Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

No kozła ofiarnego trzeba znaleźć. Przecież w rządzie mamy samych wybitnych fachowców 😆😆😆

Mazurskie górki, śnieg  plus zestaw bez obciążenia lub z małym, do tego skrzynie biegów automaty plus kierowca idiota i tak to wyglądało.

Stoją tam wielkie bazy GDDKiA z wielkimi Johndeerami do odśnieżania i stało to co się stało. U nas jescze na autostradach nie można przejechać co jakiś czas przejazdem awaryjnym na drugi pas jak jest w niektórych krajach.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Mazurskie górki, śnieg  plus zestaw bez obciążenia lub z małym, do tego skrzynie biegów automaty plus kierowca idiota i tak to wyglądało.

Już kilka ładnych lat temu jechałem na narty i akurat też złapała taka śnieżyca, dużymi się ślizgali, ponad 7 godzin z Krakowa do Białki ... Bo co chwila droga zablokowana, pługopiaskarki stały w korkach ... I to w rejonie gdzie śnieżyce itp warunki w zimę to można powiedzieć że standard a nie ewenement ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Stoją tam wielkie bazy GDDKiA z wielkimi Johndeerami do odśnieżania i stało to co się stało. U nas jescze na autostradach nie można przejechać co jakiś czas przejazdem awaryjnym na drugi pas jak jest w niektórych krajach.

I niedzielni kierowcy w osobówkach co jak zobaczą śnieg to zwalniają do 30km/h. Ciężarówka w rytmie z prędkością 60km/h. Górkę pokona , ale jak osobówka wynajmuje ja do 30 to po ptokach. W zeszłą zimę na drodze 72 u Niemca była podobna sytuacja a tam górki wyższe niż na S7. Osobówki na prawym pasie po 30km/h  a my ciężarówkami lewym 70km/h szło aż miło. 

11 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

To dziwne masz te cieszenie się

A co będę płakał 😆😆. Nigdy nie żyło mi się tak dobrze jak teraz.  Zdrowie dopisuje, w rodzinie radość, pieniądz się zgadza, do kościoła chodzić nie bronią.. " Jest super , jest super i o co ci chodzi "

Edytowane przez 6465
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

co będę płakał 😆😆. Nigdy nie żyło mi się tak dobrze jak teraz.  Zdrowie dopisuje, w rodzinie radość, pieniądz się zgadza. " Jest super , jest super i o co ci chodzi "

Piękne podejście do życia....👍

• Thanks 1
Opublikowano

Mam nadzieję że limit szczęścia w przyszłym roku będę miał podobny jak w tym.

Dzisiaj zamiast balu byłby sor i to 2 razy.

Raz z własnej winy..

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wprost pisał...

Jednak mimo to, czasami trochę ...przesadza...

Niechęci do kobiet nigdy za wiele 😭

Godzinę temu, 6465 napisał(a):

Do tych bez hodowli. Zbieracie już fv. Żeby udowodnić że jesteście rolnikami aktywnymi?

Ciekawe co z tego wyjdzie? Jak zwykle wielkie g

Godzinę temu, Łolek napisał(a):

Jacek na dobre bale to sie zapisy w listopadzie skończyły a nie teraz 

Jak myślisz kiedy kupowałem ??

Lokal sprawdzony od chrzcin po pogrzebowa..

55 minut temu, jahooo napisał(a):

chyba raczej starsze, i pamiętaj, stary facet nie jest nigdy tak stary, jak stara baba

Święte słowa..

19 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Takie same stare próchno tylko w innym opakowaniu.

Za parę lat pogadamy 

Chyba że kobiety zmieniasz jak pracę..

Opublikowano (edytowane)

Kury zniosły 8709 jaj, więc gorzej niż w 2024.

Odchowane 389 brojlerów, urodzone w 2025 66 uszatych.

Ursus zrobił 64mth.

Dajhajsu zrobiło 629km.

Kia zrobiła 7330km, z czego ponad 5000km do końca czerwca. 

Wywirowane 156kg miodu. 

Opadowo grudzień jeszcze nie podsumowany bo się nie roztopiło w deszczomierzu - do końca listopada 786mm.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
szymon09875 napisał:

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale pieniędzy nie ma i nie będzie dla rolnictwa maszyn już się nie kupi na dofinansowanie HARMONOGRAM_NABORÓW_2026_terminy-1.pdf

Jedyne co to inwestycje w poprawę dobrostanu zwierząt i coś było o poprawie konkurencyjności jak dobrze kojarzę 

link się nie skopiował prawidłowo jest lista naborów na stronie agencji

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

Jak myślisz kiedy kupowałem ??

