Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Qwazi 

Ty weteranowi to mówisz 

Miałem jedno przerobienie na metryczny w perszingu

Wkręciłem na klej i było ok

Do dziś w bloku siedzi nie ruszona 

Teraz, Bogdan_ja napisał(a):

i co z tego jak to gabarytowo i wagowo gieeee 😜

Kiedyś zdawało mi się że jestem bogaty i zadzwoniłem po kubote m5

Uświadomiono mnie że z 3800 można zrobić 5200 bez problemu 🤣

Dobrze że byłem biedny 

Mf 6120 z ładowaczem, zalany do pełna waży 4880, bez wisiorków 

Z rozrzutnikiem 8t na jednej osi, w trasie trochę go bujało 

W dużym nie ma tego zjawiska 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie za mało troszeczkę? Ja bym ciągnął na 190. Po pierwszym rozgrzaniu, na ciepło zostanie 170 

Jak są nowe szpilki to wystarcza. 

Tylko że sam wiesz jak to z nimi jest. Najważniejsze to czuć pod ręką co się dzieje. Nieraz i na te 180 czuć że już się ciągnie. 

• Like 1
Opublikowano

Wiem. Ja ostatnio pociągnąłem na cztery razy z całonocna przerwa po środku, do 190. I po rozgrzaniu, na ciepło zostało 170. Szpilki były nowe, nie ciągnęły się. Wogóle to były na większy wymiar nakrętek niż stare

Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

U nas już jeden jest taki 

Będzie napewno drugi 

I możliwe że jeszcze trzy

Wszystko nowe, kupują 

Wszystko z uni tytan się przesiada 

U nas rozrzitniki to kupują biedaki. Rozwojowi to wszystko mają na ruszcie .  Beczki 20tys L. Też już były. Pojawiają się wozy asenizacyjne samojezdne. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Qwazi 

Ty weteranowi to mówisz 

Miałem jedno przerobienie na metryczny w perszingu

Wkręciłem na klej i było ok

Do dziś w bloku siedzi nie ruszona 

Kiedyś zdawało mi się że jestem bogaty i zadzwoniłem po kubote m5

Uświadomiono mnie że z 3800 można zrobić 5200 bez problemu 🤣

Dobrze że byłem biedny 

Mf 6120 z ładowaczem, zalany do pełna waży 4880, bez wisiorków 

Z rozrzutnikiem 8t na jednej osi, w trasie trochę go bujało 

W dużym nie ma tego zjawiska 

i co z tego jak to dalej lekka seria .

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał(a):

No w perszingu trzeba się pilnować. Tam wkręcać dwa razy te same śruby to rosyjska ruletka. Uda się albo nie. 

trzy razy wkręcałam - i żyje

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

U nas rozrzitniki to kupują biedaki. Rozwojowi to wszystko mają na ruszcie .  Beczki 20tys L. Też już były. Pojawiają się wozy asenizacyjne samojezdne. 

Za chwilę będą tylko aplikatory i węże ciągnąć. Fajne to rozwiązanie bo wydajność X2 albo i lepiej niż standardowa beczka. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Kaufland i Lidl to jeden właściciel w branży mówi się że powstali z przetopionego złota żydowskiego po wojnie

możliwe , patrząc po lokalizacji w okolicy to od  💩flandów do lidli spora odległość jeśli chodzi o lokalizacje w mieście

Edytowane przez konteno
Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Za chwilę będą tylko aplikatory i węże ciągnąć. Fajne to rozwiązanie bo wydajność X2 albo i lepiej niż standardowa beczka. 

A jak mleko będzie po złotówce to bedą wiaderkiem nosić.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał(a):

nawet kietrz skrzynię przeładunkową do gnojówy sprzedaje

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, 6465 napisał(a):

Kogo w tej chwili na coś takiego stać?.

Przy takich a nie innych wahaniach rynku może to być strzał w kolano..

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Kogo w tej chwili na coś takiego stać?.

Przy takich a nie innych wahaniach rynku może to być strzał w kolano..

Są tacy co takie pieniądze w wersalkach trzymają. Tyle że się tym nie chwalą, a pogadać z nimi to się nic nie opłaca. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Czy ja coś ujmuje 

To nie z mojej kieszeni idzie to mi to lotto ile wyda. 

Mówił o takiej to się zapytałam.

Pytania nie kosztują 

Czasem mogą kosztować 😁🤭

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Mały pierd co mu radzisz 🤦😁

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Uważej żebyś na co nie wkazł jak tak jednym okiem...patrzasz 😁

Łokularów żeś zapomniał 🤔🤭 dzisiaj próbny 🐄🐄🐄🐄🐄....

Opublikowano
44 minuty temu, 6465 napisał(a):

Kolega ma coś koło 16 tys

Rozrzutnik podobna pojemność 

Lata z tym t154, jak musi to n174

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Nie bo...mi mom... jeszcze 🤷

To może już czas 🤔

Teraz, Karol6130 napisał(a):

Kolega ma coś koło 16 tys

Rozrzutnik podobna pojemność 

Lata z tym t154, jak musi to n174

A b i c albo h co robią 🤔 patrzą kiedy y i x przyjdą 🤔🤭

Karol jak się wydajność podkręcą 🤔 tylko tak by potem nie szukać pierwastków 🤭 może soi pod ogon 🤔🐄

Nogi mi na sedesie zdrętwiały 😲🤦

Opublikowano
14 minut temu, 6465 napisał(a):

Są tacy co takie pieniądze w wersalkach trzymają. Tyle że się tym nie chwalą, a pogadać z nimi to się nic nie opłaca. 

Jednak są też tacy którzy mają pieniądze ale wiedzą że choć by im się to przydało jednak wolą się wstrzymać zakupem i robić to tak jak robią do tej pory. 

Przeznaczają pieniądze na to co jest bardziej w danej chwili opłacalne a nie idą za modą. 

Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał(a):

raczej przewalajo z pustego w próżne , raty same sie nie spłaco 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v