Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wlasnie nieroby -brac sie do roboty a ja do pracy  🤣

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z sąsiedniej wsi są. 

ma pola po ohz czy jak to sie nazywalo ??  za komuny  do nas jezdzili obrabiac hektary. sprzet ladowali na przyczepy i 50 ha podworskiego ilu obrabiali. po nich gosc musial detem orac 

sa tam jeszcze krowy-dawno tam nie jechalem ale cos  mi sie tak kojarzy ze bydla bylo pelno.

jak wyglada to rolnictwo regeneratywne u niego ??

Opublikowano

Siemanko 

I co tu słychać w tym całym rozgardiaszu 😁 

Dziś troszkę pokropił deszcz i to chyba będzie na tyle patrząc dalej w pogodę.

Na tą chwilę jest dramat wodny w polach a co będzie dalej jak słonko pójdzie wyżej i mocniej będzie grzało i wiatr wiał🤔

Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał(a):

Siemanko 

I co tu słychać w tym całym rozgardiaszu 😁 

Dziś troszkę pokropił deszcz i to chyba będzie na tyle patrząc dalej w pogodę.

Na tą chwilę jest dramat wodny w polach a co będzie dalej jak słonko pójdzie wyżej i mocniej będzie grzało i wiatr wiał🤔

Okropna susza 🙆‍♂️ żeby w lutym się kurzyło 🤦😲

Teraz, radekz200 napisał(a):

kurła na pole 😛

Trzaść 🤔 zmarzniete nie uprawi 🙆‍♂️🤦

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał(a):

no wlasnie nieroby -brac sie do roboty a ja do pracy  🤣

ma pola po ohz czy jak to sie nazywalo ??  za komuny  do nas jezdzili obrabiac hektary. sprzet ladowali na przyczepy i 50 ha podworskiego ilu obrabiali. po nich gosc musial detem orac 

sa tam jeszcze krowy-dawno tam nie jechalem ale cos  mi sie tak kojarzy ze bydla bylo pelno.

jak wyglada to rolnictwo regeneratywne u niego ??

OHZ dalej jest. 

To jest syf, kiła i mogiła. Ten drugi, z Włosienicy, ma pola blisko mnie ale na szczęście nie graniczy. Bo zaorywanie miedz, worywanie się w cudze i rozsiewający się syf jest na porządku dziennym. Jak najdalej od takich. 

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał(a):

Okropna susza 🙆‍♂️ żeby w lutym się kurzyło 🤦😲

Trzaść 🤔 zmarzniete nie uprawi 🙆‍♂️🤦

kurła tydzień będę woził tyle się nazbierało 

Opublikowano (edytowane)

No i ch*j w d*pę...

@Rolnik1973

Tłok przerysowany , niby pierścionek chodzi nie spieczony , nieważne czy ssaniem czy normalnie chce zapalić od razu zalewa benzyną całą komorę i świece przy okazji

17403889928036177323616711859031.jpg

Rysiek jak myślisz sam tłok pierścionki wymienić i będzie chodzić czy trzeba od razu cylinder i wszystko?

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak najdalej od takich.

MIERZYŁEŚ ILE DESZCZU SPADŁO?

3 minuty temu, marulekk napisał(a):

nieważne czy ssaniem czy normalnie chce zapalić od razu zalewa benzyną całą komorę i świece przy okazji

Masz uszkodzony gaźnik, prawdopodobnie zaworek od poziomu paliwa.

Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał(a):

sam tłok pierścionki wymienić i będzie chodzić czy trzeba od razu cylinder i wszystko?

A ile zaoszczędzisz na pozostawieniu cylindrokartera?

Opublikowano
8 minut temu, marulekk napisał(a):

No i ch*j w d*pę...

@Rolnik1973

Tłok przerysowany , niby pierścionek chodzi nie spieczony , nieważne czy ssaniem czy normalnie chce zapalić od razu zalewa benzyną całą komorę i świece przy okazji

17403889928036177323616711859031.jpg

Rysiek jak myślisz sam tłok pierścionki wymienić i będzie chodzić czy trzeba od razu cylinder i wszystko?

Nową bierz 🤭

Opublikowano
18 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Mój znajomy tak zginął jadąc do pracy rowerem kilka lat temu. Jaki to jest pech, że akurat w człowieka musi trafić.

Ładnych pare lat temu w Augustowie facet szedł do pracy a obok jechał Kamazem i wyrwało pierścień z koła, trup na miejscu

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v