Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A tak dwa razy to się opłaca to mieszać 🤔

Kwas moczowy to jedno, im szybciej się wymiesza tym lepiej, a dwa lepiej jak jest wymieszany wg mnie, te 4-5 litry na ha do brony talerzowej mnie nie zbawią ... Z kurzakiem trochę inaczej się działa niż z świńskim czy bydlęcym.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A jak czegoś nie rozumiesz....to @Bezduszna pytaj....ona wszystko wyjaśni...nawet jak wyjaśnienia najmniejszego sensu nie mają....🤭

Ja z tym człowiekiem ( Michałem 18) nie chce mieć nic wspólnego. Już to wielokrotnie pisałam co poniektórym.  Myslałam Pafnucy że to zauważyłeś 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A tak dwa razy to się opłaca to mieszać 🤔

Musi za mało ma roboty...i pola...

By miał tyle co....abo nic ...ale by czasu nie miał...nawet na baby...🤭

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

A co to 🤔 jak bym miał bezorkowca to na akpil bym nie patrzył a muszę 🤪

Powiedz jsk ty te hektary rozmnażasz 🤔🤣 z 5 na 10 🤣🤣🤣🤦 deska spadła 🤔🤣

Monokultura nie jest dobrym połączeniem z bezorkowcem.

Obornik lubi być przyorany.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Efekt będzie taki że spadnie sprzedaz napojów w butelkach a wzrośnie w kartonach czy instalacji typu sodastream. Ja mam u siebie bardzo dbra wode i tej w butelkach praktycznie nie kupuje. Tylko jak gdzieś jadę lub podczas prac polowych.

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

...a czemu?

Nie ma swojej stajni i stodoły tylko trzymał wszystko u teścia, który swoje włości przepisał synowi. Teściu umarł, syn chce to sprzedać. A jak nie będzie miał gdzie trzymać zwierzaków, parkować esa i sprzętu to nie będzie tego ciągnął.

Opublikowano
43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A jak czegoś nie rozumiesz....to @Bezduszna pytaj....ona wszystko wyjaśni...nawet jak wyjaśnienia najmniejszego sensu nie mają....🤭

Musi pod Krakowem...

Lepiej nie bo wogóle nikt nie będzie wiedział o co chodzi 🙆🫣

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał(a):

niższe oprocentowanie tylko przez dwa lata, potem cos ponad 8%

spłata wcześniejasza - minimum 2,5% trzeba zapłacić od sumy bankowi

to tylko ładnie na papierze

Te 8% to chyba standardowe oprocentowanie kredytów teraz. Do tego opłata przygotowawcza, prowizja, faktury za plony. To już prościej iść do banku po kredyt, jeżeli komuś potrzebny bez łaski polityków i wydać na co się chce.

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

To może trzeba myśleć wtedy o zmianie biznesu skoro notorycznie się nie opłaca ?? Hydraulikom, elektrykom, murarzom czy fryzjerom rząd dopłaca tak jak rolnikom ?? 

Mówisz o usługach a rolnik to producent w głównej mierze zależny od pogody.

10 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Mówicie że nie zostanie zabrane 800 plus ja uważam że czym prędzej czym później nawet jak nie mają większości w sejmie ten program zniknie. Już chcą się wziąć za waloryzację emerytur i rent z porodu tego że ich nie stać. Biorą się na razie za grupę obywateli która nie wyjdzie na ulicę i nie będzie walczyć o lepsze życie dla siebie. Po tym jak waloryzacja będzie groszowa wezmą się za 13 i 14 aby zlikwidować. A reszta socjalu czym prędzej czym później i tak upadnie bo państwo nie ma środków aby to finansować. 

Skąd wiesz że pewnego dnia emeryci się nie wk***ią i nie wyjdą na ulicę walczyć o swoje ? Co będą mieć do stracenia ? Wsadzą ich ?

10 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Tak samo 13, 14 po co te dodatkowe 2 emerytury 

Jak osiągniesz wiek emerytalny i emeryturę krusowską 1800 zł, też będziesz przeciwny dodatkowym emeryturom ? Czy jednak wyciągniesz po nie rękę ?

9 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Nie ma to jak etat 

Się człowiek narobi ale chociaż zapłacone 

IMG_20251002_093600.jpg

Ile za hektar PLN takiej usługi ?

