Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Bo jak nie Ty to kto...🤔 jak nie Ty...

Nie nie😱...oligarchy mię wyśmieją i na pewno nie będą słuchać ...ony tylko w dwie rzeczy wierzą...białko i azot...reszta się nie liczy🤷🤭

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
39 minut temu, slawek74 napisał(a):

Choć choć Ciebie tutaj potrzebaaa potrzeba...

Żywieniowcy tu lepsi 😁

36 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakby to Rysiek powiedział, pisze co innego, a słownik co innego xD Ale pamiętam jak jeden rok próbowałem łączyć gospodarstwo z pracą 5 dni w tygodniu 8-16. Ni uja nie da się tego pogodzić, jak chcesz robić coś sensownego w gospodarstwie zamiast uprawić i zasiać na odpier**l ... Dopiero w maju i do września dzień ma na tyle sensowną długość, że po robocie za dnia dasz radę zrobić coś więcej niż okrążenie honorowe ciągnikiem po podwórku ...

Da jak jest komu pomóc w domu. Widzę sam u siebie. Ojciec dużo zrobi jak mnie nie ma. Jak sam się tata śmieje to ja mam tylko zasiać i zebrać plony. Resztę ogarnia sam chociaż 57 rocznik jest

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Dlatego ja nikogo do tego nie namawiam. 

Bo nie woła się Lisa do kurnika. Im nas mniej tym lepiej. 

Dokładnie, a u mnie się dobrze robi, aby ruda wiewiórka nie truła to byłoby pięknie...

Udane spożycie, będzie dobrze, będzie rusek...

+2, zachmurzone, fajrant, jutro 5 wyroków śmierci a do pracy na 7.00 we wtorek.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Żeby to miało pracować w oborniku od świń to nawet bym na to nie spojrzał i szukał czegoś lepszego ;) 

U mnie pracuje w oborniku bydlęcym i jestem ok . Ale jest troche ulepszony hydrauliczny posuw , pionowy adapter 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawekes napisał(a):

I gazy też, ale to nie problem tego co uprawia ;)

Jakie gazy?

Coś więcej wiesz o tej uprawie?

Kurna...może by chociaż z morge...na rozmnożenie...🤔

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie nie😱...oligarchy mię wyśmieją i na pewno nie będą słuchać ...ony tylko w dwie rzeczy wierzą...białko i azot...reszta się nie liczy🤷🤭

🤣🤣🤣👍

Opublikowano
7 minut temu, PAN88 napisał(a):

Żywieniowcy tu lepsi 😁

Da jak jest komu pomóc w domu. Widzę sam u siebie. Ojciec dużo zrobi jak mnie nie ma. Jak sam się tata śmieje to ja mam tylko zasiać i zebrać plony. Resztę ogarnia sam chociaż 57 rocznik jest

Młody chłop.  Tacy po 70lat duże gospodarstwa ogarniają...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jakie gazy?

Coś więcej wiesz o tej sprawie?

Kurna...może by chociaż z morge...na rozmnożenie...🤔

Pierdy po spożyciu ;P

W sumie samodnawiająca się uprawa. Kpiesz kopaczką elewatorową, co mniejsze przelatuje i samo się sadzi. Nie zmarznie jak kartofle. Nawoźić nawet nie trzeba. Wiadomo jak sypniesz, to wiadomo. Jak są dziki, to bez ogrodzenia zapomnij.

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał(a):

Widziałem. Młodość🤷‍♂️ Tak za***rdalał, że nie zauważył progu, zrobił wyskok niczym późny Małysz i wczesny Stoch, tylko lądował niczym Slab, na drzewie, na szczęście bez ofiar.

Bobek zaraz napisze że to przez Nawrockiego, bo podpisał ustawe zwiększającą dopuszczalną max prędkosć ciągników do 40.

Opublikowano
1 minutę temu, slawekes napisał(a):

Pierdy po spożyciu 😜

W sumie samodnawiająca się uprawa. Kpiesz kopaczką elewatorową, co mniejsze przelatuje i samo się sadzi. Nie zmarznie jak kartofle. Nawoźić nawet nie trzeba. Wiadomo jak sypniesz, to wiadomo. Jak są dziki, to bez ogrodzenia zapomnij.

No to cza ... uprawiać...

....dziki ...się odrutuje...

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Też mnie to kiedyś dziwiło tzn że rolnik nie da pszenicy czy tam jęczmienia tylko otręby kupuje. Chyba że mliczarz to stan umysłu?

Rok temu jak w styczniu skończyło mi się pszenżyto, to do żniw mieliłem pszenicę💁‍♂️ 

Opublikowano
9 minut temu, danielhaker napisał(a):

Rok temu jak w styczniu skończyło mi się pszenżyto, to do żniw mieliłem pszenicę💁‍♂️ 

Kiedyś znajomy siał pszenicę a świnie jadły pszenżyto z zakupu

Zarabiał na różnicy, a świnie to było hobby bo tylko 500 sztuk

53 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Michałka pytaj. Ja nie wim🤷

A jak by tak kwaśnego ująć trochę w sprawie tego tłuszczu? 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Widziałem. Młodość🤷‍♂️ Tak za***rdalał, że nie zauważył progu, zrobił wyskok niczym późny Małysz i wczesny Stoch, tylko lądował niczym Slab, na drzewie, na szczęście bez ofiar.

Bobek zaraz napisze że to przez Nawrockiego, bo podpisał ustawe zwiększającą dopuszczalną max prędkosć ciągników do 40.

taką wysepkę jak to z przejściem to powinien lekko przeskoczyć o ile zwolni chyba ze coś było wcześniej , te gorsze poprzeczne wąskie albo kwadratowe placki na jednym pasie(choć te traktorem akurat okaraczy)

początkowo myślałem że hamulce bo już kiedyś filmik z zielonym tej marki sie przewijał jak oskę przednia wyrwało i zawineło pod spód

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v