Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Baks00 napisał(a):

Świeży najlepszy 👍

A taki prosto z pieca 😋 

Piece trzonowe,pewnie mus łopatkowac🤔

Taki chleb to ja tylko królikom daję... A to o ile nie zapleśnieje... 

2 godziny temu, kizak napisał(a):

karcher poniżej 3000 zł ,to trzydziestominutówki ,jak za 2000 to 20 minut i wyłączaj ,poniżej tysiąca ,to ty go omijaj 

Na 4 godziny roboty w roku wydaać 2 czy 3 koła to tylko się w głowę popukać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja pisałem o karcherze ,miałem kiedyś włoskiego lovara ,czy jakoś tam ,też fajnie chodzila . Sęk w tym że te tanie myjki są silnie budżetowe ,im tańsza tym bardziej ,a te ich ciśnienia czy litry na minutę to pobożne życzenie . Dobra końcówka lancy ,np turbo to wydatek ceny taniej myjki .    Tak jak ty jestem zwolennikiem tańszych rzeczy gdy nie mam potrzeby pracować tym często . Aktualnie mam pierdka za może 300 zł by bez szkód chłodnicę myć ,taką może za 800 ,by siewnik popłukać ,i karchera 6.15  to już  ciągniki ,rozżutnik . Ale by przydała się jeszcze jedna z wydatkiem wody z 15 -20 l na minutę i z temperaturą ,ale toooooo .

Opublikowano (edytowane)

Ja mam taką myjkę i na moje potrzeby swoje zadanie spełnia 🤷...nie pytajcie ile kosztowała 🫣

Zapomniałem o niej jak pisałem co mam z tym logo😀

IMG_20251021_081035833_MFNR.jpg

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał(a):

u mnie Samiec z tej samej stajni ,a obroty z alternatora ,ale czekaj może jeszcze same z dojcem w tym czasie jeszcze bez ,,małżeństwa'',chociaż jeden i drugi powietrzak .

Mój chyba 82r

Jedna śrubka pod oczko jest wolna także może i właśnie do elektronicznego wskaźnika 

Siwek dał czadu.

Miało być mniej, a tu -6

Opublikowano
24 minuty temu, kizak napisał(a):

Tosz to amerykańska konstrukcyja , a i plecy u Trampa som ;) Aż rzuciłem okiem na allegro co to za pochlipka 😱;)

Diabli wiedzą kto to popełnił. Najważniejsze, że jest serwis i dostęp do części, a części niedrogie. A i system obsługi gwarancyjnej fajnie działa. Miałem przykład z baterią od wkrętarki 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na 4 godziny roboty w roku wydaać 2 czy 3 koła to tylko się w głowę popukać

Dlaczego? j

Jeśli kogoś stać to może wydać tyle ile chce na sprzęt. 

Nawet jeśli miał pracować 2 godziny na rok 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Dalej wałkujecie temat myjek ?

@Chłoporobotnik jak kosa, pali od pierwszego ? Tam się leje mieszankę 1:5 czy 1:4 ?

7 godzin temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋robi się 

Lubię zapach świeżego chleba 👍

17610023918616187388959412590155.jpg

Dostajesz jakiś ekwiwalent dzienny, chleb, bułki ?

33 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Diabli wiedzą kto to popełnił. Najważniejsze, że jest serwis i dostęp do części, a części niedrogie. A i system obsługi gwarancyjnej fajnie działa. Miałem przykład z baterią od wkrętarki 

Taką ostrzałkę "produkuje" Faworyt, Cedrus i Hecht. Teraz widzę doszedł NAC. Różnica taka że NACa jest malowana na szaro a tamte czerwone. Ale ogólnie działa nawet dobrze, tylko silnik się trochę grzeje przy dłuższym użytkowaniu.

https://nac.com.pl/ostrzalka-elektryczna-do-lancuchow-nac-she230-f/

https://cedrus.com.pl/ostrzalka-elektryczna-do-lancucha-cedrus-os01

https://www.hechtpolska.pl/pl/p/OSTRZALKA-DO-LANCUCHA-HECHT-9230/8334

15 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Siebie P0stukaj

Trza gnać to zło

Bo i ciebie do jepią i będziesz drzewa kupował i rąbał bo zabronią palić gazem. 

Drewnem też mogą zabronić bo pelet"ekologiczniejszy" od niego 🤫.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Rysiek można powiedzieć że "już jest zabronione" od 2028 zakaz montowania kotłów gazowych z instytucjach od 2030 w domach prywatnych jedynie brak terminu na demontaż istniejących ale też kwestia czasu...

