Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

No to akurat jak już będzie odpalony to posiejesz 🤗😉 

Co będziesz woził?

A zapnę rozsiewacz już. Jak będę chował do garażu to od razu zapnę i będzie czekać te 3, może 4 tygodnie. 

A taki drobny kursik... 

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Och Karol

Młode lata przepierdolisz na byckach

Kasę wydasz na traktory

Narobisz się i co z tego masz

Toć jak młody byłeś to też miałeś bydło i świnie. Więc tak samo co z tego miałeś?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

A ona P0 wymianie cylindra z tłokiem chodziła jakiś czas lepiej czy to nic nie dało

Wcześniej też były problemy z obrotami.

Po czyszczeniu i wymianie uszczelek gaźnika tak jak by trochę lepiej było.

Tera niby odpali i na dużych obrotach jakoś chodzi ale aby mniej gazu to głupie je gaśnie.

Nie da się wyregulować...no ja nie mogę.

Czyli albo lewe powietrze, albo gaźnik.

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ile dajesz 

Połowę 🤷

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tera niby odpali i na dużych obrotach jakoś chodzi ale aby mniej gazu to głupie je gaśnie.

Nie oddawaj do tego serwisu, bo powie że złom, da 50zł a potem zobaczysz swoją piłę na OLX za 550 xD 

• Haha 4
  • Sad 1
Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie oddawaj do tego serwisu, bo powie że złom, da 50zł a potem zobaczysz swoją piłę na OLX za 550 xD 

Sam ocenił

Widział tłok i cylinder P0 rozebraniu

Zobaczyli ceny i taka była jego decyzja że nie będzie inwestował. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

O i skończył  siać kredę. Takiej suchej zimy dawno nie było 

20250125_101432.jpg

A skąd ty masz taki ładny ciągnik 😍 moim marzeniem jest mieć ale dwunastkę 

A co do suszy to u nas nawet na bagiennych torfowych łąkach można suchą oponą przejechać,  o tej porze to można było łódko tam pływać zawsze

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
20 minut temu, marulekk napisał(a):

A skąd ty masz taki ładny ciągnik 😍 moim marzeniem jest mieć ale dwunastkę 

A co do suszy to u nas nawet na bagiennych torfowych łąkach można suchą oponą przejechać,  o tej porze to można było łódko tam pływać zawsze

No mam z 97 roku,stary kupił kiedyś.

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja kiedyś dałem swoją huske do serwisu powiedział że złom tak jak Rychu. Później z ciekawości dałem do wiejskiego naprawiacza - takiego miejscowego Ryśka. Ten mówi że faktycznie złom, no i jeszcze gaźnik ktoś podmienił bo jakiś chińczyk siedzi. W serwisie przy okazji diagnozy gaźnik oryginał za***ali.

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wcześniej też były problemy z obrotami.

Po czyszczeniu i wymianie uszczelek gaźnika tak jak by trochę lepiej było.

Nie da się wyregulować...no ja nie mogę.

Czyli albo lewe powietrze, albo gaźnik.

Połowę 🤷

Dużego 🫢🤭

• Confused 1
Opublikowano
56 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja kiedyś dałem swoją huske do serwisu powiedział że złom tak jak Rychu. Później z ciekawości dałem do wiejskiego naprawiacza - takiego miejscowego Ryśka. Ten mówi że faktycznie złom, no i jeszcze gaźnik ktoś podmienił bo jakiś chińczyk siedzi. W serwisie przy okazji diagnozy gaźnik oryginał za***ali.

W starych huśkach były dwa typy gaźników. Huśki i bodaj jama to się nazywało to ten drugi china był. 

@Rolnik1973 chcesz piłę do ogarnięcia? 

17378091327983210826834498263083.jpg

11 minut temu, radekz200 napisał(a):

jak tam żyjeta chłopy? 

O licho

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał(a):

Takiej suchej zimy dawno nie było 

i ciepła. Tak naprawdę w tym sezonie ani razu obory nie musiałem przymykać, a zawsze chociaż kilka dni takich było, że poidła potrafiły przymarznąć przy otwartych drzwiach 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

Wcześniej też były problemy z obrotami. Po czyszczeniu i wymianie uszczelek gaźnika tak jak by trochę lepiej było. Tera niby odpali i na dużych obrotach jakoś chodzi ale aby mniej gazu to głupie je gaśnie. Nie da się wyregulować...no ja nie mogę. Czyli albo lewe powietrze, albo gaźnik.

Uszczelniacze na wale jak regulacja nie pomaga, a jakby dusiła się przy dawaniu gazu to filtrek zasyfiony, nadłamany przewod paliwa, albo zasyfione siteczko co jest od spodu gaźnika na jedną śrubkę.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Leszy napisał(a):

i ciepła. Tak naprawdę w tym sezonie ani razu obory nie musiałem przymykać, a zawsze chociaż kilka dni takich było, że poidła potrafiły przymarznąć przy otwartych drzwiach 

Pszczoły się oblatują, trochę nieśmiało ale jednak.

Opublikowano

W aucie miałem wymienione uszczelniacze ( obie strony ) sączyło się z prawej . Teraz wilgne jest z lewej pół osi . Koniec świata z tymi mechanikami. Albo uszkodził się uszczelniacz przy wbijaniu albo coś z pół osią. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v