Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, mf362 napisał(a):

A propos księży to na Facebooku czy tam ytb  widziałem filmik z kamery monitoringu jak ksiądz po kolędzie przez siatkę kopał w szczekającego psa ( nie chciał go wpuścić na posesji) 

To na terenie @daron64 było 

• Like 1
Opublikowano

C4011 to miało jakiś inny korek od chłodnicy niż c355/360?

Bo c330 to ma mniejszy. 

Wczoraj na giełdzie znalazłem korek do c360 nowy nieużywany z dawnych lat . Na pewno więcej niż 20/25 lat . Bo to co w sklepie to sprężynka delikatna jak i odlew blaszka . 

Opublikowano

Myślisz 🤔...po pierwszym dniu by mu się łodechciało...gospodarki🤷

14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oj tam...sie by ...nałuczył...🤷

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

C330 jest ten sam co c360

A może i nie🤔 aż sprawdzę jutro

Nie ten sam...ciapek ma mniejszy

5 minut temu, mf362 napisał(a):

C4011 to miało jakiś inny korek od chłodnicy niż c355/360?

Bo c330 to ma mniejszy. 

Wczoraj na giełdzie znalazłem korek do c360 nowy nieużywany z dawnych lat . Na pewno więcej niż 20/25 lat . Bo to co w sklepie to sprężynka delikatna jak i odlew blaszka . 

Powinien być ten sam

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...może by zrozumiał co wydajność i komfort....zdrowie przy tym...

Przede wszystkim to by zrozumiał co znaczy...umieć robić w polu

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Nic nie wydałeś,nawet odkrytki nie kupiłeś?

To są grosze 🤦 ludzie na ,, fajki,, i % dużooo więcej wydają 🙋‍♂️😁

50 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...nie myślałeś o kupnie pary koni?

Jeszcze taniej wychodzą...🤷

Owies drogi 😁🤭

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

To są grosze 🤦 ludzie na ,, fajki,, i % dużooo więcej wydają 🙋‍♂️😁

No to widzisz Sławek, jak mój sąsiad Michał, od 10 lat sobie modernizował sukcesywnie swoją siuntke pomimo, że stać go na to, żeby se kupić w jej miejsce jakąś Proxime, czy coś w podobnie, to znaczy, że włożył w nią to, co być może wydałby na fajki i %, bo ani jednego ani drugiego nie używa. A że chłopak ma bardzo fajny warsztat ślusarski i w mechanice jest kumaty, to chciał stworzyć coś swojego, co mu się w zupełności udało, bo podejrzewam, że drugiej takiej siuntki nie da rady znaleźć 🤷

Wszystko tam zrobił sam. Silnik kupił do remontu, skrzynie i most też. Stare posprzedawał...każdej wiosny się czlowiek zastanawiał, czym on w pole wyjedzie, bo że całą zimę przy tym ciągniku grzebał to jasne i oczywiste...znaczy w zeszłym roku to wiedziałem, bo mnie zimą prosił o małą pomoc przy moście właśnie 

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

No to widzisz Sławek, jak mój sąsiad Michał, od 10 lat sobie modernizował sukcesywnie swoją siuntke pomimo, że stać go na to, żeby se kupić w jej miejsce jakąś Proxime, czy coś w podobnie, to znaczy, że włożył w nią to, co być może wydałby na fajki i %, bo ani jednego ani drugiego nie używa. A że chłopak ma bardzo fajny warsztat ślusarski i w mechanice jest kumaty, to chciał stworzyć coś swojego, co mu się w zupełności udało, bo podejrzewam, że drugiej takiej siuntki nie da rady znaleźć 🤷

Wszystko tam zrobił sam. Silnik kupił do remontu, skrzynie i most też. Stare posprzedawał...każdej wiosny się czlowiek zastanawiał, czym on w pole wyjedzie, bo że całą zimę przy tym ciągniku grzebał to jasne i oczywiste...znaczy w zeszłym roku to wiedziałem, bo mnie zimą prosił o małą pomoc przy moście właśnie 

ja też nie palę i nie piję 😂

• Haha 4
Opublikowano

chocby i 20 lat dlubal nie zrobi z kucyka rumaka.

stary klonkier dalej takim zostanie.pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

2 godziny temu, Łolek napisał(a):

