Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

To mi wystarczy Claas,ale jeszcze zależy czy przyklepią wniosek w agencji. Narazie planu są ambitne i wtedy już z grubej rury inwestycja dalej. Doradź mi jeszcze jakąś sprawdzona mieszankę traw na podsiew łąk,żeby na słabszym stanowisku wytrzymała 

Ja trawy biorę ze sklepu sąsiada 

Tymotka na mokre 

Kupkówka na suche

7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

dsv 2014 ale w czystym siewie, podsiew nie opłaca sie

Tylko w tych miejscach co są gołe place będzie 

Czepiać pług albo talerzówke i ogień 

Opublikowano
25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Miałem wstawić zdjęcie nowego nabytka, ale zaraz jeden mleczny powie że po co mi to

To I nie będę się chwalił 

...są tu i nie mleczni...

Daj popatrzeć...niech muj gul se skacze ...

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Widziałem kiedyś coś podobnego ... już ze 30 lat temu po sąsiedzku miał kawałek pszenicy ... kolorek ładna gęsta a ziarko poślad ... nie wiem czy 2tony z ha uleciało...

Tam mogło być 40ton kurzaka na ha

Ptaki wydzielają kwas moczowy a krowy świnie itp mocznik. Normalna sprawa że jest inne dawkowanie. Jak ktoś na lekcjach biologii nie uważał to ma później popalone zboże:)

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja trawy biorę ze sklepu sąsiada 

Tymotka na mokre 

Kupkówka na suche

Tylko w tych miejscach co są gołe place będzie 

Czepiać pług albo talerzówke i ogień 

Mam właśnie sporo placów łysych po dzikach,kretowiskach, na górkach wypalona. Nie chce w tym roku ruszać tego i od nowa siać bo widzę co się dzieje po sąsiedzku na "nowej łące" sianej jesienią. Jak przyjdzie susza to nic nie zbiorę w tym roku,a zapasu nie mam już,więc wolę sprawdzić czy podsiew coś pomoże trochę,jedynie co stracę to kasę na nasiona i paliwo oraz czas. Inny znajomy posiał od nowa,i teren korzystny bo wilgoci wystarczająco a i tak zebrał tylko jeden pokos i zlikwidował i posiał od nowa.

• Sad 2
Opublikowano

Przed chwilą żona mnie uświadomiła że o 18 mam spotkanie w OSP,o czym zapomniałem a żona niezadowolona że mi przypomniała. Dobrze że jutro do pracy jadę na chwilę to nie będę się tam rozgaszczał😀

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Fajrant, u zwierzów posprzątane, jutrzejsze śniadanie i obiad wyjęte z zamrażarki, można ryśkować.

+1, niebo czyste, śniegu jeszcze miejscami trochę, jutro kizeryt z rana rozsiać.

Pamiętam za kawalerki robiliśmy kuligi ,no i był plan za 2,czy 3 tygodnie ,i nawet do łba nie przyszło że śniegu może nie być 

Opublikowano
Teraz, kizak napisał(a):

Pamiętam za kawalerki robiliśmy kuligi ,no i był plan za 2,czy 3 tygodnie ,i nawet do łba nie przyszło że śniegu może nie być 

U was tym bardziej - tu już typowej śnieżnej zimy z 15 lat nie było. Tylko takie chwilowe okresy "zimy".

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

nie ma jak malarza co sp***dola to zamarza😆😆😆 elegancko a na wyblakłego zetora masz pomysł czy tylko zielone malujesz

,,Klejent,,nasz pan, wsie kulory 

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał(a):

To mi wystarczy Claas,ale jeszcze zależy czy przyklepią wniosek w agencji. Narazie planu są ambitne i wtedy już z grubej rury inwestycja dalej. Doradź mi jeszcze jakąś sprawdzona mieszankę traw na podsiew łąk,żeby na słabszym stanowisku wytrzymała 

Nie podsiewaj na wiosnę bo wszystko zgrabiarka zniszczy szkoda kasy , jesienią to zrób 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Szłyszelicie o tym trumpie co chce zrobić,zagłodzić putina, wydobywać dużo ropy obniżyć ceny.

Nałożyć cła na niemieckie samochody bo amerykanie kupują niemieckie a unia niechcę kupować amerykanskuch,wali ten zielony ład,mi się on podoba.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał(a):

Szłyszelicie o tym trumpie co chce zrobić,zagłodzić putina, wydobywać dużo ropy obniżyć ceny.

Na razie to każe obniżyć ceny OPEC'owi, wątpię, że Araby się na to zgodzą xD 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mf362 napisał(a):

eko schematach że będą zmiany ( materiał siewny certyfikatowany ?)

Coś ma być z materiałem siewnym, bezorka też w dół, integrowana w zbożach też w dół, w owocach i warzywach integrowana w górę.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na razie to każe obniżyć ceny OPEC'owi, wątpię, że Araby się na to zgodzą xD 

Tak czy siak on nie byle jaki biznesmen wie jak się dogadać, a i tej Urszuli da popalić, ile tych f16 czy f35 czy tych helikopterów czy rakiet my od nich kupili chyba najwięcej z całej unni.

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Miki7211 napisał(a):

U was też problem jest z  tym gadem ?

My przez ostatnie 2 lata musieliśmy przesiać razem 40 ha kukurydzy tak nam życie umilają 

aż tak to nie ale z każdym rokiem coraz wiecej tego

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

Nałożyć cła na niemieckie samochody bo amerykanie kupują niemieckie a unia niechcę kupować amerykanskuch,wali ten zielony ład,mi się on podoba.

Ale Ty wiesz że to tylko 4 lata?

A niemce i tak se poradzą, jak zawsze

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

tanią ropą nie wygra z gazem , co do aut to tam jest inna mentalność i podejście w motoryzacji , nie jest tak ciasno w miastach , paliwa tańsze ,inny klimat , wzdłuż i wszerz można stany objechać łatwiej niż Europe 

ich auta prostsze ale więcej chlają , pick-upy za bardzo się nie sprawdzą u nas a trochę europejskich aut sprzedanych tam wraca z powrotem do europy

Edytowane przez konteno
Opublikowano
42 minuty temu, marulekk napisał(a):

aż tak to nie ale z każdym rokiem coraz wiecej tego

34 minuty temu, Miki7211 napisał(a):

U nas nie było ich w ogóle a od dwóch lat nie do opanowania 

W 2024 jakiś inny rejon Polski "uszcześliwiały" ( były ale dało się żyć) w 2023 zrobiły sobie lotnisko po środku pola kukurydzy, które sukcesywnie powiększały. Byłem na łące i słucham gdzie to diabelstwo ryja drze. Idę w pole , a kukurydza już taka z kolbą, a tam pogrom, cały pas połamany i roztrampany. Rok szybciej szły jak po Gpsie i tylko dziurki po dziobie zostawały na polu w miejscach po ziarnie. Jęczmień zimowy też im podpasował, kłosy obcinają a resztę tratują...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v