6 minut temu, dsbh napisał(a):

No w końcu kto największym producentem przypadkowo nie Niemcy 🤔 to i trzeba wcisnąć ciemnocie że drewno bleeee nieekologiczne ale pellet z trocin drzewnych już gut gut pełna ekologia 🤣

Edytowane przez Roki212
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tobie chyba mózg zapleśniał 🤦🤭😁

Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Siebie P0stukaj

Trza gnać to zło

Do drewna to już nie wrócą... A jak zabronią to se kupię pompę ciepła... Nie będę rypał z drewnem i węglem jak kiedyś, jaka to była głupota...

11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Dlaczego? j

Jeśli kogoś stać to może wydać tyle ile chce na sprzęt. 

Nawet jeśli miał pracować 2 godziny na rok 

A znasz coś takiego jak nieuzasadnienie zakupu?

6 minut temu, dsbh napisał(a):

@Chłoporobotnik jak kosa, pali od pierwszego ? Tam się leje mieszankę 1:5 czy 1:4 ?

Taką ostrzałkę "produkuje" Faworyt, Cedrus i Hecht. Teraz widzę doszedł NAC. Różnica taka że NACa jest malowana na szaro a tamte czerwone. Ale ogólnie działa nawet dobrze, tylko silnik się trochę grzeje przy dłuższym użytkowaniu.

Teraz 100ml na 3l benzyny, jak się dotrze to 100ml na 4,5-5l. Pali, tylko kurła mokro i nie ma jak przetestować.

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Tobie chyba mózg zapleśniał 🤦🤭😁

Tobie kiszonkowy wyróbmlekopodobny wypłukał ostatnie myślące komórki.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, dsbh napisał(a):

Chodzi Ci ogólnie o firmy typu Dexter, Vertex, Practyl czy o Oleo Mac, Stalco ?

Ja już raz powiedziałam co myślę i jak to wygląda powtarzać się nie będę. 

Jeśli chcesz zobaczyć jak działa sprzęt niższej klasy to sobie go kup i sam się przekonasz na własnej skórze jak to działa.

Dla mnie sprzęty takie nadają się tylko dla laików którzy raz użyją i zostawia. Mnie przeszkadza jak ktoś kupi taki sprzęt.

Chociaż sama mam szlifierkę oscylacyjna dextera i szlifierkę kątową firmy krzak nie pamiętam jakiej. To jednak są urządzenia które używam bardzo rzadko. Więc można wtedy trochę pieniędzy zaoszczędzić. 

Cały dział  jest łącznikiem ale chyba widać co ludzie zwracają najczęściej lub z czym mają problemy ? Chyba że to tajemnica sklepowa i nie wolno jej ujawniać.

Problem to my mamy z dużą częścią zamówień od projektantów którzy uważają się za siódmy cud świata i nie znają się na podstawowym prawie budowlanym i nie słuchają się klientów co gdzie mają w domu a później kwiatki wychodzą np. trzeba przenosić hydraulikę na inny punkt montaż szafek na kominie wentylacyjnym lub modyfikują projekt bez zgody właściciela. 

Praca moja i koleżanek w dużej części polega na tym aby to wszystko w miarę kontrolować i pożary gasić jeśli taka a nie inną sprawą wyniknie. 

Jeśli coś się zepsuło napraw to ty jeśli ty zepsulas napraw sama. I gdzie tu jest sprawiedliwość. Chociaż udało nam się coś tam osiągnąć aby działy same naprawiały swoje błędy ale jednak to my większości bierzemy to na siebie spowodu tego że jesteśmy na końcu przewodu pokarmowego i mamy większe możliwości interpersonalne aby załatwić sytuacje tak aby firma wyszła z twarzą 

Tam przed chwilą go zachwalałaś. To jak to w końcu jest ?

Zachwalaniem produktu którego samemu się chce kupić. I może ktoś podchwycić temat i coś tam o nim powie czy się opłaci czy nie. Z powodu tego że jak się pytałam standardową droga to nici a tak szybko dostałam odpowiedź która chciałam uzyskać. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A znasz coś takiego jak nieuzasadnienie zakupu?

Widać że jesteś sknera.

Pamiętaj że ludzie lubią wydawać pieniądze a coś nawet jeśli mu nie jest potrzebne używać codziennie.

Tu chodzi bardziej o to aby mieć coś co można z tym zrobić wszystko a nie tylko część roboty. 

U ciebie wygląda to tak jak byś kupował produkt żywnościowy tylko z najniższej półki bo według ciebie ma dobrą cenę bo wszystko i tak trafia do jednego miejsca. 

Tylko że nieraz produkty z najniższej półki jeśli chodzi o jedzenie mogą więcej krzywdy ci zrobić niż te z wyższej. 

Produkt z wyższej półki jest lepszy od tego z niższej półki. Chociaż ta teoria nie zawsze musi się sprawdzić ale w większej ilości przypadkach tak jest. 