Mogę zgadnąć?

Wtedy co znudzona tobą małżonka znowu wyszukała?

...co wygrałem?🤭

4 minuty temu, jacus napisał(a):

Dzisiaj zamiast balu byłby sor i to 2 razy.

Raz z własnej winy..

Mniej łapczywie jedz...🤷

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Piękne podejście do życia....👍

Bo mnie wk***ia takie Ryśka pierdziele nie. Miał swojego kaczora 8lat. Teraz ktoś wybrał Donalda i UJ mu do tego. Czy się podoba czy nie trzeba zaakceptować i 4 lata przeżyć. Będzie źle robił to po kolejnych wyborach będzie kaczafi. 

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Bo mnie wk***ia takie Ryśka pierdziele nie. Miał swojego kaczora 8lat. Teraz ktoś wybrał Donalda i UJ mu do tego. Czy się podoba czy nie trzeba zaakceptować i 4 lata przeżyć. Będzie źle robił to po kolejnych wyborach będzie kaczafi. 

..wiem ..

...też nie lubię...patologii...

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

Kupi...  Idealna, jeść nie chce,zachcianek brak a jak się znudzi to jebnie w kąt 😂

jak przekłuje to ta puści bąka i odleci 

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Bo mnie wk***ia takie Ryśka pierdziele nie.

posty lecom , strony sie niabijajom a że nie o d*pie maryni tylko tuska to trudno

Opublikowano
6465 napisał:

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

I niedzielni kierowcy w osobówkach co jak zobaczą śnieg to zwalniają do 30km/h. Ciężarówka w rytmie z prędkością 60km/h. Górkę pokona , ale jak osobówka wynajmuje ja do 30 to po ptokach. W zeszłą zimę na drodze 72 u Niemca była podobna sytuacja a tam górki wyższe niż na S7. Osobówki na prawym pasie po 30km/h  a my ciężarówkami lewym 70km/h szło aż miło. 

11 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

To dziwne masz te cieszenie się

A co będę płakał 😆😆. Nigdy nie żyło mi się tak dobrze jak teraz.  Zdrowie dopisuje, w rodzinie radość, pieniądz się zgadza, do kościoła chodzić nie bronią.. " Jest super , jest super i o co ci chodzi "

nie ma co się natrzasac jeden na drugiego kierowcy małych na dużych i odwrotnie. z Naturą jeszcze nikt nie wygrał szła szaruga śnieżyca. tu zawiniły sluzby bo dostają komunikaty i jak widzieli co się dzieje to mogli postawić wszystko w stan gotowości kupują strażom OSP samochody za miliony złotych a nie można do nich dopiąć pluga do odśnieżacza

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, 6465 napisał(a):

I Hyundaia w automacie😛

A ja co mam powiedzieć mleko będe od jutra doił po 1,25-1,30 🤕 wina Tuska czy nie 🤔

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

I Hyundaia w automacie😛

A ja co mam powiedzieć mleko będe od jutra doił po 1,25-1,30 🤕 wina Tuska czy nie 🤔

Ja pieprzyłem biedę przez 8 lat kaczora, to i ty przeżyjesz biedy przez 4 lata Tuska. Chyba że wygra to kolejne 4 😆😆😆😆. Głowa do góry. Po 7 chudych latach nadchodzi 7 tłustych i na odwrót. Ktoś w końcu go wybrał. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Od jesieni 1.9t groszku. 

I to z pogodą jesienną, jakby była prawdziwa zima i -10, to 4 byłoby mało

2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dobra cena , saletra na lokalnym składzie 1800

Bogole w okolicy to i ciągną, mleko jeszcze płaciło, to mają jeszcze z kogo ciągnąć

https://www.olx.pl/d/oferta/saletrzak-salmag-mocznik-saletra-saletrosan-promocja-CID757-ID12Pf1s.html?reason=observed_ad

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

ale pieniędzy nie ma i nie będzie dla rolnictwa maszyn już się nie kupi na dofinansowanie HARMONOGRAM_NABORÓW_2026_terminy-1.pdf

I bardzo dobrze, kres patologii coraz bliżej

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

I to z pogodą jesienną, jakby była prawdziwa zima i -10, to 4 byłoby mało

Jak domownicy chodzą po chałupie całą zimę w krótkim rękawku i śpią pod prześcieradłem to tak jest. Ja im to zaraz pod reguluje 😄😄

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v