszły w dwóch odcieniach i takie zamontowali 🤦 wyglądało komicznie. Mina właścicielki bezcenna

Opublikowano
1 minutę temu, Buszmen11 napisał(a):

Na jednej z budów była kuchnia od nich. Fronty przyszły w dwóch odcieniach i takie zamontowali 🤦 wyglądało komicznie. Mina właścicielki bezcenna

Takie rzeczy się reklamuje 

Opublikowano
51 minut temu, 6465 napisał(a):

To z kuzyna zwykły dziad jak wziął ten tandetny szajs. 

Szwagierka też ma kuchnię z LM z wyglądu fajna ale przyjrzeć się dokładniej to tandeta. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PRIMO napisał(a):

To z kuzyna zwykły dziad jak wziął ten tandetny szajs. 

Szwagierka też ma kuchnię z LM z wyglądu fajna ale przyjrzeć się dokładniej to tandeta. 

No no dziad ale jakoś sobie radzi. Kolejne mieszkanie pod wynajem. Lokatorom się robi tanio bo i tak zniszczą. A tu zależy na czasie. Każdy miesiąc przestoju to strata. 

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

A co do maszyn to będzie tak że obecne duże i średnie firmy upadną bo nie mogą inaczej, koszty ich zjedzą i ceny zachodnich maszyn 

Małe jeśli będą trzymały jakość i cenę przetrwają

Kiedyś mieliśmy unie, później był agromasz, teraz widać euromasza 

W okolicy kiedyś popularny agrolift stracił zainteresowanie 

Wielton też szuka winnych tam gdzie ich nie ma 

Duży zadyszki nie dostanie jak mały będzie już konał, to samo z gospodarstwami.

To duży rozdaje karty a nie maluczki

5 godzin temu, marulekk napisał(a):

Dzień dobry 🇵🇱🤝

https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/plyte-obornikowa-musza-miec-wszyscy-rolnicy-z-produkcja-zwierzeca-kontrole-ios-ruszyly-kary-sa-dotkliwe,157833.html

O tych wymogach, to już chyba wcześniej było wiadomo, teraz nagle wielki płacz?

58 minut temu, 6465 napisał(a):

Jasne, dołożą z własnej kieszeni. Wszystko jest wkalkulowane w ostateczną cenę.

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Nic na rmg nie wziął ojciec bo miał ujowego doradcę. Na MR tylko agregat upr.-siewny kupiłem 🤣

@Chłoporobotnik pjoter widać że mało się między ludźmi kręcisz. Szoszony i kacapy tak zawsze jedli 

Ano staram się jak najdalej od ludzi i raczej staranny dobór w swoim otoczeniu, choć na pewne rzeczy nie ma się wpływu. Chałupę opuszczam tylko do pracy. Raz na 2-3 tygodnie sklep spożywczy. No i jakieś drobne zakupy typu witaminy, koncentrat, części, paliwo. 

39 minut temu, jacor73 napisał(a):

Duży zadyszki nie dostanie jak mały będzie już konał, to samo z gospodarstwami.

To duży rozdaje karty a nie maluczki

Wierzę, że może ujrzę jeszcze jak ci duzi będą kwiczeć bo im dzierżawy ludzie odbiorą.

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wierzę, że może ujrzę jeszcze jak ci duzi będą kwiczeć bo im dzierżawy ludzie odbiorą.

A niby kto ma im odebrać, stare dziadki, czy ta młodzież co ma wyyebongo na wszystko co jest związane z rolą?

Opublikowano

Wierzę w to, że wróci kiedyś to co było kiedyś. Każdy będzie musiał się wyżywić sam. Historia zatoczy krąg a zawsze zatacza. Przyszłość to przeszłość. Nic nowego nie przyjdzie. Była władza panów i szlachty. I oni też skończyli marnie. Prędzej czy później władze, oligarchów też szlag trafi. Nic nie jest wieczne, tylko się zmienia co jakiś czas.

Nienawiści powiadasz. Im więcej mam kontaktu z ludźmi i im więcej ich poznaję to tym bardziej cieszę się, że żyję w swoim świecie.

Teraz, jacor73 napisał(a):

A niby kto ma im odebrać, stare dziadki, czy ta młodzież co ma wyyebongo na wszystko co jest związane z rolą?

Jeszcze im bieda w oczy zajrzy. Jak nie będzie co żreć to nie będzie czasu na myślenie. Wątpię w to ale pokrzepia taka myśl.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wierzę w to, że wróci kiedyś to co było kiedyś. Każdy będzie musiał się wyżywić sam.

Wszystko idzie raczej w kierunku wielkich konglomeratów produkujących "paszę" dla ludzi ... To co mamy obecnie w Polsce można nazwać rozdrobnionym rolnictwem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W coś trzeba wierzyć. 

Nie obraź się, ale prędzej zwiążesz się z jakąś kobietą niż ludzie wrócą do modelu samowystarczalności żywieniowej ;) 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Właśnie. Trzeba też rozróżnić prace w Januszexie, korpogównie, budżetówce, na własnej działalności, spółce skarbu państwa czy mudurówce. Wszędzie są plusy i minusy. W PL to my chyba mamy najwięcej kombinacji dotyczącej formy zatrudnienia.

siostra ze szwagrem w spółkach państwowych , pójdą odbębnią na jedną zmiane 8godzin przed kompem , śwagier troche po PL pojeździ bo w jakimś dziale kontrolnym pracuje , siostra czasem jakieś nadgodziny w tygodniu weźmie

po robocie shopping kase przejeść i do mieszkania w bloku , pomiziać kota i w domu przed komuterami siedzą też zadowoleni , wioska ich nie interere i większego grosza nie mają by coś dołożyć zrobić a mi do ich poziomu daleko gnać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v