Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, kizak napisał(a):

Na ciul ten pierdek kupować ,jak przy oraniu same poprzeczniaki . No jak obok mego podwórka ,czy przy moim ,czy z jakichś innych względów pasowne to tak . A tak ,olać ,by zboże siać za 700 zł ? ,olać 

Nie kupują... Dzierżawić chcą. U nas sprzedawać nikt nie chce.

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przecież to było oczywiste patrząc na ceny masła czy mleka w proszku ...

Nie chrzań że było drogo.... może w sklepach.... rolnik zawsze najmniej na produktach zarabia  a lwią część zabiera handel 🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Nie chrzań że było drogo.... może w sklepach.... 

Ale Sławciu, ja nie mam na myśli cen w sklepach tylko ceny masła i mleka w proszku na giełdach ...  Jedno i drugie ostro w dół, to oczywiste jest, że mleczarnie zaraz obetną sobie koszty produkcji, a jak zrobić to najłatwiej ?? 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie wiem ile masz lat i czy byłeś kiedyś i dziś na budowie kiedyś trzeba było dymać ciężkie pustaki żużlowe na rusztowanie z rusztowania na mur urabiac betoniary zaprawy dziś hds na paletach wszędzie podadzą suporex na klei klejony kiedyś zalewanie stropu betoniarki dwie na przerzuty i rozwożenie taczkami dziś przyjeżdża gruszka z pompa i aby sobie chodzisz z wężem czy tynkowanie ile się kiedyś majster musiał namachac kielnia dziś agregatem rzuci tylko ściągać ciężko

Co by nie było to budowlanka to praca fizyczna ... trochę pustaków przerzuciłem i łopat betonu...

Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie wiem ile masz lat i czy byłeś kiedyś i dziś na budowie kiedyś trzeba było dymać ciężkie pustaki żużlowe na rusztowanie z rusztowania na mur urabiac betoniary zaprawy dziś hds na paletach wszędzie podadzą suporex na klei klejony kiedyś zalewanie stropu betoniarki dwie na przerzuty i rozwożenie taczkami dziś przyjeżdża gruszka z pompa i aby sobie chodzisz z wężem czy tynkowanie ile się kiedyś majster musiał namachac kielnia dziś agregatem rzuci tylko ściągać ciężko

Węża od pompy to też nie byle c*pa utrzyma zalewając na przykład strop, druga sprawa tego pustaka trzeba też położyć ustawić trzeba go uciąć czasami. Podsumowując na budowlance jest robota ciężka i przejebana i wcale nie ma chętnych na takie roboty. Do tego wypadki dosyć często praca na wysokościach nadmierne zmęczenie pracowników. 

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie leniwe. Tam blisko kopalnie węgla brunatnego, przez to brak wody, gleby też nie za mocne, to i ludzie rezygnują z rolnictwa, zostają tylko nieliczni którzy też za chwilę zrezygnują przy tej sytuacji w rolnictwie ...

Dokładnie, warunków nie ma ,do tego etaty dobre 

Opublikowano

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale Sławciu, ja nie mam na myśli cen w sklepach tylko ceny masła i mleka w proszku na giełdach ...  Jedno i drugie ostro w dół, to oczywiste jest, że mleczarnie zaraz obetną sobie koszty produkcji, a jak zrobić to najłatwiej ?? 

Nieciekawe czasy na rolnictwo nastają. Jedynie wegetacja zostaje 😣

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

U nas by się bambry pozabijali o każdy kawałek. Już teraz nawet pizdki po 10-15a by chętnie wzięli. Do Seniora już kolejka się na całe 20a ustawiła. 

Weź ich wykiwaj tobie odda 🤭😁

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

I Ciebie może tak. U mnie hektar za 100 tys by się nie spłacił do końca mojego życia...żeby za 6 klasę płacić 100 tys to trzeba nie mieć wyobraźni ani myślenia. Ale wielu go nie ma. Dlatego wzrost popytu generuje wzrost ceny. I tu jest teoria Wieśka, bo podaży na ziemię się nie da kontrolować ze względu na jej ograniczoną ilość. Ale to nie zmienia faktu, że chłopy płacąc po tyle za te hektary sami sobie pętle na szyje zakładają. W tym roku to widać pięknie w warzywach

Umnie tak samo. Sąsiad chce po 75 tys za hektar V klasy. Zycia by mi nie starczyło aby to wybrać z pola. Troche się spóźnił, bo rok, dwa temu krowiarze by kupili, ale oni teraz już  zayebani kredytami po uszy.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jedyny sposób to cena surowca. Na wynagrodzeniach, ubezpieczeniach, paliwie i energii nie obetniesz🤷

Opublikowano
13 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

U nas nie ma Bambrów, na dwa sołectwa razem 5 wniosek gdzie mam ziemię ostatni nowy ciągnik był kupiony ponad 15 lat temu , i w okolicy praktycznie podobnie 

jakie to rejony aż się wierzyć nie chce jaki powód 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jakie leniwe,jak robotę mają konkretną to nikt nie bawi się w ciągniki na pokaz , kupi starego aby po godzinach ogarnąć pod dopłaty i wystarczy 

Nowy ciągnik jest uzasadniony w pewnych warunkach. Jednym z nich jest ilość godzin, jakie on pracuje. A na te godziny przejadą się, miedzy innymi, areał...

