Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, jacor73 napisał(a):

A od Karola do Tomka, to ile jest?

Przy 50 kg 1,5 czy 2,5 to tylko starta czasu i pieniędzy żeby szukać tańszej.

Nawet jeśli znajdziesz tańsza gdzieś na rynku to jeszcze do tego dolicz paliwo i na to samo wyjdzie co byś kupił droższa 

Wiadomo jednak co kto woli 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Brukselka droga. 10zł chcieli za kg. A sprzedawali jak mogli.

Oj bo brukselki sporo ubyło. Pamiętam kiedyś to Iłów Brzozów i te okolice to pełno tego było, a teraz już mało, mimo tego że są nawet kombajny do mechanicznego zbioru tego.

Kuzyn też kiedyś to sadził, ale z 2 albo 3 lata po kolei tylko na koszty zarobił i zrezygnował.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

I co tam u Łolka? 

Kurna, coś się zachmurzyło, a jak kończyłem orać to delikatnie pokropiło...

....a ryzyk fizyk ....

Czepiać opryskiwacz i lać wodę cza ..

Drugą beczkę leje i pokrapuje...

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

Możesz wierzyć albo nie, ale przywożą pod dom. I to nie są sprzedawcy jednego sezonu, tylko latami już tak robią

30 sek na OLX i mam 7km od siebie po 1.3zl za kg, i to już z marchewką ... Powyżej 30 kg 1.2 zł.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

30 sek na OLX i mam 7km od siebie po 1.3zl za kg, i to już z marchewką ... Powyżej 30 kg 1.2 zł.

Dobrze napisałeś, u Ciebie, nie wszędzie są rejony kapuściane

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie trzeba tyle jechać. Napisał @6465 ile na lokalnym rynku kosztuje kapusta szatkowana ... Znajomy robił u siebie samozbiory kapusty, to 1zl za główkę ... Tylko trzeba by pobawić się z szatkowaniem.

Teraz szatkowanie to nie problem kroisz na części i cyk do maszynki, chwila roboty 

Opublikowano
2 godziny temu, Popier96 napisał(a):

@Chłoporobotnikpuszczasz jutro matki z izolatorów? Ciepło nadają, a potem znów chłód. Będziesz dymił drugi raz? Dzisiaj wyciągnąłem paski z rodzin. A jutro nie wiem czy bym matek nie wypuścił. Tylko pytanie czy dymić...

Będę dymił. Ale na pewno nie teraz i nie będę teraz wypuszczał. Jeszcze w listopadzie będzie po 10 stopni.

Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu teraz tak?

Bobry?

Po części...a  brak po części hodowli... łąki natura2000 za miastem ja mam tam 8km jeszcze mam 4km dalej..i nikomu się nie opłaca....

Opublikowano
15 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

idzie mi fatastycznie ..przekroczylem juz milion zl na lokatach ...po nowym roku ide w obligacje skarbowe 3 letnie na 5,5 %🤪

tartak to tylko  maly dodatek 

Teraz już nie ma 5,5%, a po nowym roku to dobrze jak 4 będzie

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Będę dymił. Ale na pewno nie teraz i nie będę teraz wypuszczał. Jeszcze w listopadzie będzie po 10 stopni.

Przeczytałem dymał. A, że masz jakąś absz abst... mniejsza o to😂..  zdębiałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v