Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Transport tyle samo wyjdzie co przyczepa 

Niestety 

Przydała by się do bel

9 bel by zmieściła 

Albo 10 

3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Rama nie zgnita, osie proste, koła jak to koła, nakrętki x lat nie odkręcane bo jak robiłem to zbijalem pierścienie tylko. Opony wiekowe ale powietrze trzymają i ostatnio 12 bel bardzo mokrej sianokiszonki dały radę dowieźć 30km. 

Opublikowano
57 minut temu, Wpaw napisał(a):

Ta trzy pary skarpet na rok 🙆 to cerujesz? Nie udaj takiego dziada bo aż wstyd... 

Za historię swojej rodziny to szacun 👏

A po co więcej? Na lato jedne, na zimę drugie, grube, trzecia para jako zapas. Ewentualnie na wyjście, typu do roboty czwarta para.

57 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A spiryt sam pędzisz?

Próbuję.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

120 12 ładuje na nią, 6 na dół i 6 na górę bo na długość weszło by 3.5 beli 

Więc ładuje od tylnej burty z przodu zostaje wolna przestrzeń między balotem a burta i opieram o nadstawkę dwa 

Znajomy  odchylił tylną burtę i wchodzi 8 na spód 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

A po co więcej? Na lato jedne, na zimę drugie, grube, trzecia para jako zapas. Ewentualnie na wyjście, typu do roboty czwarta para.

Próbuję.

Debeściak jesteś.

Opublikowano
30 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiście że nie dostajesz ale jednak jest to mieszkanie bez hipoteki a to jednak jest dużo. 

Jeśli ci się mogą podwinie to w razie czego opuścisz mieszkanie i wrócisz nie wiem np. do rodziców. 

Czyli tak jak na normalnym wynajmie ... Tylko tutaj musisz najpierw wywalić kasę na remont, a na wynajmie płacisz co miesiąc i tyle.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Wszystko jest dla ludzi. Tylko trzeba to robić z głową. Swój bimberek 100 razy lepszy od tej chemii ze sklepu. Tfu.

Wódki przez ostatnie kilka lat poszło z 5-6 butelek ... Jedna rocznie xD Jak jest w domu dobry samogonik to nikt nie chce tego pić xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 minut temu, piotrp88 napisał(a):

O mydło zapytaj i proszek, bo zaraz okaże się, że te skarpety stoją obok butów. 

Mydła już nie muszę kupować, w robocie dostajemy tyle, że aż za dużo. 

Pranie to tam raz w tygodniu maksymalnie.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli tak jak na normalnym wynajmie ... Tylko tutaj musisz najpierw wywalić kasę na remont, a na wynajmie płacisz co miesiąc i tyle.

Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę to co ty mówisz że jest to jednak wynajem.. To się z tobą nie zgodzę z powodu tego że choć będziesz wynajmującemu płacił to jednak ma on prawo ci wypowiedzieć umowę wynajmu z miesięcznym wypowiedzeniem bez podania przyczyn. 

Tutaj jednak jesteś w miarę bardziej bezpieczny będziesz płacił czynsz i będziesz przestrzegał zasad to jest cię trudniej usunąć z mieszkania. 

Czyli i tak wychodzi na to że to bezpieczniejsza według mnie sposób na zamieszkanie na swoim. Tym bardziej że w ciągu 5 lat można wykupić mieszkanie na własność po atrakcyjnej cenie. 

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Mydła już nie muszę kupować, w robocie dostajemy tyle, że aż za dużo. 

Jeśli dobrze rozumiem to bierzesz mydło z pracy do domu. 

Wiesz że w każdej chwili mogą cię oskarżyć o kradzież. 

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pranie to tam raz w tygodniu maksymalnie.

To czego używasz do prania 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
14 minut temu, piotrp88 napisał(a):

O mydło zapytaj i proszek, bo zaraz okaże się, że te skarpety stoją obok butów. 

Nie mogę Piotrka o takie rzeczy posądzać... 

Opublikowano
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę to co ty mówisz że jest to jednak wynajem.. To się z tobą nie zgodzę z powodu tego że choć będziesz wynajmującemu płacił to jednak ma on prawo ci wypowiedzieć umowę wynajmu z miesięcznym wypowiedzeniem bez podania przyczyn. 

Tutaj jednak jesteś w miarę bardziej bezpieczny będziesz płacił czynsz i będziesz przestrzegał zasad to jest cię trudniej usunąć z mieszkania. 

Czyli i tak wychodzi na to że to bezpieczniejsza według mnie sposób na zamieszkanie na swoim. Tym bardziej że w ciągu 5 lat można wykupić mieszkanie na własność po atrakcyjnej cenie. 

Niczym się to nie różni od normalnego wynajmu, jedyna roznicą jest forma zapłaty ...

Opublikowano
4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie pierdziel....Pioter jest tam z dziada pradziada...i to co opisuje tam od zawsze....a nie naplywowe...

Tak że nie kłam ...

U was nie ma kurierów, wysyłek?🤔

no mazury to tez polska .od niedawna 🤣 ale zawsze .

on tak pokretnie pisal  ze nie wiem czy ojciec czy dziadek..mozesz dopytac .

paczkomaty ?? co to ??
jemu nie przetlumaczysz. 

7 minut temu, konteno napisał(a):

@Michał18 oj , przydałaby ci się taka 

i poduszki jakieś takie znajome 

https://www.facebook.com/reel/1164238378626014

a tobie to nie ??

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Oczywiście że musisz mieć pieniądze na remont ale można go zrobić jak najmniejszym kosztem. I nie oszukujmy się można powiedzieć że mieszkasz u siebie a nie i kogoś

A wynajem to wchodzisz rozumiem ale na wszystko musisz uważać tym bardziej że wynajem ma swoje minusy w największym jest to że nigdy nie jesteś pewny.  

Jak dla mnie jest duża różnica między takimi mieszkaniami a wynajmującymi mieszkania. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiście że musisz mieć pieniądze na remont ale można go zrobić jak najmniejszym kosztem. I nie oszukujmy się można powiedzieć że mieszkasz u siebie a nie i kogoś

A wynajem to wchodzisz rozumiem ale na wszystko musisz uważać tym bardziej że wynajem ma swoje minusy w największym jest to że nigdy nie jesteś pewny.  

Jak dla mnie jest duża różnica między takimi mieszkaniami a wynajmującymi mieszkania. 

Nadal jesteś na wynajmie a nie na swoim, jak zrobisz remont po taniości to szybko Cię pogonią i tyle ... Zachowujesz się jak dziecko, myślisz że ktoś za darmo mieszkania rozdaje .  

Nie mówiąc już o tym, że te mieszkania to często ruina i na byle jaki remont po taniości potrzeba 6 cyfrową sumę.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v