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Umnie tak samo. Sąsiad chce po 75 tys za hektar V klasy. Zycia by mi nie starczyło aby to wybrać z pola. Troche się spóźnił, bo rok, dwa temu krowiarze by kupili, ale oni teraz już  zayebani kredytami po uszy.

15 lat temu tak samo mówili jak sprzedawał u po 60 tys że kiedy to się spłaci. teraz przez miedzę sprzedają po 150. i przez ten czas zobacz jaki wzrost wartości i jeszcze co roku zysk z niej 

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

to ile lat najlepiej splacac hektar ziemi 5lat 10lat mam kolegę co mówi że po 100tys tanio bo uprawia truskawki i ogórki i inne warzywa i mówi że ta 100 to w 2÷3 lata się zwraca. ziemią stanieje to i nasze majątki zubożeją 😀😀

zazwyczaj powinna być zwrot 7 % tak minimum , zachodnie koncerny tak liczą inwestycje 

15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie leniwe. Tam blisko kopalnie węgla brunatnego, przez to brak wody, gleby też nie za mocne, to i ludzie rezygnują z rolnictwa, zostają tylko nieliczni którzy też za chwilę zrezygnują przy tej sytuacji w rolnictwie ...

jak zaleją odkrywki to bedą żyć z turystyki 

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jedni odłożyli, a drudzy kupują zabawki na kilka hektarów ...

Niech kupują 

Dzięki nim rozwija się nasza gospodarka

Przed chwilą znowu czytałem jak to źle bo dotacji mało, że jak tak dalej będzie to nie będą pracować 

I jeszcze trafiłem na Pana z Konfederacji który twierdził że przedsiębiorca  zarabiający 10000 przy cenie kebaba 20 zł, w przypadku podniesienia oplat podniesie cenę na 21 zł i dalej zarobi 10000

Tylko co jeśli ktoś puści w budzie na przeciwko w cenie 18 zł

Już nie mówię że zarabiając dalej to 10 tys I tak będzie stratny o inflację 

Ale to już nie dobrze mówić, bo za trudne do zrozumienia

35 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

U nas zarastają coraz bardziej, gdyby nie dopłaty to było jeszcze więcej 

A u nas wycinają lasy

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jakie to rejony aż się wierzyć nie chce jaki powód 

powiat bełchatowski, są gminy gdzie jest ciut lepiej , ale ogólnie większość żyjących z rolnictwa to 60+ , są to przypadki 1-2 gospodarstw na wiosce utrzymujących się tylko z pracy na roli 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
42 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

ta rolnik żyje z doplat. wiesz ile teraz jest doplat z 1ha ? nie wiem czy by na such chleb i herbatę starczyło. co do budowlańców to to piszesz to było z 30 lat temu dziś ekipa przyjeżdża na 8 i o 15 nie ma nikogo między czasie 2 przerwy na kawę i jedna dłuższą obiadowa kiedyś to budowlańcy to na długim dniu o 6 byli na murze i do 20 ale teraz siw zmieniło dużo i stąd te ceny w budowlance

Mówią że duzoooo więc sobie mówcie że jest mało. Wiadomo jak mówicie mało to jest dużo. 🤣 To tak jak ciągłym narzekaniem waszym ciągle coś komuś nie pasuje. Ustawcie w końcu jednak śpiewkę a nie jedni mówią że mają za mało drudzy że mają dużo i nie moja odpędzić się od ofert składanych im przez dilerów Traktorów. I druga sprawa skąd te wypasione domy za ogrodzeniem z czego się bierze z ciężkiej pracy która jest od wczesnej wiosny do jesieni później odpoczynek. 

Budowlanka to nie praca od 8-16 możesz tak myśleć bo tylko to widzisz ale nie wiesz że po tych godzinach pracy jeszcze za inne roboty które klient nie widzi. Czyli zakupy dla klienta czy z klientem. Inna praca w innym miejscu to praca często do późnych godzin nocnych. Nie potol mi że jest inaczej bo w to nie uwierzę. Tym bardziej że mam doczynienia od kilkunastu lat z nimi tym bardziej teraz to wiem jak to jest chociaż sama pracuje w białych rękawiczkach. 

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

teraz przez miedzę sprzedają po 150.

Gdzie takie chore ceny ?? xD 60-70 tys za ha takiej typowej zbożówki, jak komuś zależy, aby kupić coś przez miedzę to te 70-90 za ha maksymalnie płacą ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v