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Mówisz o usługach a rolnik to producent w głównej mierze zależny od pogody.

A ktoś go na siłę przywiązał na sznurku do tej ziemi ?? Nie opłaca się to sprzedać graty, ziemię i założyć jakiś inny biznes ...

• Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie o Tobie 🤔🤦 no nie gadaj 🤔😁

No w sumie, jak chcesz tak to odnieść, to...bogaty ja nie jestem...więc tekst mógłby pasować 🤷

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ze swoim?

No jednak coś chyba bierzesz za to..

Podpinanie i odpinanie opryskiwacza   ,mycie ,na 1 ha jest bezcenne ,jak tu kasę brać ;)

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Ze swoim?

No jednak coś chyba bierzesz za to..

To zależy czym, czy czymś drogim czy nie. Na przykład wiosną u jednego 30a owsa jego środkiem to 20zł, u drugiego jakieś 10a mieszanki z moim Chwastoxem 30zł. Jesienią u jednego 30a pszenicy z moim Boxerem w dawce 3l/ha to 60zł. To zależy i każdy jest inaczej liczony. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie ma swojej stajni i stodoły tylko trzymał wszystko u teścia, który swoje włości przepisał synowi. Teściu umarł, syn chce to sprzedać. A jak nie będzie miał gdzie trzymać zwierzaków, parkować esa i sprzętu to nie będzie tego ciągnął.

A to wystarczy kupić....i dalej prowadzić tak dochodowy biznes...😉

Ja teraz obserwuję, nawet mu pomagam..takiego napalenca nowego na zyski z rolnictwa...

Aż mnie ciekawi....kiedy zacznie to liczyć...

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

to...bogaty ja nie jestem..

...a biedny?🤔

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

A to wystarczy kupić....i dalej prowadzić tak dochodowy biznes...😉

Ja teraz obserwuję, nawet mu pomagam..takie napalenca nowego na zyski z rolnictwa...

Aż mnie ciekawi....kiedy zacznie to liczyć...

No, kupić to nie takie hop, bo jeszcze do tego 20a niepotrzebnej mu działki + dom. Zresztą po co mu to kupować, stary już jest, po 50, sam z żoną został w wielkiej chałupie...

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Elon napisał(a):

Obornik lubi być przyorany.

Kur..a, przeczytałem "orawiok lubi być przeorany"🙆🤦...trza chyba do okulisty, jak Kaziu🤔

..a biedny?🤔

Nie czuję się 🤷...mam żonę, zdrowe dzieci🤷

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Gość to dureń ....

Żadna starsza pani że wsi nie będzie latać z workiem butelek....

Z kranu lub ze studni się napije...

Głupich to niech w miastach szuka 

Miasto. Starsza osoba z 10 piętra nazbierała worek butelek i idzie je sprzedać. Najpierw schodzi z nimi na dół bo winda popsuta :ph34r:. Potem ileś metrów do najbliższego przystanku. Następnie jedzie na drugi koniec miasta bo tam akurat robiła zakupy bo taniej. Finalnie zwrócił jej się bilet w jedną i drugą stronę 😁. Ale co się przewiozła to jej.

Uprzedzę komentarze. Przy okazji znów zrobiła zakupy 🤣.

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A ktoś go na siłę przywiązał na sznurku do tej ziemi ?? Nie opłaca się to sprzedać graty, ziemię i założyć jakiś inny biznes ...

To samo można powiedzieć o fryzjerze czy murarzu na przykład. Jak Ci się nie opłaca, to zmień zawód. Zostań rolnikiem na przykład. Dostaniesz dotacje :P.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dsbh napisał(a):

Skąd wiesz że pewnego dnia emeryci się nie wk***ią i nie wyjdą na ulicę walczyć o swoje ? Co będą mieć do stracenia ? Wsadzą ich ?

Czy kiedykolwiek emeryci wyszli aby walczyć o swoje. Nie przypominam sobie tego. To jak teraz by mieli wyjść? 

Nawet jeśli poszli do sądu z powodu emerytur wdowich to aby wyjść na ulicę i walczyć o swoje to jeszcze daleka droga. Tym bardziej że wiadomo sprawa że nic i tak nie ugrają z tym rządem. 

Edytowane przez Bezduszna