Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

bo to dla mnie firma krzak 😛

No tak...można i tak uważać 🤷...liczyłem, że tutaj profesjonalnie napiszesz, że źle bilansowanie, dobór składników czy coś...no szkoda🙂↕️

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Handel dobra rzecz...jak ruch i kupiec jest...

Wita co ..

Widać że dnia przybyło...dziś to pogoda jak przy końcu lutego...

Jeszcze z tydzień i cza będzie owies wiać na siew...

Zimy już mus nie będzie...🤷

Kurna ale cielaki wzięcie mają...co aby się pojawia na olx ciekawsze...to sprzedane...echchch...

Do ratka jedź 🤭

Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Handel dobra rzecz...jak ruch i kupiec jest...

Wita co ..

Widać że dnia przybyło...dziś to pogoda jak przy końcu lutego...

Jeszcze z tydzień i cza będzie owies wiać na siew...

Zimy już mus nie będzie...🤷

Kurna ale cielaki wzięcie mają...co aby się pojawia na olx ciekawsze...to sprzedane...echchch...

Stary samiec poszedł, mi już nie potrzebny. 

Stary znajomy kupił teraz dwa cielaki znów... Ma chłop zdrowie - 73 lata, 6 byków, pole i jeszcze naprawy traktorów.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Stary samiec poszedł, mi już nie potrzebny. 

Stary znajomy kupił teraz dwa cielaki znów... Ma chłop zdrowie - 73 lata, 6 byków, pole i jeszcze naprawy traktorów.

Różni ludzie, różnie robią...

Mi tu ostatnio skupnik byków opowiadał o gościu po 70ce jak modernizuje obory, sprzęt dokupuje...a następcy nie ma ..

Czasami jest fajnie robic to co się lubi..nie koniecznie z kalkulatorem w ręku...

Tak może i ten o którym napisałeś...

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Paulina1985 napisał(a):

Biegunka? test terenowy chociaż zrobiony? nawadnianie było doustne intensywne elektrolitami 4x dziennie plus mleko rano i wieczorem? czy tak daliśmy antybiotyk od czapy i czekaliśmy na ozdrowienie? :) ja proponuję książkę kupić, zobaczyć czy kolega robił tak jak powinno być zrobione, bo wiesz co się ZAWSZE okazuje? ja zadaje zawsze te same pytania, siara, dezynfekcja, kojec, pępowina, zawsze 

@slawek74 Sławciu, a Ty mi tu nie śmieszkuj 🙃🙃🙃🙃 

W okolicy Olsztyna dziś zimno, mżawkowo i wietrznie (3-4°C), lepsze to niż lód i deszcz 😆 w czwartek jak wracałam z podlasia to prawie płakałam ze strachu 🥲.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie ma następcy. Sprzęt wszystki swój prócz kombajnu zbożowego. Pola dużo, pod 10 hektarów.

Pioter. 10 to jest mało...

Nawet Jacus tam u was więcej obrabia, a podobno nie aż tak bogaty..

Czuje się gość na siłach, to robi to co radość mu sprawia...tak mi się wydaje...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter. 10 to jest mało...

Nawet Jacus tam u was więcej obrabia, a podobno nie aż tak bogaty..

Czuje się gość na siłach, to robi to co radość mu sprawia...tak mi się wydaje...

U nas 10 to dużo... 

Emeryt. Wk*rwiająca żona to sobie od niej ucieka do byków, do pola albo do warsztatu - do traktorów i flaszek. Syn trochę ode mnie starszy (mieli spore problemy aby się go dorobić i dlatego tak późno) na dobrym etacie i ma w nosie pole.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bananek napisał(a):

zapomniałem o Tobie

No wisz co...jak mogłeś🙆🤭

9 minut temu, Bananek napisał(a):

mogłaś mi jedną rzecz obejrzeć w Olsztynie

A tu nie napiszę publicznie, jakie mam...skojarzenie🤭😁

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bananek napisał(a):

Kopę lat. Kurde, zapomniałem o Tobie, mogłaś mi jedną rzecz obejrzeć w Olsztynie. Ale już za późno. 

Ja jestem w Olsztynie teraz ale po nocach nigdzie nie łaże 😉

26 minut temu, Paulina1985 napisał(a):

@slawek74 Sławciu, a Ty mi tu nie śmieszkuj 🙃🙃🙃🙃 

W okolicy Olsztyna dziś zimno, mżawkowo i wietrznie (3-4°C), lepsze to niż lód i deszcz 😆 w czwartek jak wracałam z podlasia to prawie płakałam ze strachu 🥲.

Drogi w warm to jest dramat.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Paulina1985 napisał(a):

że coooo??? 🤣🤣🤣🤣🤣

Paulina, to może zagadka na dobry wieczorny humor🤔...

Co to jest?

Gdy tego nie używasz, to wisi...

Gdy tego używasz, to najpierw się powiększa, potem robi się mokre, a potem z tego kapie...

Podpowiedź...zaczyna się na literę "P"🧐

Wiem, że masz dystans, dlatego sobie pozwalam😉

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Co to jest?

Gdy tego używasz, to najpierw się powiększa, potem robi się mokre, a potem z tego kapie...

Ja wiem, ja wiem....

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Co to jest?

parasol? 🤷‍♀️

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ja wiem, ja wiem....

Widzisz Paulina też wiedziała 🤷

Teraz, Paulina1985 napisał(a):

parasol? 🤷‍♀️

Zostałem niniejszym pokonany 😔

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

@Qwazi chyba jakaś nagroda powinna być...🤔

Tylko jaka? Może @Paulina1985 ustali🤔

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v