Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

co ten zabieg daje?

Wstrzymuje parowanie gleby. Już z 3 albo 4 lata włókuje pod kukurydzę a kiedyś się broną robiło.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

sie nie robi-3 dni wolnego ..znaczy w domu trzeba cos ogarnac.

cieplo. w pole raczej nie wjedzie ,zero mrozu. wczorajszego opadu nawet nie wylapa deszczomierz.

12 godzin temu, Popier96 napisał(a):

Jak ktoś zaczyna dniówkę na etacie o 6 rano, to o której ma wstać do gadziny. Też tak wstawałem, krótko bo krótko ale wstawałem. O 5:30 już trzeba było być w wozie. Wrócisz o 16:30 do domu i życie szybkooo ucieka. 

Deszcz jutro powiadają, może uda się z rana nawozu trochę rozsiać. Choć popadało popołudniu, a ziemia dalej zmrożona od spodu. 

u mnie zapomnij o wjezdzie..no chyba zeby sie z drogi rozpedzil..

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Oby poszło w cycki to obżarstwo 

masz takie szczescie ze ciebie poszlo. 🤣

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

I Tobą

I z twoimi wnukami w dorosłości

Screenshot_20250222_200806_com.google.android.youtube_edit_1469472373285662.jpg

dziwne te marzenia masz ..

a moze normalne.. w

w normalnym swiecie i normalni ludzie nie maja problemu ze szczesciem innych ludzi..nic ich to nie obchodzi.

w dreznie bylem mimowolnym swiadkiem takiego slubu-ani mnie to nie ziebilo a ni grzalo[szkoda bo zimno bylo]

tylko kryptogeje maja z tym problem

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, radekz200 napisał(a):

co ten zabieg daje?

I tu się pytasz 🤔🤦🙆‍♂️

9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wstrzymuje parowanie gleby. Już z 3 albo 4 lata włókuje pod kukurydzę a kiedyś się broną robiło.

Dodaj że niszczy chwasty zaląźki i badylsko tak nie rośnie...🙋‍♂️ czasem gdzieś się ominie to zaraz szybciej przed siewem zielono

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jasny czort a ja z nawozem nie mogę wjechać 

Na oziminy wczoraj poszedł nawóz, ja tam się nie ciesze z tego że mogę wjechać, wolałbym jakby ciągnik się topił ... Poszedł też PK pod kukurydzę i jęczmień, a dziś włóka.

11 minut temu, slawek74 napisał(a):

I tu się pytasz 🤔🤦🙆‍♂️

Dodaj że niszczy chwasty zaląźki i badylsko tak nie rośnie...🙋‍♂️ czasem gdzieś się ominie to zaraz szybciej przed siewem zielono

To też, u mnie akurat pola czyste to aż tak ziele nie dokucza

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
pedro2 napisał:

44 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Się robi się 

Ano się

Fura nagrzana i rura

tak ubrudzić taka ładna nowiuśką Pronarke

4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Lepiej tam niż w tylek

Screenshot_20250227_064352_Facebook.jpg

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, malaczarna napisał(a):

Lepiej tam niż w tylek

Mówiłaś że masz duże 

I chcesz jeszcze większe? 

I weź wierz kobiecie 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
19 godzin temu, konteno napisał(a):

@Nieustraszony1044  kilka puszek karbidu kupujesz zalewasz wrzątkiem w odkopanych tunelach, dmuchawą wpychasz wydzielony gaz wgłąb kopców oraz korytarzy i 🔥

Karbid zimną wodą laliśmy w puszce. Kretów nie niszczyłem ale z puszki się strzelało 🙃. Zapomniałeś dodać dla osób które nie miały styczności z karbidem, że można sobie zrobić nim krzywdę.

13 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Co zrobić

Stary 16 lat,  ale już zaczął duraczyć

Regeneracja nie opłacalna

W 5314 9 rok idzie jak załozyłem taki i nic nie dzieje siě

Jakiej firmy stary i co było do wymiany ?

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Się robi się 😀

IMG_20250227_095712.jpg

Brony chyba lepiej niszczą chwasty.

Opublikowano

zrobilem pozimowy objazd pol. pustki,tylko betoniarki i koparki chodza..

jak na razie mokro-ale ze 2 dni i jazda  ..

Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Lepiej tam niż w tylek

kurna wiem jaki ty masz rozmiar a nie wiem jaki ma moja stara 😂 daje jej kase i sama sobie koronki kupuje. jej tez nic nie brakuje..

ja tez pod kukurydze wjezdzam jak tylko sie da, po razie agregatem. 

tak w ksiazkach pisza i to od lat.

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

u mnie zapomnij o wjezdzie..no chyba zeby sie z drogi rozpedzil..

Też odpuściłem. Trzeba czekać na przymrozek. Buty wpadają. Nie ma sensu kolein narobić, a deszcz znów nadciąga. 

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał(a):

tylko was sprawdzam 😂😂 a tak serio to ja nigdy nie praktykowałem 

Kiedyś bronowało się zboża ozime wczesną wiosną, teraz już tego nigdzie nie widzę.

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Najpierw te chwasty muszą być ... U mnie pola czyste i zadbane ...

Czyli nie stosujesz środków chwastobójczych 🤔 ? Zawsze jakieś siewki się trafią.

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał(a):

No i projekt zakończony może chłopak pieniądze rozsypywać 

Trzeba i samemu o polach pomyśleć 

IMG_20250227_112959.jpg

Robota pierwyj sort. 👍🏼

Teraz można powiedzieć że trzymany pod kocykiem. 🤭

Opublikowano
55 minut temu, Popier96 napisał(a):

Też odpuściłem. Trzeba czekać na przymrozek. Buty wpadają. Nie ma sensu kolein narobić, a deszcz znów nadciąga. 

W sobotę było luksusowo. A w niedzielę wieczorem popadały bodajże 4 czy 5mm.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v