Może dla ciebie jej zachowanie i wypowiedź jest czymś godnym uwagi bo  dla mnie nie 

Może dla ciebie jej zachowanie i wypowiedź jest czymś godnym uwagi bo  dla mnie nie 

2 godziny temu, Łolek napisał(a):

Jackowi się podoba 

jestes wyborca pis-u wiec mnie to nie dziwi.

czy mi sie podoba ?? na raz by byla  🤣

mowi w glupi sposob o madrych rzeczach..chco i glupie wypowiediz ma .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

ja też nie palę i nie piję 😂

I masz siuntke...modernizuj😎

3 minuty temu, KarolTD90 napisał(a):

I też masz siontkę 😁

I jeszcze...spawać umi🤭

A Michaś spawa wszystkimi metodami😎

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ale mi nie o to chodzi 🙋‍♂️🤦 jacus wyjaśnił 🤭😁

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

I masz siuntke...modernizuj😎

Nie opłaca się 🤭😁 dobrze że ja nie miałem i miał nie będę 😁😛

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...nie myślałeś o kupnie pary koni?

Jeszcze taniej wychodzą...🤷

Konie mogą trzymać tylko ludzie o mocnych nerwach 

A przede wszystkim z dobrym zapleczem weterynaryjnym 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie opłaca się 🤭😁 dobrze że ja nie miałem i miał nie będę 😁😛

Ty masz satysfakcję z czego innego🤷...

6 minut temu, KarolTD90 napisał(a):

A więc  wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują  by @radekz200 albo zaczął  pić i palić albo swoją  siontke modernizował🤣

A jak powszechnie wiadomo, kto pije i pali ten...nie ma robali🤷

7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Konie mogą trzymać tylko ludzie o mocnych nerwach 

A przede wszystkim z dobrym zapleczem weterynaryjnym 

To jest tak Karol👇

Screenshot_20250115-135404~2.png

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Z tego że nie miałem i nie mam siuntki 🤔🤭😁🙆‍♂️

A Ty po doił 🤔😁

Nie wiem co dalej z choinką 🤭😁

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
58 minut temu, Qwazi napisał(a):

Myślisz 🤔...po pierwszym dniu by mu się łodechciało...gospodarki🤷

Nie ten sam...ciapek ma mniejszy

Powinien być ten sam

Bo gość na giełdzie coś mi głowę kręcił że jest nowy i stary typ . A ja mówię że potrzebuje duży korek , że c330 ma mniejszy. 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

A jak powszechnie wiadomo, kto pije i pali ten...nie ma robali🤷

To jest tak Karol👇

Screenshot_20250115-135404~2.png

Ludzie się zmienili

Dziadek był koniarz, ojciec tyle że wiedział co i jak, a ja tyle że robiłem 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Z tego że nie miałem i nie mam siuntki 🤔🤭😁🙆‍♂️

A Ty po doił 🤔😁

Nie wiem co dalej z choinką 🤭😁

Podoił...niedoczekanie Twoje, będziesz se musiał choinkę... zutylizować 🤷🤭

2 minuty temu, mf362 napisał(a):

Bo gość na giełdzie coś mi głowę kręcił że jest nowy i stary typ . A ja mówię że potrzebuje duży korek , że c330 ma mniejszy. 

Nie sądzę. Chyba, że jakaś firma krzak zrobiła chłodnice z innym wlewem, ale się nie spotkałem 

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Ludzie się zmienili

Ludzie, czasy...a ja uparcie szukam...konia🤷

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj rozsiewalem wapno po polach, 3-4 klasa, takze wyorane laki..

Wszedzie da sie bez problemu wjechac, protektor ledwo brudny.

Tak sucho o tej porze to chyba nigdy nie bylo

powiat siedlecki

Edytowane przez ahten
dopisek
  • Sad 2
Opublikowano

Może i lepiej, jak by zobaczyli ta biedna choinka to było by śmichu i na naszą strona powiatu

Przecież nikt by nie uwierzył że obszarpana bo na wieniec poszła 

Teraz, ahten napisał(a):

Dzisiaj rozsiewalem wapno po polach, 3-4 klasa, takze wyorane laki..

Wszedzie da sie bez problemu wjechac, protektor ledwo brudny.

Tak sucho o tej porze to chyba nigdy nie bylo

Jaki region?

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v