Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

snieg lezy nadal-padalo slabo. mgly brak, slonce gdzies wychodzi niesmialo..

2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

Ja pier....ile @yacentyz rób coś z tą nachalną reklamą. Dziesięciokrotne zamknięcie a ona wraca

Dobry dzień wszystkim po tej krótkiej nocy

w sumie to dobra kukurydza i cena w miare rozsadna.

rozgladalem sie po cennikach... znowu areal siewu spadnie.

Opublikowano

Witam wszystkich po chwilowej przerwie🖐️ może bym jeszcze siedział na urlopie ale potrzebuję waszej pomocy. Szukam sprawdzonej mieszanki traw na słabsze stanowisko. Ktoś poleci coś? A chciałbym podsiać łąki bo likwidować jeszcze i od nowa siać to mija się z celem na ten rok. Plany są ambitne i rozwojowe więc szkoda tak zostać na start bez paszy.

Jeszcze takie małe pytanie skrzynia quadrishift czy hexaschift Claas?

Opublikowano
20 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Jeszcze takie małe pytanie skrzynia quadrishift czy hexaschift Claas?

Zależy co chcesz robić i jaki ciągnik

To są odpowiedniki dyna4 i dyna6

Pierwsza w 4 cylindrach jako pomocnik Ci starczy, to jest 16x16 biegów

Ale jako główny to już musi być 24x24 

W 6 cylindrach to tylko 24x24

Obie mają trochę czujników co z czasem trzeba wymienić 

Tańszy w utrzymaniu jest dynaszift 32x32

Opublikowano
52 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Arion 430 4cylindry. Ciągnik jako główny ma być. Niby wstępnie ma być hexaschift bo jest już niby w standardzie w tym modelu. Ale jak robiłem wcześniej wycenę to była quadrishift i teraz mam zagwostke.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Więc nadal się rozwijasz 👍

@Karol6130 Maniek dobrze pisze powinieneś dostać kopa w upe draniu jeden 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Arion 430 4cylindry. Ciągnik jako główny ma być. Niby wstępnie ma być hexaschift bo jest już niby w standardzie w tym modelu. Ale jak robiłem wcześniej wycenę to była quadrishift i teraz mam zagwostke.

Jakie teraz tam są silniki, jd czy fpt?

16 biegów będzie mało 

24 już będzie ok

Teraz coś były podwyżki 

Czemu akurat claas?

3 minuty temu, Łolek napisał(a):

Więc nadal się rozwijasz 👍

@Karol6130 Maniek dobrze pisze powinieneś dostać kopa w upe draniu jeden 

Spokojnie, pójdę na pensjonat to dostanę nie jednego, a może nawet kosę 

• Confused 2
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

O tej porze już startować? Z reguły nawet ja tak wcześnie nie zaczynam... Choć nie zawsze...

On od wczoraj. Przynajmniej ja tak robiłem będąc w jego skórze. Jak wrócą to mu się % skończą na dłużej 😆

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał(a):

W miarę. Siewałem trochę 

Ach te urzędy....

IMG20250124090111.jpg

Ładne tam macie urzędy, gdybyś u nas w Polsce G zobaczył urzędy to odechciało by ci się załatwiania 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v