@witejus Dzięki za zwrócenie mi uwagi. Poprawiłam błąd 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Roki212 napisał(a):

No w końcu kto największym producentem przypadkowo nie Niemcy 🤔 to i trzeba wcisnąć ciemnocie że drewno bleeee nieekologiczne ale pellet z trocin drzewnych już gut gut pełna ekologia 🤣

Żeby to szło tylko z Niemiec to mogą dokręcić śrubę certyfikatami. No ale chyba chodzi o dokręcanie śruby. Sporo osób ma swoje lasy. Idzie do leśniczego po papier do wycinki i to wszystko. Nie płaci za każdy metr drewna podatku ze "stratą" dla państwa. Druga sprawa tam mi gdzieś kiedyś mignęło do jakiej średnicy jest opał a od jakiej budulec. Także pod tym względem też może być ciekawie.

22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Teraz 100ml na 3l benzyny, jak się dotrze to 100ml na 4,5-5l. Pali, tylko kurła mokro i nie ma jak przetestować.

U mnie w chinole leje 1:4. Czyli Twoja to nie jest raczej typowy Chińczyk.

8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ja już raz powiedziałam co myślę i jak to wygląda powtarzać się nie będę. 

Jeśli chcesz zobaczyć jak działa sprzęt niższej klasy to sobie go kup i sam się przekonasz na własnej skórze jak to działa.

Dla mnie sprzęty takie nadają się tylko dla laików którzy raz urzyją i zostawia. Mnie przeszkadza jak ktoś kupi taki sprzęt.

Chociaż sama mam szlifierkę oscylacyjna dextera i szlifierkę kątową firmy krzak nie pamiętam jakiej. To jednak są urządzenia które używam bardzo rzadko. Więc można wtedy trochę pieniędzy zaoszczędzić. 

Graphite czy Celma to sprzęty z niższej półki czy średniej ? Mam, używam czasami, nie narzekam. Po co mi Dewalt czy  Milwaukee skoro tym nie robię dzień w dzień ?

12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Zachwalaniem produktu którego samemu się chce kupić. I może ktoś podchwycić temat i coś tam o nim powie czy się opłaci czy nie. Z powodu tego że jak się pytałam standardową droga to nici a tak szybko dostałam odpowiedź która chciałam uzyskać. 

To należało podać do czego ma to służyć i spytać o konkretny model. Było by szybciej.

Opublikowano
38 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Do drewna to już nie wrócą... A jak zabronią to se kupię pompę ciepła... Nie będę rypał z drewnem i węglem jak kiedyś, jaka to była głupota...

Sam powiedziałeś przed paroma dniami że nie będziesz inwestować w dom. 

Albo ja coś źle zrozumiałam. 

Jak dla mnie pompa ciepła to jest inwestycją nawet jeśli będzie trzeba zmienić ogrzewanie domu z powodu niemożności używania gazu. 

Opublikowano
54 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Widać że jesteś sknera.

Pamiętaj że ludzie lubią wydawać pieniądze a coś nawet jeśli mu nie jest potrzebne używać codziennie.

Tu chodzi bardziej o to aby mieć coś co można z tym zrobić wszystko a nie tylko część roboty. 

U ciebie wygląda to tak jak byś kupował produkt żywnościowy tylko z najniższej półki bo według ciebie ma dobrą cenę bo wszystko i tak trafia do jednego miejsca. 

Tylko że nieraz produkty z najniższej półki jeśli chodzi o jedzenie mogą więcej krzywdy ci zrobić niż te z wyższej. 

Produkt z wyższej półki jest lepszy od tego z niższej półki. Chociaż ta teoria nie zawsze musi się sprawdzić ale w większej ilości przypadkach tak jest. 

@witejus Dzięki za zwrócenie mi uwagi. Poprawiłam błąd 

Ale ty pie*dolisz bezrobotny pacanie tartaczny...

37 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Sam powiedziałeś przed paroma dniami że nie będziesz inwestować w dom. 

Albo ja coś źle zrozumiałam. 

Jak dla mnie pompa ciepła to jest inwestycją nawet jeśli będzie trzeba zmienić ogrzewanie domu z powodu niemożności używania gazu. 

Kowalski, co innego inwestować z powodu widzimisię a co innego z musu. 

Opublikowano
Godzinę temu, dsbh napisał(a):

Tak mogę wziąć tylko muszę zapisać co wziąłem... zazwyczaj biorą jeden chleb. Do tego 3 bułki.. nie w każdy dzień....na zapas nie biorę..

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, dsbh napisał(a):

U mnie w chinole leje 1:4. Czyli Twoja to nie jest raczej typowy Chińczyk.

W Stigę zawsze lałem na litr benzyny 20ml oleju. Z reguły nie rozrabiam więcej niż litr, chyba, że kroi się jakieś większe koszenie to ze 2l.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v